Cum învingem criza împreună?
SOLUȚII PROPUSE ÎN 14 MAI
Starea de urgență s-a încheiat, începe starea de alertă, iar cu ea vine și speranța că viața noastră va reîncepe să fie mai activă. După două luni în care majoritatea ne-am izolat și am încercat să aducem aportul individual comunității și să o protejăm pe ea și pe noi, vedem cum activitatea economică în multe sectoare a scăzut. Experții vorbesc despre o viitoare criză economică, iar cu ea, vor veni multe provocări pentru noi toți. Ne vom schimba, ne vom adapta, dar o vom învinge, cu toții, împreună.
La masă rotundă #RePatriotLIVE, din 14 mai, am continuat discuțiile despre nevoile pe care le avem odată cu ieșirea din starea de urgență și despre soluțiile pe care am putea să le implementăm pentru o revenire economică mai bună. Plus câteva soluții pentru atragere a românilor formidabili din străinătate care prin experiența și cunoștințele lor pot ajuta enorm România, mai ales în aceste vremuri grele.
Sub ideea solidarității cu semenii noștri, Marius Bostan (antreprenor și inițiator RePatriot) a deschis evenimentul într-o notă tare pozitivă: “Românii au fost mai solidari ca oricând unii cu ceilalți. Ne-am ajutat între noi și a existat unitate. (…) România este una din cele mai bune țări în care poți trăi. Chiar un clasament recent publicat de BroadbandDeals în urma unui studiu făcut de aceștia, pun Bucureștiul pe primul loc al clasamentului al muncii de acasă, iar costul de trai este redus. Stăm mai bine pe numere decât țări mai dezvoltate.”.
Între timp, sunt multe lucruri de făcut și Gabriel Zbârcea (avocat și partener al Țuca Zbârcea și Asociații), a detaliat un pic căt de importantă este dinamina și perspectiva din care privești: “Trebuie să existe acel plan în care ne mișcăm, ne gândim la o schimbare completă de paradigmă. Lucrurile vor fi diferite și ar trebui să avem inițiative și să ieșim cu bine din aceasta perioadă. Trebuie să ieșim să vedem cum se schimbă lumea și cum să venim în sprijinul oamenilor. Privații au fost foarte afectați. Statul român trebuie să renunțe la pensii speciale, asta este diferența, trebuie să ne asumăm și să venim cu niște ajutoare pentru investitorii români și străini.”
Din Argeș situația se vede bine acum, după cum spune Olimpia Doru (manager New Design Composite). Zice că în această perioadă ai nevoie ca antreprenor să nu te lași distras.”Când toate în jurul tău se năruie trebuie să rămâi cu claritate, să te trezești rapid și să cauți soluții. (…) Este simplu să te organizezi când îți cunoști valorile, credințele și limitele”, punctează Olimpia.
Dragoș Anastasiu spune că “nimeni și nimic nu va opri românii să circule”. 🙂 Deși are afaceri afectate de criză, a folosit aceste momente cu succes și a încercat să implementez proceduri noi, pentru repornirea lor, dar în special pentru redeschiderea complexului Green Village.
DOAR ÎMPREUNĂ VOM REUȘI
Monica Cadogan, fondatoarea Vivre – lider de piață în zona de decorațiuni în Europa de Est, a observat multe lucruri bune în această perioadă: “Unul din acesta a fost statul cu familia, iar pentru Vivre am avut o corecție în luna martie, dar după câteva săptămâni a început să crească și suntem surprinși plăcut de vânzări și efectul crizei. Pentru noi este un efect bun. În același timp mă preocupă sănătatea oamenilor. Avem mulți oameni în depozite, dar din fericire am fost feriți de îmbolnăviri. Mi s-a părut ciudat, dar până acum nu am mai avut responsabilitatea și de sănătate al angajaților la acest nivel. Riscul să îmbolnăvești pe cineva este ridicat, dar avem toate dotările să ne putem proteja.”
“Mai bine de 50.000 de studenți români studiază în străinătate. Din membrii LSRS, mai mult de jumătate din colegi sunt încă în străinătate. Cumva așteptăm să se păstreze rata și pentru ceilalți studenți. Totuși, un lucru extraordinar este comunicarea. Un dezavantaj al comunității noastre, comunicarea la distanță cu cei dragi, s-a transformat în avantaj, am învățat și am reușit să ne adaptăm la acest stil de viață de la distanță cu mult timp înainte. Studenții comunică mai mult ca oricând între ei.”, a menționat Robert Stredie, Președintele Ligii Studenților Români din Străinătate.
VIAȚA LA ȚARĂ MERGE ÎNAINTE
Mihai Ungurenuș, liderul proiectului Antreprenorești – adoptă un sat și Directorul Radic Star a vorbit despre partea de agroturism, care se confruntă și ea cu multe probleme, însă oportunitatea pe parcursul anului în agroturism va crește, zice el.
“Viața și natura își văd de mersul lor. Gândim o strategie pe partea de clienți și pregătim o distanțare. Încercăm să evităm problemele, să nu ne intersectăm. Între timp, locația de la Corbi (Livada Bunicului) este într-o poziție foarte bună, cu mix de tradiții culturale diferite.”
STUDENȚII SUNT SOLUȚIA
Robert Stredie ne-a prezentat în premieră o platformă de internshipuri pe care mai multe asociații partenere au dezvoltat-o împreună. Cumva tot la inițiativa RePatriot, discutată împreună la summer camp-ul din vara anului trecut.
“INTU este proiectat spre mediul privat. Colegii mei sunt îngrijorați că urmează o criză și vor apărea multe joburi. Putem “fura startul” dacă punem la un loc studenții cu mediul de afaceri.
Proiectul este gândit să micșoreze distanța dintre ce oferă universitățile studenților și partea practică și să dea mediului privat oameni tineri, competenți, dornici să muncească. Lansarea va fi pe 18 mai și imi doresc să orientez foarte mulți studenți înapoi Acasă. De aceea este important ca studenții să fie la curent cu aceste oportunități. Mi-am dorit dintotdeauna să aducem la un loc mediul de business, universitățile, studenții si să creăm acel model de internship de practică care să fie în beneficiul tuturor.
Îndemnul meu ar fi să dea o șansă României, mai ales în aceste momente, nu doar pentru că s-a întâmplat această pandemie, ci pentru că sunt sigur că o să aibă beneficii pe termen lung pentru toți.”, spune Robert.
Monica Cadogan a spus că ar fi dispusă să ofere locuri de internship continuând cu un mesaj tare cald pentru tinerii noștri de pretutindeni: “Chiar cred că străinătatea nu este o limitare, poți face business de la distanță mare și am extins paleta de recrutare, văzând că merge de la distanță am început să angajăm oameni și sunt convinsă că merge și invers. Am recrutat români care lucrează în străinătate, care au rămas în țara de adopție și au rămas fără loc de muncă. De exemplu, este zona de tehnică în care ne dorim oameni, analize de date, design. Căutăm talent și nu găsim. Îi primim de la distanță, internship, orice. Este și mai bine dacă au lucrat și în străinătate.”
PARTENERIATUL CU STATUL
Gabriel Zbârcea zice că ar trebui să ne găsim în stat un partener: “Pe scheme de ajutor de stat România ar putea atrage investitori străini sau Români. Am văzut că sectorul IT este foarte important, avem încă suprafețe mari de teren și aceste lucruri ar trebui să le promovăm cumva în piață. Nu degeaba vin atâția străini să cumpere terenuri și să investească în România. Avem mine de aur, resurse, avem cărbune, ar trebui sa ne uităm și să punem pe masă pentru investitori în investiții de dezvoltare. Avem cea mai mare rată de plată în lume a salariilor de la stat și este incredibil că statul își asumă așa ceva.”
