Zilele Diasporei 2024: Românii de pretutindeni sunt doriți în România
România are nevoie în continuare de expertiza și investițiile românilor de pretutindeni, iar cei din afara granițelor sunt vectori de dezvoltare ai localităților noastre și ne dorim să fie cât mai conectați cu țara. Din păcate mulți dintre ei și-au părăsit locurile natale, dar sunt foarte conectați cu țara și ar putea ajuta la dezvoltarea economică a localităților din care provin. Sunt din ce în ce mai multe cazuri în care romanii au revenit acasă și au dezvoltat inițiative antreprenoriale care sprijină conectarea puternică a localităților la oportunitățile din alte țări.
RePatriot a propus în 2016 ziua de 15 august (Adormirea Maicii Domnului) să fie ”Ziua RePatriot”, iar săptămâna și luna din jurul acestei zile, să fie numite “Zilele Diasporei”. Prima duminică după Sfânta Maria, este declarată de Biserica Ortodoxă Română, Duminica Românilor Migranți. Primele ediții ale proiectului “Zilele Diasporei”, inițiat de RePatriot, au avut loc în luna august și au avut loc peste 100 de evenimente și au adus împreună comunitatea locală cu Diaspora fiecărei localități în parte. Printr-o serie de programe, seminarii și acțiuni diverse, românii din afara granițelor au avut ocazia să ia contact cu realitatea din prezent a țării și să descopere oportunitățile de investiții pe care România le oferă. Evenimente la care reprezentanți ai RePatriot au participat cu drag de fiecare data.
Câteva exemple de manifestări dedicate Zilelor Diasporei din acest an:
Luna Diasporei Suceava, care va avea loc in perioada 1-31 august. Programul îl puteti vedea aici. De remarcat este Caravana copiilor „Rămâi aproape de copilul tău”, o campanie de informare şi conştientizare destinată părinţilor care muncesc în străinătate, persoanelor în grija cărora rămân copiii, precum şi reprezentanţilor instituţiilor de educaţie şi asistenţă socială din judeţ.
Primăria Municipiului Iași va găzdui desfășurarea evenimentului ”Conferința Diaspora – un coridor al oportunităților”în perioada 13-14 august – înscrieri aici, pe 18 august au loc Zilele Diasporei în Ruginești – Vrancea, iar pe 11 august va avea loc Vernisajul Maramures – Plai cu flori, la Caminul Cultural din Vișeul de sus.
În perioada 4‑11 august 2024, Academia „MUSICA KRONSTADT” întâmpină tineri artiști de pretutindeni și aduce la Brașov elitele muzicii clasice mondiale de la Orchestra Simfonică „Gran Teatro del Liceo” din Barcelona, Filarmonica din München, Orchestra Simfonică Norrköping, Orchestra Simfonică Bilkent. Filarmonica „George Enescu” din București, Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano, Universitatea „Mozarteum” din Salzburg, Universitatea de Muzică din București și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj- Napoca. Academia oferă o agendă unică de concerte pentru întreaga comunitate, masterclass-uri, un concurs de interpretare și workshop-uri dedicate audițiilor orchestrale.
Academia oferă o agendă unică de concerte pentru întreaga comunitate, masterclass-uri, un concurs de interpretare și workshop-uri dedicate audițiilor orchestrale. Mai multe detalii aici.
Încurajăm românii de pretutindeni să organizeze astfel de evenimente, despre legătura românilor cu țara, oportunități și despre ce am putea face ca să nu mai fie forțați românii să se expatrieze.
- Ce am putea face să aducem Acasă măcar o mică parte din cei plecați?
- Ce ar putea face administrația locală?
- Ce ar putea face companiile? Ce oferte de muncă bine plătite există în România?
Antreprenoriatul este o cale bună pentru întoarcerea celor curajoși și întreprinzători! Așteptăm mesajele voastre despre intenția de organizare de eveni