Vești bune în vremuri speciale. Sus inima
Biserica Ortodoxă Română în prima linie de acțiune contra pandemiei prin acțiuni directe de susținere a enoriașilor și instituțiilor medicale
—
Update 20.04.2020: Acţiunile caritabile ale Bisericii Ortodoxe Române pentru ajutorarea tuturor celor afectați de pandemie continuă, iar până acum depășește 12,5 miloane de lei.
În toată lumea, parohiile, mănăstirile, episcopii, arhiepiscopii și preoții ajută fiecare la capacitatea sa, prin nenumărate măsuri de sprijin în această perioadă dificilă. Până la sfârșitul lunii martie Biserica Ortodoxă Română a făcut donații de peste 4 milioane de lei.
Patriarhia Română comunică și îndeamnă continuu ierarhii și pe preoții să intensifice unirea rugăciunii cu fapta bună, manifestată prin acțiuni sociale concrete ale Bisericii. Mai jos doar câteva exemple de acțiuni.
Acțiuni sociale concrete ale parohiilor de pretutindeni
- 1.500.000 lei donați de Arhiepiscopia Sibiului Spitalului Județean Sibiu și Spitalul Județean Brașov, pentru materiale și aparatură medicală necesară în pandemia de Covid-19.
- Crearea platformei ajutacubucurie.ro de către Patriarhia Română și Federația Filantropia pentru a sprijini eforturile la nivel național în criza COVID-19. Pe această platformă și printr-un apel gratuit la 0800-800.368 se poate cere, dar și oferi ajutor pentru cei vulnerabili și izolați din toată țara.
- 10.000 lei donație făcută de Părintele Patriarh Daniel, din salariul personal, în scopul achiziționării de materiale de protecție pentru voluntarii platformei ajutacubucurie.ro.
- două aparate pentru depistarea virusului SARS-Cov-2, din care unul Real Time PCR, precum și 2.000 de kituri de testare, donate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pentru Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava.
- Spații pentru carantină, hrană celor izolați, sprijin divers pentru spitale în funcție de necesități oferite de majoritatea eparhiilor din Patriarhia Română. Exemplul de la Mănăstirea Neamț se poate vedea aici.
- 105.000 lei a donați de Protopopiatului Botoșani în lupta cu noul virus.
- 8 aparate de ventilaţie şi monitorizare respiratorie pentru spitalul Judeţean din Arad, prin implicarea Fundației Universitare „Vasile Goldiș” şi Arhiepiscopiei Aradului.
- 20.000 lei pentru spitalul din Pașcani, donați de Protoieria Pașcani.
- aparatură medicală în valoare de 30.000 € și produse alimentare donate de Arhiepiscopia Timişoarei.
- 5000 euro din partea Episcopiei Huşilor pentru Spitalul municipal din Bârlad.
- 20.000 lei donați de Episcopia Tulcii Spitalului Județean de Urgență Tulcea, pentru achiziția de materiale.
- Consilierea spirituală, campanii de donare de sânge, dar și ajutor material concret către instituțiile medicale din țară. Mulțumiri transmise de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” aici.
- 2500 de cărţi de rugăciuni donate pacienţilor şi personalului din centrele de tratare a Coronavirusului din București. Sursă basilica.ro.
- un aparat pentru depistarea virusului SARS-Cov-2 donat de Episcopia Hușilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui. Valoarea lui este de aproximativ 20.000 de euro.
- 70.000 euro donați prin mai multe proiecte sociale nivelul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului pentru a sprijini lupta împotriva Covid-19. Detalierea proicte;e și donațiilor făcute pot fi văzute aici.
- peste 1800 de persoane ajutate de Arhiepiscopia Alba Iuliei, asistate cu hrană caldă la domiciliu, dar și cu alte servicii: cumpărături, consiliere de la distanță sau achitarea facturilor.
- 10.000 lei donați pentru achiziţia de materiale de protecţie, măşti, mănuşi şi combinezoane către Unitatea de Primiri Urgenţe Zalău, de către Parohia „Sfântul Nicolae” din Zalău.
- sprijin spiritual și consiliere, dar și hrană caldă pentru lucrătorii medicali și vamali, pentru vârstnici, persoane fără venituri și persoane izolate în carantină.
- 15.000 lei donați de preoţii din Protoieria Ortodoxă Năsăud spitalului „George Trifon” din municipiu.
- un aparat de monitorizare a funcțiilor vitale în valoare de 21.000 lei cumpărat de Arhiepiscopia Târgoviștei.
- peste 2000 kg de alimente pentru cca 100 de persoane din Italia, dintre care aproape 45 % sunt copii, transportate de voluntari din Parohia Pescara.
- 3 monitoare multiparametru C50 pentru desfășurarea actelor medicale în parametri optimi, donate de Arhiepiscopia Iaşilor, Spitalului din Piatra Neamţ.
- punerea la dispoziția autorităţilor serviciul propriu de ambulanță şi cele trei mașini ale diviziei medicale din județul Bacău, de către Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”; lansarea unei campanii de strângere de fonduri în rândul clericilor din Protopopiatului Bacău, în vederea achiziționării de aparatură medicală: nebulizator pentru dezinfecția terminală în zona ATI sau aparat de monitorizare funcții vitale; donarea unicului dispozitiv pentru dezinfectarea mașinilor de ambulanță și MAI din județ de către Protopopiatul Bacău; donarea salariului personal spitalelor băcăuane de către Arhiepiscopul Ioachim. Sursă basilica.ro.
- organizarea unei campanii de strângere fonduri, de către Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, pentru cumpărarea unui ventilator ATI la Spitalul Județean Baia Mare.
Toate aceste fapte de caritate sunt dovadă de dragoste de aproape și solidaritate față cu cei greu încercați de situația căreia toți încercăm să-i facem față. Cei mai afectați sunt oamenii în vârstă cu venituri reduse, cei bolnavi, dar și cei aflați temporar în izolare sau în carantină. Creșterea acțiunii specifice de întrajutorare arată și prețuirea deosebită față de personalul medical din toate instituțiile și organizațiile implicate în lupta împotriva pandemiei.
În istoria României au fost timpuri foarte grele de război, foamete, comunism, ciumă, tifos și alte nenorociri. Românii au reușit să reziste și să înfrunte Răul oricare ar fi fost forma sa. Acum avem în față un virus gripal și este momentul să arătăm mai multă unitate și înțelepciune, să citim cu atenție alertele oficiale și să luăm măsuri de prevenție, oriunde ne-am afla!
Dumnezeu să apere România și pe toți românii, să ne ajute să trecem cu cât mai puține daune prin această situație de criză. Doamne ajută!
Andra Giucă, 31 martie 2020