“Referitor la zona aia de suprareglementare trebuie să fim puțin atenți cu transparența în comunicare, dar și consistentă. Eu simt ca și ceilalți că cu siguranță nu avem claritate în ce trebuie să facem dar problema este că ne și încurcă statul. Trebuie să fim oarecum parteneri, să ne respectăm și ăa nu ne mai încurcăm. Noi am vorbit de un moment delicat, de relansarea economiei. Trebuie să cerem și să spunem cum ne poziționăm față de autorități. Ca oportunități nu este neapărat sa faci doar producție, ci să faci produse și producție pentru piața românească.”, a continuat Monica Cadogan.
În timp ce Dragoș Anastasiu zice că nu avem voie să repornim economia cu “niște costuri de igienă” pe care nu putem să le suportăm: “Noi toți trebuie să avem grijă să rămânem raționali, să avem grijă de boală și de toate celelalte. Noi am cerut să trecem din modul electoral într-unul economic. Nu o putem avea cel puțin în acest an.
Mesajele sunt: Nu vă mai puneți în tabere pentru că nu faceți decât să stricați lucrurile și este nerealist să așteptăm. Statul nu are resurse și asta ni s-a spus clar, iar cei de pe partea aceea nu sunt antreprenori. Ei nu gândesc așa, nu sunt nici bancheri nici macroeconomiști. “Nu se poate” e un rapuns pe care noi antreprenorii nu îl înghițim. Totuși, reformarea statului nu va fi acum.”
REPORNIREA TURISMULUI
& ACTIVITĂTĂȚILOR DIN INDUSTRIA HORECA
Despre industria HoReCa, Mihai Ungurenuș, care lucrează practic în industria alimentară, ne spune că “vânzările au scăzut față de anul precedent și este o problemă generală, pentru că horeca nu ține noi, noi suntem legați de horeca”. A creat în această perioadă un serviciu de delivery pe care îl va continua și după pandemie, în timp ce în fabrica Radi Star a împărțit echipa în 2 ture. Așa lucrează mereu. “Pe partea de oportunitate am descoperit produsele locale, iar eu consider că este momentul foarte bun anul acesta să demarăm o campanie pentru produsele fabricate în România. Este anul în care românii vor rămane în țară, vor descoperii România. Mulți nu știu toate valorile și potențialul pe care îl are țara noastră, iar eu îl văd ca pe un proiect de țară: Promovarea produselor românești.”, închide Mihai.
În același ton despre turism, Dragoș Anastasiu susține că milioanele de români afară sunt pentru noi gura de oxigen de care avem nevoie și are dreptate. “Am discutat și cu domnul Președinte și credem că România turistică trebuie să fie în primul pluton, cel târziu în iunie. Turismul trebuie repornit și în același timp să începem discuții și să facem un coridor cu țările baltice.”
Dacă fiecare român ar aduce un singur prieten din țara de adopție cu el, atunci când vine anual în vizită, am avea un surplus de câteva milioane de turiști și am câștiga toate pierderile de la începutul anului. Marius Bostan are grupuri de străini care se întorc mereu de 3 ani și zice că: “Cei mai buni ambasadori pot fi românii noștri de pretutindeni. Ar fi cei mai buni vectori și ar ajuta România foarte mult. Nu au reușit să vină de Paști, dar noi ne-am dori să îi vedem pe toți la vară. Îi rugăm să se pregătească. Cred că foarte mulți români își vor face concediile în pensiunile din România și din semn de solidaritate ar fi ideal să vină Acasă.”
Mulțumim tuturor românilor care au fost alături de noi. Vă invităm să fiți alături de noi și la întâlnirile viitoare și dacă doriți să ne transmiteți ceva sau chiar să interveniți într-o discuție următoare, vă invităm să ne scrieți la adresa office@repatriot.ro.