Vrancea, Inima României, Antreprenoriat și Repatriere
Focșani, 24 ianuarie 2017 – Antreprenoriat, Repatriere, Unire, Vrancea Inima României, curaj, lupta cu greutățile și iubirea de țară, au fost ingredientele acțiunii RePatriot împreună cu Vreau să fiu Antreprenor.
Conferința “Vrancea, Inima României, Antreprenoriat și Repatriere”, de ieri, 24 ianuarie, a fost un succes. Peste 200 de tineri și antreprenori au interacționat pe parcursul a 3 ore, la Colegiul Unirea din Focșani. În cadrul conferinței au avut intervenții: Felix Pătrășcanu – Co-fondator FAN Courier, Puiu Iulian – Ambsador VSFA în Focșani, Felix Tătaru – Fondator GMP Group, Cornel Noană – Director Colegiul Unirea, Liviu Bostan – Matematician, Antreprenor în asigurări și Consilier Judetean Vrancea, Cristi Merchea – Antreprenor în Italia și România, Liviu Macovei – Antreprenor în Focșani, Ovidiu Burdușa – Antreprenor în Italia si Consilier Județean Vrancea, Catalin Ioniță – Antreprenor, Violeta Cenușă – Project Manager RePatriot și Marius Bostan – inițiatorul proiectului RePatriot.
Evenimentul a fost deschis cu îndemnul Domnului Profesor Cornel Noană: Să fiți curioși, să adresați întrebări celor care sunt aici și ei vor încerca să vă arate cum antreprenoriatul poate fi o oportunitate pentru noi toți!
“Problema nu este a plecării, ci a neîntoarcerii românilor acasă! Este anormal să îți părăsești neamul și țara definitiv. În Vrancea, aproape că nu există case care să nu aibă pe cineva plecat. Și asta este situația în mai toate comunitățile din România. Italienii credeau că Vrancea e o țară, atât de mulți vrânceni sunt în Italia.
Faptul că ați revenit astăzi aici, reprezintă un succes! Cei care au plecat au comportament antreprenorial, au fost oameni curajoși. Acum le trebuie curaj să se întoarcă acasă. Haideți să le facem întoarcerea mai simplă prin prezentarea oportunității de a fi antreprenori!”, Marius Bostan, inițiatorul proiectului RePatriot și fost Ministru al Comunicațiilor.
“Un medic bătrân spunea să nu plecăm că nu sunt câini cu covrigi în coadă. Au trecut 24 de ani, trăiți afară, departe de familie, de părinți! Experiența vieții este poate cel mai mare lucru pe care l-am acumulat în ultimii ani. Am creat un atelier de artizanat, am afaceri și aici și în Italia.
Am avut o experiență minunată, cu acces la foarte multe informații și am cunoscut români de la cel mai înalt munte, până la mare. Românii încasează din salarii 6.7 miliarde de euro, practic românii construiesc capitalismul lor și nu al nostru. Sunt 49.000 de societăți deschise de români în Italia”, spune Cristi Merchea, care a emigrat în Italia clandestin, în urmă cu 24 de ani.
“Ce vreau să fac în viață? Eu fac adveritising, marketing politic, marketing în general. Sunt vrâncean, am fost la multe conferințe și am întâlnit mulți români. Români care nu sunt fericiți, care sunt între două lumi. <Am crezut că mă întorc acasă și îmi reiau viața>, spunea cineva care a plecat și a revenit ulterior. Străinătatea îți oferă experiență și mentalități noi! Noi, membrii RBL, suntem aici și dorim să oferim o mână de ajutor. Nu vă lăsați păcăliți de tot ceea ce se întâmplă în jurul vostru. Fiți aliniați și nu vă trădați pe voi înșivă. Faceți ce vă place, urmați-vă pasiunea și potentați ce aveți!”, Felix Tătaru, Fondator GMP Group.
Conferința a fost interactivă, au fost prezentate povești personale ale antreprenorilor și oportunități din țară, s-a discutat despre antreprenoriat, repatriere, Unire, Vrancea Inima României, curaj, luptă cu greutățile și iubirea de țară. Au fost puse mai multe întrebări și discuțiile au ținut peste 3 ore.
“Sunteți proactivi și pentru că sunteți aici, în această zi liberă, de Ziua Unirii! Puteți fi extraordinar de buni profesori, medici, etc, dar dacă aceste lucruri ați putea să le faceți într-un cadru antreprenorial s-ar putea să creați un plus de valoare mai mare decât ați putea, de exemplu, să creați fiind un simplu șofer de tir”, Felix Patrășcanu, co-fondator FAN Courier și lider RePatriot.
***
Despre RePatriot
RePatriot este un proiect de repatriere prin antreprenoriat inițiat în februarie 2015, la Summitul RBL, de peste 30 de lideri din business-ul românesc, antreprenori și executivi de top, la propunerea făcută de Marius Bostan. Participarea la proiect se face pe bază de voluntariat cu scopul de a oferi inspirație și consiliere românilor plecați care vor să revină în România, pentru acces rapid la oportunitățile de acasă. Proiectul se adresează în același timp și românilor care sunt de mult timp în străinătate și doresc să rămână acolo, dar sunt interesați să pornească o afacere și să fructifice oportunități în țară, transferând în România bunele practici dobândite în țara adoptivă. Pentru mai multe detalii intrați pe repatriot.ro.
Despre Fundația Romanian Business Leaders
RBL este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care asigură o platformă de acțiune și implicare socială pentru liderii din mediul privat. Misiunea RBLS este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, pentru toți românii. Oamenii din comunitatea RBL trăiesc ghidați de valori comune. La bază este încrederea în România. Apoi vine altruismul, din credința că bunăstarea societății o putem obține doar dacă lucrăm împreună și ne ajutăm unii pe alții. Integritatea este filtrul de onestitate și bună-credință în RBL. În final, acțiunea este cea care concretizează toată energia și bunele noastre intenții. Mai multe detalii pe rbls.ro.