Tammam Youssef
Tammam Youssef, medic cardiolog si partener în programul de Visiting Professors al Intermedicas
Medicul de origine italiană Youssef Tammam, absolvent al Facultății de Medicină „Carol Davila” din București, a dedicat peste 30 de ani excelenței în chirurgie cardiacă pentru copii. După aproape 3 decenii petrecute în Europa de Vest unde a realizat câteva mii de operații cardiace pentru copii și adulți, la cele mai înalte standarde, revine în România pentru a duce mai departe misiunea fundației „Bambini Cardiopatici nel Mondo”, înființată de domnia sa în anul 1993.
Tammam Youssef, absolvent al Facultăţii de Medicină „Carol Davila” din București
Am absolvit Facultatea de Medicină „Carol Davila” cu intenția de a-mi continua specializarea în chirurgie. La începutul anilor ‘80, chirurgia cardiacă îmi părea un domeniu foarte captivant. În acel moment, mortalitatea cardiovasculară era numărul 1 în lume, atât în rândul adulților cât și al copiilor.
Astfel, am decis să mă îndrept spre cardiochirurgie și cardiochirurgie pediatrică și, sub îndrumarea profesorului Ioan Pop de Popa, am încheiat rezidențiatul la Centrul de Chirurgie Cardiovasculară Fundeni din București.
Din România spre Țările de Vest
După rezidențiatul în cardiologie de la Spitalul Fundeni, am plecat timp de un an în Spania, unde am aprofundat cunoștințele de cardiochirurgie. A urmat plecarea în Italia, un punct de cotitură în cariera mea.
Am început activitatea în cadrul Policlinicii San Donato, cel mai important centru specializat, printre altele, în cardiochirurgie. Evoluția tehnologică ne-a ajutat să ne dezvoltăm. Aveam acces la aparatură pentru investigarea rezonanței magnetice, ecografii, cunoșteam tehnici noi de circulație extracorporeală.
Anul 2013, de o importanță majoră pentru cardiochirurgia pediatrică din România
Interesul pentru dezvoltarea cardiochirurgiei pediatrice m-a făcut ca, în anul 1993, să pun bazele Fundației „Bambini Cardiopatici nel Mondo”, care acum are centre în Siria, Egipt, Tunisa, Ucraina, Chișinău, China și America Latină.
Când am revenit în România existau două repere din perspectiva cardiochirurgiei pediatrice – Institutul pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, unde profesorul Horațiu Suciu opera 200-300 de pacienți pe an, și Spitalul Budimex din București care avea o structură pentru cardiochirurgia pediatrică, însă prea puțin dezvoltată.
Astfel, pe 2 iulie 2013, am adus Fundația în România, cu sprijinul celor de la Marie Curie. În prezent avem în jur de 40 de persoane formate, 210 operații pe cord, 50-60 de cazuri tratate prin cardiologie intervențională și o sală termodinamică foarte bună. Înainte eram o echipă de 15 medici străini care asistam la operații, acum nu mai este nevoie decât de 5 dintre noi. Am format cadre medicale performante care pot interveni în cazuri complexe.
România are multe de învățat de la Europa Occidentală
În Vest omul e mai important decât în țările estice sau în cele în curs de dezvoltare. Chiar dacă nu este nicio diferență între oameni, acolo sănătatea este în prim plan. Ministerul Sănătății, în special în Europa Occidentală, este foarte bine sprijinit de Guvern, iar sistemul de sănătate este foarte bine pus la punct.
Second opinion, un concept esențial pentru pacienți
În comunicarea ştiinţifică nu mai există frontiere, nu mai există națiuni, nu mai există religii, cu toții avem dreptul să ne alegem medicii. Schimbul opiniei între experţi este absolut necesar. În Italia, în cazurile complexe, chemăm medici din alte state și mizăm foarte mult pe supraspecialitate. Niciun medic nu poate spune „eu fac totul”.
Ceea ce face Intermedicas este tocmai crearea unei echipe de medici supraspecializați și menținerea unui raport direct cu aceștia, pentru beneficiul pacientului. Două opinii sunt mai bune decât una, iar trei nu greșesc niciodată, spune un proverb.
Planuri alături de Intermedicas
Mi-am propus ca, alături de Intermedicas, să le putem oferi copiilor și adulților din România, care suferă de probleme cardiace ce necesită intervenție chirurgicală, posibilitatea de a fi tratați în propria țară.
Un sfat pentru medicii romani: să nu uite jurământul iniţial
În primul rând, medicul trebuie să pornească mereu de la ideea de „a fi” și nu „a avea”. Automat, când medicul pornește de la această idee, să lucrezi pentru a fi, va veni și acel „a avea”.
În al doilea rând pentru mine nu există nici naționalitate, nici rasă, nici religie, eu consider că Pământul este al tuturor. De aceea, orice medic are dreptul de a profesa oriunde în lume. Însă, pentru satisfacția personală și drept mulțumire pentru țara care te-a crescut, e bine să dai înapoi din experiență ta altor medici români, să contribuim la dezvoltarea acestei țări. Să nu mai lăsăm alți medici să facă greșelile pe care noi le-am făcut.