Zilele Diasporei Oradea | 13 august 2017
Update 14 august: Orădenii din Diaspora sunt încurajați să se întoarcă acasă
Birocrația, corupția mentalitatea și lipsa de comunicare în instituțiile statului – sunt principalele bariere care-i împiedică pe mulți dintre românii din Diaspora să se întoarcă acasă.
“Investitorii, în general, au nevoie de sprijin, au nevoie de multă informație și de stabilitate. Să nu se schimbe condițiile fiscale de pe o zi pe alta, de la o lună la alta cum se schimbă în România, din păcate. Din punct de vedere administrativ ar trebui să fie mai puțină hârțogărie”, spune Lucian Rotar, membru al echipei Repatriot. Lucian s-a stabilit în Franța acum 25 de ani, când a plecat cu bursă la o universitate unde are afaceri în IT și telecomunicații, iar de șapte ani conduce un afaceri similare și în România și i-a încurajat pe francezi să investească în România.
Franz Robbe și Clement Chevallier sunt doi tineri care vor să deschidă în Oradea un centru de colectare selectivă a deșeurilor, pe care mai apoi să le recicleze.
“Noi venim cu cunoștințele pe care le-am dobândit în Franța. Vrem să ne folosim de aceste informații și vrem să o facem în România”, spune Franz Robbe. “Ne va permite să ne dezvoltăm afacerea pentru început, să ne cumpărăm aparatura necesară și să facem angajări”, completează Clement Chevallier.
În cadrul dezbaterii, orădenii au aflat cum pot deveni antreprenori în țara natală de la reprezentanții proiectului RePatriot și reprezentanții administrației locale.
“Avem nevoie de Diaspora, pentru că vine cu bagaj civic, curaj, o mentalitate diferită și cu experiența de acolo. Au o mare șansă de a se repatria și de a avea succes aici ca antreprenor sau ca angajat în joburi mai bine plătite”, susţine Hildegard Brandl, reprezentant RePatriot.
Cu această ocazie cei din Diaspora au transmis autorităţilor şi ce măsuri şi-ar dori să fie luate că să fie încurajaţi să se întoarcă acasă. Vor să se întoarcă, vor să se implice în dezvoltare Oradei şi în proiectul RePatriot. Mulţi vin anual în vacanţă în România, iar semnele lor de întrebare sunt referitoare la birocraţia nepredicitibila şi nu neapărat că e stufoasă, ci pentru că eşti retrimis pe drumuri de nenumerate ori să completez cu documente adiţionale, la lipsa de respect alfuncţionarilor, la sistemul de educaţie care nu este unul la nivel european şi nu ţine cont de capacitățiile individuale ale copiilor, la sistemul de sănătate. Mulţi aşteaptă un ‘de-clic’, 30% dintre ei au menţionat necesitatea chemării pentru a se reîntoarce în România.
Ce ofera Oradea diasporei:
- Înfiinţarea unui punct de informare constantă pentru diaspora în cadrul agenţiei de dezvoltare sau de promovare a Oradei, un e-mail repatriot@oradea.ro pentru sprjinirea orădenilor din diaspora, compunerea unei baze de date cu cei plecaţi pe care să îi ţină la current oportunităţile locale și invitarea lor la evenimentele din 2018
- Lansarea unei aplicaţii precum cea a Oradea ‘City Monitor’
- Concesiunea terenuri pentru loc de casă daca în timp de 2 ani își construiesc o casă, atunci pot achiziționa și teren prețul prestabilit. Acum se scot din nou 150 de parcele la licitatie.
- Licitatie apartamente în imobile vechi din centru dacă în timp de 2 ani își renovează fațadele clădirilor vechi.
- Concesiunea terenuri gratis pentru dezvoltatorii imobiliare cu amprenta stabilită și obligativitate să construiască în minim 2 ani, după care pot cumpăra terenurile respective la prețul stabilit anterior
- Proiectul pentru un campus universitar cu laboratoare, cămine și pentru o sală de sport de 5.000 de locuri este in planificare. Estimat ca va fi gata până la sfârșitul anului 2017.
Aici puteți vedea un reportaj făcut de Digi24 în urma evenimentului de la Oradea.
“ZIUA DIASPOREI – ORADEA E ACASĂ” continuă tradiția – Municipiul Oradea a îmbrăţişat iniţiativa încă de la început, cu speranţa de a-i aduce mai aproape pe orădenii care trăiesc în străinătate.
Duminică, pe 13 august 2017, Primăria Oradea și Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, în colaborare cu Fundația Romanian Business Leaders, prin RePatriot, va organiza „Ziua Diasporei – Oradea e acasă” – Administrația locală dă o atenție deosebită procesului de îmbunătățire a contextului economico-social local, planul de măsuri de dezvoltare având efecte benefice care vor crea un context normal în Oradea, similar cu cel cu care sunt obișnuiți cei care locuiesc în afara țării. Orașul Oradea și-a asumat această direcție ca prioritate, fiind convinsă că rezultatele unor astfel de inițiative vor ajuta și comunitatea locală sau cei care deja locuiesc în Oradea sau România.
Anul acesta, în cadrul Zilei Diasporei, manifestările vor începe de la ora 14:00 cu vizitarea celor patru lăcașe de cult reprezentative din Piața Unirii din Oradea, respectiv Biserica cu Lună (ortodoxă), Catedrala Sfântul Nicolae (greco-catolică), Biserica Sfântul Ladislau (catolică) și nu în ultimul rând sinagoga Zion. De la ora 16:00, vă așteptăm la sediul Primăriei Municipiului Oradea, unde va avea loc Conferinţa „Oradea e acasă!”. În cadrul acesteia, Municipalitatea dorește să înțeleagă care sunt măsurile pe care cei care locuiesc în diaspora, le văd necesare pentru ca Oradea să devină cu adevărat acasă. Mai mult, reprezentanții echipei RePatriot – Hilde Brandl și Lucian Rotar – prezenți la eveniment, vor aborda subiecte privind oportunitățile de afaceri, programe de finanțare şi dezvoltarea unei afaceri în România. Începând cu ora 19:00, în Cetatea Oradea, unde orădenii, de aici și de pretutindeni se pot bucura de un spectacol folcloric.
Așteptăm alături de noi orădenii veniți acasă în concediu, antreprenori locali și pe toți cei care vor să fructifice oportunitatea cooperării cu Diaspora și administrația locală. Pentru detalii și înscrieri, vă rugăm să scrieți un e-mail cu subiectul “Oradea e acasă” la adresa office@repatriot.ro, cu mihai.jurca@oradea.ro în cc.