Valeni – Primul sat din Republica Moldova adoptat de programul Antreprenorești
Văleni devine prima comunitate de pe malul stâng al Prutului care se alătură prrogrmului Antreprenorești – Adoptă un Sat
Vineri și Sâmbătă, 26 & 27 iulie, la Văleni – un sat de poveste aflat la doar 30 km de orașul Galaţi, în sudul Republicii Moldovei – au poposit fondatorii şi membrii proiectului Antreprenoreşti al Fundației Romanian Business Leaders (RBL), cea mai mare asociație de antreprenori de succes din Romania, pentru a adopta, în cadrul programului, acestă comunitate în curs de dezvoltare, aflată în inima primei Rezervații a Biosferei UNESCO din Moldova- ”Lunca Prutului de Jos”, la invitația lui Nicu Știrbeț, cofondator al Complexului turistic Eco-Village Văleni, Președinte al A.O. Ecoscut și organizator al evenimentului.
Acest eveniment vine in completarea programului de dezvoltare rurala ”ReDescopera Lunca Prutului”, initiat de A.O. Ecoscut si Eco-Village Valeni, in urma Panelului „Turism si Dezvoltare Rurală„ al celei de-a V-a Gale a Studentilor Originari din Republica Moldova.
Ceea ce i-a atras pe antreprenorii din RBL este atmosfera de poveste, creată de comunitatea locală care își continuă viața între dealurile argiloase ”Colinele de Aur ale Văleni-ului” şi Rezervația Biosferei ”Lunca Prutului”, o adevarată mică ”Delta Dunării a Moldovei”; reprezentând imaginea unui sat tipic moldovenesc cu toate împrejurimile pitorești, cu ospitalitatea moldovenească, cu tradițiile şi obiceiurile locale păstrate cu sfinţenie, cu bucatele şi vinurile specifice zonei, cu dansurile și cântecele străvechi, pe care vor să le împartă cu toți oaspeții care vin să îi cunoască.
Weekend-ul la Văleni a început cu o plimbare la “Panoramă” unde oaspeţii s-au putut bucura de un apus absolut superb şi o imagine de ansamblul a Luncii Prutului. De asemenea s-a vizitat Podul lui Petru Rareş pe baza căruia este construită legenda satului care spune că acesta se afla la bălțile cu pește de lângă satul Văleni atunci când au decis boierii moldoveni să-l pună domn peste Țara Moldovei. Ajunși la lac, excursia a continuat cu o plimbare cu barca printre nuferi şi stoluri de pelicani, dar şi cu o plimbare cu căruța prin Rezervație.
Evenimentul s-a culminat cu o conferinţă, organizată în cadrul Muzeului de Istorie și Etno-grafie din localitate, cu participarea atât a antreprenorilor din România, cât și a celor locali, precum si reprezentanți ai autorităților locale și raionale, unde s-a dezbătut potenţialul turistic al zonei şi posibilităţile acesteia de promovare şi dezvoltare. S-a dezbatut si implicarea antreprenorilor din Romanian Business Leaders in dezvoltarea durabilă a zonei prin dezvoltarea potențialului turistic local, crearea produsului turistic și conectarea si promovarea antreprenorilor locali la piața din România.
Spre seară oaspeţii au fost întâmpinaţi cu muzică şi voie bună de către nea Bejenaru, meșter de tobe, de soția acestuia Tatiana Bejenaru și un vecin din mahala care cântă până și „Despacito” la acordeon. De asemenea oaspeţii au fost invitaţi să deguşte câteva sortimente de vin în beciul domnului Știrbeț, cel care și îl produce din strugurii culeși de pe podgoriile proprii. Doar să știți că la Văleni „se bea cu măsura” chiar și „la botul calului”.
Duminică la prânz, oaspeții din Antreprenorești, au avut șansa să observe comunitatea locală prinzând viață în cadrul Târgului de Meșteri populari, organizat cu ocazia venirii in localitate a unui grup de 200 de turişti germani veniți pe Dunăre cu un vas de croazieră, ce au trecut pragul Muzeului ”Curtea Țărănească”, parte al Complexului turistic Eco-Village Văleni. Aceștia au fost întâmpinați cu mult drag și căldură de ansamblul folcloric Crăiţele care au cântat şi dansat în stil moldovenesc. Vizitatorii şi-au putut achiziţiona suveniruri precum şosete tricotate, ii, covoare, mileuri, piei şi blănuri, obiecte decorative, ilustraţii, lucrate manual de către comunitatea locală. De asemenea oaspeții noștri dragi s-au înfruptat din bucatele tradiționale moldovenești: posmezi, sarmale, tocană cu mămăligă și brânză, vin din producția proprie, totul fiind învăluit într-o atmosferă de sărbătoare, joc, dans și voie bună.
Sursă: ecofm.md.