Zilele Diasporei Suceava | 1- 31 august 2017
Update 1 august: Debutul Lunii Diasporei în Suceava, un succes! Evenimentul continuă
Luna Diasporei în Suceava a început cu o dezbatere între reprezentanții instituțiilor publice locale, regionale, centrale, ai proiectului Repatriot – Mirabela Miron, Hilde Brandl și Radu Rughiniș – și români din diaspora, unde s-au purtat discuții cu privire la principalele probleme de interes pentru românii din diaspora.
În cadrul întâlnirii organizate Consliul Județean Suceava, pe lângă prezentarea programului Repatriot ca o inițiativă privată de susținere a românilor din străinatate și a celor care doresc să se întoarcă în țară și să dezvolte afaceri pe plan local, Radu Rughiniș a solicitat autorităților locale să găsească un limbaj mai putin sofisticat în comunicarea cu oamenii de rând din mediul rural și urban si să simplifice procedurile de deschidere a societăților comerciale în diverse domenii de activitate. “Am fost plăcut impresionat să regăsesc în Suceava, după mulți ani, berea de Solca (deși nu mai este produsă în vechea fabrică de la 1981 din Solca) cu toate acestea, însă, s-a păstrat un brand încărcat de tradiție”, adaugă Radu Rughiniș.
Diaspora este o comoară pentru fiecare localitate din România și în special pentru orașele din Moldova, de unde au plecat foarte multi oameni. Acesti oameni își doresc să revină acasă, în mare parte. “Între a-ți dori și a te întoarce efectiv în țară este o distanța mare, iar noi din România suntem obligați să contribuim la reducerea acestei distanțe. E important să încercăm cu toții să-i convingem. Românii din diaspora nu au încredere în România și mai ales în autorități, iar pentru asta este necesar ca autoritățile să li se adreseze personal. De aceea sunt astăzi aici”, spune Hilde Brandl în cadrul dezbaterii.
Repatrierea nu trebuie să fie neaparat una fizică, dar este important ca românii din diaspora să ia în calcul România, să vorbească frumos despre țara noastră, să contribuie consolidarea legăturii dintre românii din țara de adopție și cei de acasă, să viziteze România și să-și aducă cunoscuții cu ei. Avem o țară frumoasă. Bucovina, Maramureș, Delta Dunării sunt locuri deosebite. Oricine le vizitează se va întoarce în România de plăcere și de drag.
“Dincolo de toate avantajele diasporei, experiența, mentalitatea, limbile străine, noi avem nevoie ca de aer de forță de muncă. Poate că în Moldova mai puțin decât în Transilvania sau Banat dar și în Moldova începe să se simtă lipsa forței de muncă. Așa a fost în Germania după război în anii ’60, când nemții nu au avut mulți oameni în diaspora și au chemat turci, portughezi, spanioli sau italieni. Dar noi avem peste 4 milioane de oameni în diaspora, de care avem mare nevoie în România. Gândiți-vă doar la profesori, medici sau la HoReCa”, adaugă Hilde Brandl.
Este important să găsim împreună soluții pentru a-i aduce pe românii din diaspora mai aproape de România, iar pentru asta este nevoie și de implicarea autorităților locale. Nu este o misiune ușoară, dar dacă va avea succes, România va putea continua câțiva ani buni creșterea economică și o va putea accentua.
***
Luna Diasporei va debuta pe data de 1 august și va cuprinde evenimente pe tot parcursul lunii august
Consiliul Județean Suceava organizează în acest an a II-a ediție a evenimentului Luna August – Luna Diasporei, adresat sucevenilor plecați peste hotare și care, în luna august, se întorc acasă, în concediu. Debutul acestui eveniment va avea loc pe 1 august 2017, de la ora 11:00, la Palatul Administrativ, Sala Bucovina, unde va participa din partea Echipei RePatriot, Mirabela Miron, Hildegard Brandl și Radu Rughiniș.
Calendarul evenimentului include atât dezbateri cu reprezentanți ai instituțiilor publice locale, regionale și centrale, în cadrul cărora veți avea posibilitatea să purtați discuții cu privire la principalele probleme de interes pentru voi, cât și acțiuni culturale și religioase, concrete, spectacole, vizite la obiective turistice din județ.
”Dorim să ne întâlnim cu reprezentanți ai diasporei, să discutăm problemele lor, cum am făcut și anul trecut. Vom avea mai multe întâlniri cu diaspora, precum cea de pe 6 august, la Muzeul Satului Bucovinean. Îi vom invita la toate evenimentele, cum ar fi la expoziția <Ștefan cel Mare> din 14 august de la Muzeul de Istorie. Pe 15 august vom avea un spectacol dedicat diasporei. Tot pe 15 august avem la Moldovița Festivalul minorităților, apoi Festivalul Medieval de la Suceava din perioada 17-20 august”, a spus președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur.