Zilele Diasporei la a patra ediție
Echipa RePatriot a participat la peste 20 de evenimente din cadrul Zilelor Diasporei 2019
Acum 4 ani RePatriot a lansat chemarea către autoritățile locale de a organiza în luna august a fiecărui an Zilele Diasporei, pentru a conecta românii plecați la realitatea și perspectivele pe termen scurt și mediu ale zonei geografice din care au plecat. Conform rezultatelor preliminare ale sondajului efectuat anul acesta – vezi aici, românii care vor să se întoarcă o fac pentru că “vor să fie din nou acasă” și “vor să fie alături de cei dragi”.
Anul acesta, vedem cum comunitățile locale, în special cele care sunt la a treia sau a patra ediție a Zilelor Diasporei, au început să-și articuleze strategii și planuri solide de atragere a românilor plecați. Totodată, de la an la an din ce în ce mai multe localități înțeleg că relațiile, cunoștințele, capitalul și experiența acumulată de românii plecați în țările de adopție, alături de bagajul civic important pot aduce un mare plus de valoare comunității din care au plecat. În plus, investind în localitatea de origine, ei contribuie la crearea de locuri de muncă, îmbunătățirea serviciilor prestate la nivel local, transferând comunității locale din România know-how-ul cu care ei au intrat în contact în țările adoptive.
Peste 20 de primării și-au asumat public responsabilitatea de a susține cu informații și oferte concrete compatrioții plecați pe alte meleaguri
Oradea și Reșița au oferit anul acesta un exemplu minunat de acțiune concretă de atragere a celor plecați în străinătate, izvorât din voința, încrederea și determinarea administratorilor.
Primarul Oradei, Ilie Bolojan, a anunţat un nou proiect prin care crede că va încuraja repatrierea cât mai multor români: aşa-numitul “cartier al Diasporei”. Edilul a explicat că este vorba despre darea în concesiune a unei suprafeţe de circa 7.000 metri pătraţi, sub preţul pieţei, parcelată aşa încât să poată fi construite între 10-12 case, de către persoane care se vor restabili la Oradea, şi că acesta este un program-pilot care va continua dacă va da rezultate. Companiile locale Celestica, Plexus şi Smartware au confirmat că au nevoie de forţă de muncă bine pregătită, fiind gata să o şi plătească bine. Vezi mai multe aici.
„Sunt multe oportunități în România care nu există în multe țări europene. Iar cei care au plecat într-o altă țară este clar că au curaj, iar curajul este ingredientul esențial pentru antreprenoriat.” – Hildegard Helene Brandl, Managing Partner UNITH2B, prezentă la Zilele Diasporei Oradea, Reșița și Botoșani.
Reșița vrea să ofere, la fel ca Oradea, un cartier pentru românii din străinătate care vor să se întoarcă acasă, precum și alte facilități încurajatoare. Este pentru cel de-al patrulea an când „Ziua Diasporei” se desfășoară la Reșița. Mai multe aici.
Au avut loc dialoguri constructive, inspiraționale și animate de reprezentații #RePatriot și ai administrațiilor locale, dar și de cei care s-au întors sau care doresc să revină #Acasă.
Vă lăsăm mai jos câteva intervenții din cadrul evenimentelor:
Cristian L: “Nu aștepta să se facă. Fă tu.”
Carmen: “În primul rând a fost dorul de acasă.”
Oana T: “Putem schimba cu implicarea noastră orice.”
Bianca L: “Nu e de vină sistemul, noi suntem de vină dacă nu facem nimic.”
Răzvan A: “Bunica zicea – Fericirea nu vine din succes, ci din fericire vine succesul.”
Grațian D: ”Orice se poate, cu perseverență, profesionalism și răbdare.”
Mariuta S: ”Pentru copii merită să ne implicăm mai mult.”
Toți apreciază ceea ce fac acești primari și echipele lor. Așa ar trebui să fie normalitatea, când oamenii sunt mândri de primăriile lor și așa ar trebui să fie în cât mai multe orașe.
Sămânță căzută pe pământ bun, rezultate peste așteptări
Nici localitățile mici nu se lasă mai prejos, atunci când la conducerea lor se află români care înțeleg importanța demersului de reîntregire a colectivității. Administrația locală din Schitu Golești își ajută migranții să se întoarcă definitiv pe meleagurile natale printr-un proiect cu fonduri europene, numit “Soluții concrete pentru probleme reale”. La Ziua Diasporei a fost prezentat proiectul prin care au fost semnate, între altele, 7 contracte de subvenții care permit celor care au lucrat în străinătate să-și deschidă firme în țară și să creeze locuri de muncă. Managerul proiectului, Nichifor Bălan a prezentat oportunitățile de afaceri locale și a mai discutat despre cum pot fi valorificate de cei care doresc să revină, dar și cum pot fi promovate cunoscuților din țările de adopție. Cei întorși s-au oferit să contribuie la realizarea altor proiecte similare propuse de primărie. Mai multe aici.
„În RePatriot ne autofinanţăm şi facem trei tipuri de întâlniri: un summit anual, unde încercăm să conectăm 100 de antreprenori români cu 100 de antreprenori români din diaspora, avem conferinţe anuale, am fost în toată lumea, din SUA, până în Spania, Germania, Italia, Franţa, unde purtăm un dialog deschis şi transmitem motivele pentru care merită să te întorci în România. Zilele Diasporei, organizate de primării sunt întâlniri prin care încercăm să punem diaspora în contact cu autorităţile locale. Multă lume se plânge că autorităţile locale nu sunt deschise”, spune Vasile Nicolae Lupsa, un tânăr bistriţean care s-a întors acasă, unde şi-a deschis o afacere, după mai mulţi ani petrecuţi în Spania. Adrian Solcan, alt tânăr antreprenor bistriţean, a participat la eveniment şi a prezentat un proiect pe care l-a iniţiat pentru a-i ajuta pe bistriţenii care doresc să se întoarcă acasă – site-ul infobistrita.ro, care conţine informaţii relevante pentru cetăţeni, de la medici de familie până la educaţie sau informaţii despre imobiliare și alte servicii locale.
Municipiul Roman este alt oraș care a înțeles că poate folosi fonduri europene sau regionale pentru atragerea românilor acasă. În cadrul Zilelor Diasporei reprezentantul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a discutat proiectul “Diaspora ReSTART”, în curs de implementare și a menționat eforturile care se fac pentru atragerea de noi fonduri. Mai multe aici.
Diaspora botoșăneană a fost așteptată la Primărie pentru a-și împărtăși durerile, nevoile și soluțiile pe care le zăresc în drumul lor spre „acasă”, la Botoșani. Au fost sărbătoriți cu cântec, cu drapel, cu aplauze, cu urări și încurajări din partea autorităților. Reprezentanți ai Asociației “Moldova se dezvoltă”, formată din 7 orașe – Botoșani, Suceava, Roman, Iași, Piatra Neamț, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei – au comunicat că lucrează la o strategie durabilă pentru Moldova în atragerea de investiții și dezvoltare urbană și economică. În Botoșani, spre exemplu, sunt proiecte pe fonduri UE în implementare pentru rețele de tramvaie noi, pentru un program de digitalizare a administrației și pentru turism. Mai multe aici.
Ne bucură să vedem că în fiecare an noi localități preiau ștafeta, ceea ce înseamnă că veștile bune circulă și produc roade! În urma discuțiilor avute cu participanții la eveniment, reprezentanții administrațiilor locale au înțeles și mai bine care sunt prioritățile, nevoile și așteptările românilor plecați, informații extrem de utile pentru demersurile și acțiunile lor viitoare.
Prin popularizarea acestei inițiative de către fiecare român interesat în cercul de cunoscuți precum și prin solicitări făcute în nume propriu către primării și consiliile locale, ea se va extinde astfel încât să cuprindă cât mai multe orașe și comunele și să adune tot mai mulți participanți de la an la an.