Repornim economia în siguranță
IDEI ȘI SOLUȚII PROPUSE ÎN 7 MAI
Repornirea economiei în siguranță este necesară pentru asigurarea unei stabilități asupra aparatului economic pe termen mediu și lung. Acesta este momentul în care România poate detalia un plan de țară, cu măsuri concrete și ferme asupra problemelor de infrastructură, economie, educație și legislație.
În contextul acestei mese rotunde, din 7 mai, am discutat despre soluțiile pe care guvernanții ar trebui să le ia cu mult curaj și determinare și pe cele pe care noi le luăm deja. Colaborarea cu mediul privat va trebui mult îmbunătățită fiind principalul contribuitor la bugetul statului prin taxele și impozitele plătite și cel mai important pilon de stabilitate al economiei.
IMPACTUL ÎN ECONOMIE
Dorel Năsui, Președinte – CEO Airadio și Safemobile în SUA, Chicago, ne-a prezentat modul în care guvernul american a gestionat situația: “Fiecare stat este diferit și fiecare ia măsurile în felul său. Într-un fel se iau măsuri în statele suprapopulate și altfel în cele mai mici. Această criză este una a forței de muncă și a productivității. Guvernul American ajută forța de muncă, chiar dacă au fost concedieri masive și cea mai ridicată rată a șomajului, oamenii au primit vouchere de la stat, iar întreprinderile au primit un împrumut de susținere a activității pentru următoarele luni.”
Cu o puternică soluție pe zona medicală și o perspectivă asupra situației din Italia a venit Giulio Bertola, Președintele Confindustria România: “Situația din Italia este în avans cu o lună față de situația din România. Astăzi se vorbește despre Faza 2, de repornire. Noi, asociațiile de business Italiene din România am avut de suferit în urma carantinei naționale italiene pentru că s-a blocat procesul de producție.
Noi, ca investitori italieni în România suntem optimiști pentru că vor exista niște probleme cu relațiile cu China și cu Asia în următoarea perioadă. În general, vor fi multe industrii care se vor reîntoarce în Europa și cu siguranță România va avea un rol important. Pentru o criză atât de mare este nevoie de resetare și reinventare. Timingul este determinant.”
Pe zona de finanțări, Manuela Furdui, Managing Partner FiNEXPERT, ne-a propus finanțările de la buget și din fonduri europene ca o sursă importantă de capital pentru această perioadă: “Cred că este prematur în momentul de față să tragem niște concluzii. Sunt multe afaceri care au continuat din inerție să meargă, dar se vor vedea efectele ulterior. Finanțările sunt un subiect extrem de interesant pentru toate companiile în momentul de față, toată lumea caută finanțări, bani, soluții.” Documentele prezentate de Manuela se regăsesc la finalul articolului.
Cu experiența franceză, dar cu inima tot timpul în România, Tatian Diaconu, CEO Ceetrus România: “Criza asta a venit neașteptată deși toată lumea vorbea despre ea de vreo 2 ani de zile. Toată lumea se aștepta la o ajustare economică. Ne regăsim în acest moment la nivelul unu al piramidei lui Maslow. În principiu încercam să nu murim de nici una din cele doua morți: de foame sau de covid.
Retailul este foarte puternic afectat și cu niște efecte care sunt complicat de măsurat. Atât cei care sunt deschiși și care asigură un fel de serviciu minim național, dar mai ales cei care sunt închiși nu fac în aceste momente performanță economică. Cei care au închis sunt într-o perioadă în care încă nu știu cum vor ieșii. Asta a creat foarte multă tensiune pentru că retailerii în mare parte au intrat în această criză foarte puțin capitalizați. În retail cash flow-ul este mult scăzut. Intrăm în această perioadă uitându-ne cu un ochi către zona de redeschidere a businessului, dar cu foarte multe incertitudini.”
Felix Pătrășcanu, Cofondator FAN Courier, a descris modul în care afacerea lui s-a dezolvatat în această perioadă și s-a adaptat la noile condiții create și măsurile luate pentru a-și proteja angajații: “Această criză mi-a mărit afacerea, dar nu suntem fericiți pentru că oamenii, clienții noștri, suferă. Întreruperea lanțului între afaceri este un lucru foarte rău. Trebuie să avem grijă de angajați, dar și de clienți.
Trebuie să știm să ne reorientăm afacerea, o astfel de criză creează oportunități noi. Oamenii își vor schimba obiceiurile și vor rămâne cu ele. Este foarte bine să ne calibrăm afacerile după nevoile clienților. Și trebuie să fim foarte atenți la tot ce se întâmplă, să oferim solidaritate și să ne facem cât mai bine treaba. Cifra de afaceri a crescut 40-45%. Angajăm oameni masiv ca să putem face față acestui val.”
IDEI ȘI SOLUȚII
CREȘTEREA DEFICITULUI
Dorel Năsui a continuat discuția oferind și una din primele soluții discutate la masă: “Singura modalitate de ieșire din criză este creșterea deficitului, iar acești bani să intre o parte și în susținerea întreprinderilor. Pentru că spre deosebire de alte crize, aceasta nu este o criză economică sau financiară. Pentru o economie corectă trebuie să ai în primul rând forță de muncă, capital și productivitate. Aceasta criză afectează forța de muncă și productivitatea, este atipică, nu s-a confruntat nimeni cu ea până acum.
Ca firma de IT ne dezvoltăm în alte domenii, integrăm produse care ajută la comunicarea instantanee. Produsul LINX pe care îl oferim gratuit, inclusiv în România pentru medici, precum și alte produse care să ajute la conviețuirea cu acest virus. Nu am dat afară nicio persoană din firma noastră. Ne susținem și avem grijă unii de alții.”
PRIMUL SISTEM DE CERTIFICARE ȘI ACOPERIRE A RISCULUI – COVID19
Giulio Bertola ne oferă perspectiva italiană asupra soluțiilor medicale, venind în exclusivitate cu o soluție de asigurare medicală care este de mult folosită în Italia și care oferă asigurare inclusiv pentru îmbolnăvirile cu COVID-19: “Patronatul Confindustria România, datorită expertizei din Italia, are un proiect integrat care poate să ofere o soluție bună. Este un sistem nonprofit, alături de RINA, actorii fiind Confindustria, Mutua și RINA și acest lucru ne-a permis să le oferim tuturor angajaților noștri beneficii dacă sunt afectați de coronavirus. Sistemul de gestiune și acoperire a riscurilor este foarte important. Avem contribuții financiare pentru cine este infectat. Acum putem oferi această soluție și companiilor românești”. Puteți vedea prezentarea detaliată la finalul acestui articol (în format .pdf).
ÎMPĂRȚIREA PIERDERILOR ȘI CÂȘTIGURILOR
În legătură cu soluțiile pe care retailerii mari le vor impune, Tatian Diaconu a continuat: “Atât timp cât capitalul este disponibil, ideea la care aș vrea să se gândească fiecare este ideea solidarității. Singura discuție posibilă este cum ne împărțim pierderile ca să putem pe viitor să ne împărțim câștigurile.
Măsurile au fost aplicate strict în ceea ce a rămas deschis în zona de retail. Întrebarea este care vor fi măsurile care se vor aplica începând de la deschiderea mall-urilor și crearea unui aflux de clienți mult mai mare. Ne inspirăm de la țările care au o luna în fața noastră. Măsura principală va fi igiena și distanțarea. Probabil pentru cei care nu vin cu mască și mănuși o sa îi ajutăm noi. Cred că ce este foarte important este cum vom încerca să rezolvăm această problemă în centrele comerciale.
Foarte important este cum ne protejăm afacerile. Avem oameni de mare calitate care pot gândi soluții. Este nevoie de curaj pentru a se lua deciziile corecte, care să aducă un beneficiu pe termen lung. Deciziile curajoase costă voturi.”
INVESTIȚII ÎN DIGITALIZARE
Felix Pătrășcanu crede că investițiile în digitalizare trebuie să continue și în următoarea perioadă: “Am trăit un experiment fantastic și ne putem calibra afacerile noastre în funcție de obiceiurile de acum și de bunele practici pe care le-am văzut în această perioadă. Una din soluții este nevoia imediată de investiții în digitalizare și continuarea marilor proiecte pe care statul nu trebuie să le oprească. Dacă vrem să vorbim de o repornire adevărata, statul român trebuie sa aibă curajul să ducă mai departe aceste investiții.”
INVESTIȚII ȘI FINANȚĂRI
Manuela Furdui a continuat discuția pe oportunitățile de finanțare și investițiile pe care statul, dar și antreprenorii le pot accesa în această perioadă: “Există tipuri de finanțări accesibile în România, atât de la UE cât și date de Guvern. O parte disponibilă pentru firmele mari și o parte pentru IMM-uri. Avem și 3 scheme de ajutor de stat.
Nu putem să ne comparăm țările cu economie mare. Părerea mea este că fără stimulente și ajutoare puternice este foarte greu ca economia să reporneasă dacă nu este susținută. Pe parte de fiscalitate sunt și aici aspecte care ar putea să facă diferența. Avem mare nevoie de susținere din partea statului. Eu pledez pentru îmbunătățirea instrumentelor existente și ridicarea plafoanelor plus altele care pot să răspundă nevoilor.” Prezentare cu finanțările disponibile pentru antreprenori pe care o puteți vedea la finalul acestui articol.
PARTENERIATE PUBLIC-PRIVATE
În concluzie, Marius Bostan a subliniat importanța parteneriatelor public-private, care pot avea efecte benefice pentru ambele tabere. Firmele primesc infuzii de cash necesare în această perioadă, iar statul îți dezvoltă infrastructura și proiectele de țară: “O formă de atragere de capital bună și rapidă ar fi parteneriatele public-private care pot aduce infuzii de capital și know -how fără a crea prea mult deficit. România are foarte multe active nefolosite, multă infrastructură folosită insuficient. Parteneriatul Public-Privat este soluția pentru dezvoltarea pe termen lung și poate fi aplicat în multe domenii: regenerarea urbană, infrastructură de transport, infrastructură de date și comunicații, tehnologie, energie, resurse minerale, etc. Mai ales că o parte din proiecte sunt foarte rentabile. Autostrăzile salvează costuri imense dacă există.”
? LIVE VIDEO
PREZENTĂRI ȘI LINKURI UTILE
⚪ OPORTUNITĂȚI DE FINANȚARE pentru IMM și întreprinderi mari – aici.
⚪ PROTOCOL INTEGRAT “DINCOLO” DE COVID-19. Dincolo de orice schemă pentru o REPORNIRE în siguranţă – aici.
⚪ GHIDUL COVID-19: ÎNAPOI LA LOCUL DE MUNCĂ. Adaptarea locurilor de muncă și protejarea lucrătorilor – aici.
⚪ Propunerile oficiale pentru măsurile de relaxare: cum se va relua activitatea în hoteluri, birouri, biserici, cabinete stomatologice. Măsuri draconice pentru angajatori: program decalat, testarea temperaturii, distanță între angajați – aici.
Mulțumim tuturor românilor care au fost alături de noi la această discuție online. Urmează un nou eveniment marca #RePatriotLIVE pe 14 mai. Detalii aici.
Rareș Dinu, 9 mai 2020