Pe fondul exodului medicilor români, încrederea romanilor în sistemul medical din România a scăzut dramatic în ultimii ani, pacienții preferând să apeleze la serviciile clinicilor din străinatate chiar dacă asta presupune costuri uriașe.
Tocmai de aceea, prin Repatriot Medical ne propunem ca orice român aflat în situația de a cere o a doua opinie să poată accesa aceste servicii la un cost mult mai accesibil decât costurile implicate de deplasarea în străinătate. Fiind în România, puteți vorbi limba noastră cu cadrele medicale și îi aveți aproape pe cei dragi.
Cele mai frecvente destinații alese de medicii noștri sunt cele din vestul Europei, în țări precum Italia, Franța, Spania, Marea Britanie și Scandinavia. Cele mai invocate motive de către personalul medical sunt cele financiare (dacă în România, potrivit Institutului Naţional de Statistică, salariul mediu din domeniul sănătăţii este de 61, 273 de lei, adică aproximativ 13,560 de euro, în Marea Britanie potrivit cotidianului The Telegraph, salariul unui medic specialist variază între 36,000 şi 68,000 de lire anual).
Conform datelor oferite de Colegiul Medicilor din România, cei mai mulţi medici care decid să plece sunt medici de familie, urmaţi de ginecologi, medici generalişti, pshiatrii, pediatrii, radiologi, ortopezi, cardiologi şi chirurgi plastici.
*
O altă problemă îngrijiorătoare a exodului sănătăţii este plecarea medicilor tineri, unii dintre ei luând această decizie chiar din timpul facultăţii. Conform unui reprezentat al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii Carol Davila într-o declarație pentru Adevărul din 2015 , aproximativ 10% dintre studenţii de la medicină sunt deja decişi să plece după finalizarea studiilor, existând situaţii în care pleacă din timpul rezidenţiatului.
*
Vino alături de noi! Scrie-ne la office@repatriot.ro.
*
***
Ințiativă susținută de: