Ziua Olimpică ediția 39 – Șirnea
Din ianuarie 1948, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a stabilit 23 iunie ca fiind „Ziua Olimpică”, pentru a marca crearea forului olimpic internaţional, la 23 iunie 1894, în Paris. În prezent, „Ziua Olimpică” este sărbătorită de sute de mii de oameni, în peste 170 de ţări.
A devenit o tradiţie ca „Ziua Olimpică” să fie marcată în satul turistic Șirnea, din județul Brașov, acolo unde profesorul Radu Frunteş a organizat, ani de-a rândul, numeroase evenimente culturale şi sportive, care au însoţit sărbătoarea.
Ediția cu numărul 39 s-a desfășurat sub deviza olimpică Citius, Altius, Fortius”, iar această tradiție nu a fost întreruptă nici măcar de pandemie.
În dimineața zilei de 23 s-a dat startul Velomaratonului Brasov-Sirnea. Un traseu de peste 45 km, încununat de pasiunea, dăruire și spirit sportiv al unui număr impresionant de bicicliști de toate vârstele.
Programul a fost completat cu prezentarea cărții “Onoare lui evanghelie zappa” (romanism – lenitate – olimpism) autor Nicolae Postolache la Muzeul “Nicolae Fruntes”, urmată de o scurtă proiecție de film – Ceremonia aprinderii Flăcarii Olimpice pentru JO Tokyo 2021.
De la eveniment nu putea lipsi crosul reprezentativ al Zilei Olimpice la care au fost prezenți copii de la diverse școli din județul Brasov.
Crosul a fost condus cu steagul olimpic în mână de Maricica Puică, campioană olimpică la atletism, iar la linia de finish, copiii au fost așteptați de campionul olimpic Mihai Covaliu, totodată președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Acesta le-a oferit tuturor medalii și diplome, toți fiind învingători.
După încheierea crosului, Spiritul Olimpic a fost însuflețit de cinci vestale care au purtat Cercurile Olimpice și au aprins simbolic Flacăra Olimpică pentru fiecare dintre cele XXXI de ediții ale Jocurilor Olimpice de vară de până acum, iar mesajul președintelui Comitetului Internațional Olimpic Thomas Bach, transmis de Mihai Covaliu, a conferit solemnitate frumoasei manifestări.
Momentele artistice au continuat cu îndrăgita interpretă de muzică populară Veta Biriș, Ansamblul ,,Eftimos” din Brașov, formația “Trei Parale” și ansamblul folcloric Astra Junior din Săcele.