Soluții de finanțare pentru antreprenori
Firmele din România pot sau vor putea să-și finanțeze activitatea sau investițiile cu ajutorul programelor de finanțare nerambursabile sau diferite forme de creditare cu garanții de stat, existente sau aflate în curs de aprobare. Mai jos o listă făcută de parteneri noștri Avisso Consulting.
PROGRAME DE FINANȚARE 2020
1. Schema de ajutor pentru activități de comerț și servicii afectate de Covid-19 prin care se primesc granturi pentru 3 luni de chirie și care are ca scop finanțarea chiriilor pe perioada în care, din cauza perioadei stării de urgență sau de alertă, a fost afectată desfășurarea activității comerciale sau a serviciilor prestate.
2. Granturi pentru investiții în energie regenerabilă pentru IMM-uri de maxim 30 mii euro pentru industria hotelieră și industria auto. Prin acest grant se poate beneficia de instalarea de panouri fotovoltaice de maxim 27kW și/sau de achiziționarea și montarea stațiilor de încărcare electrice pentru autovehicule.
3. Granturi de sprijin pentru microîntreprinderi și PFA-uri de 2.000 euro cu scopul de a finanța capitalul de lucru pentru categoriile de cheltuieli necesare relansării activități.
4. Granturi pentru capital de lucru de maxim 15% din veniturile pe 2019, dar nu mai mult de 150 mii euro, destinate repornirii activităților economice pentru IMM-uri. Aceste granturi au ca obiectiv asigurarea capitalului necesar reluării activității pentru IMM-uri și entitățile asimilate IMM-urilor afectate de criza coronavirusului din domenii precum HORECA, turism, transport, organizare de evenimente.
5. Granturi cuprinse între 50 mii și 200 mii euro pentru investiții și pentru reconversia economică pentru IMM-uri care se acordă pentru conversia activităților IMM-urilor, dar și pentru realizarea de investiții necesare în economie.
6. Granturi între 2 și 6 milioane euro conform POR 2.2 pentru dezvoltarea IMM-urilor prin finanțarea investiților mari. Prin acestea se dorește îmbunătățirea competitivității economice prin creșterea productivității muncii în IMM-uri și în sectoarele competitive identificate în Strategia Națională pentru Competitivitate.
7. Granturi pentru digitalizarea IMM-urilor cuprinse între 30 și 100 mii euro care au ca target în special companiile cu activitate de producție ce au drept scop dotarea cu echipamente IT, utilizarea semnăturii electronice, conectarea la broadband, achiziționarea de softuri standardizate și personalizare, automatizarea echipamentelor industriale, automatizarea fluxurilor tehnologice, etc.
8. Finanțarea programelor de educație digitală a angajaților pentru companii cu sume cuprinse între 30 și 100 mii euro pentru a asigura resursele companiilor mari și medii care investesc fonduri în procesul de educare a forței de muncă pentru a utiliza echipamente industriale complexe, dar și pentru companiile mici și medii care investesc fonduri în resursă umană pentru cunoștințe de bază în domeniul utilizării programelor informatice specializate, dar și a celor generale.
9. Star-Tech Innovation care își propune să finanțeze start-up-urile inovative cu suma de 42 mii euro.
10. Granturi pentru achiziționarea echipamentelor pentru irigații printr-un voucher de 6 mii euro.
11. Granturi de finanțare pentru antreprenoriat rural de la 40.000 euro/2 locuri de muncă create până la 100.000 euro/5 locuri de muncă create prin care se sprijină direct activitățile non-agricole, de procesare și de distribuție a produselor agricole obținute de micii producători din desfășurarea activităților agricole individuale.
12. Sume de maxim 50 mii euro pentru instalarea tinerilor fermieri cu teren agricol concesionat de la stat.
13. Schema de ajutor de stat pentru investiții noi prin care se pot primi finanțări cu sume cuprinse între 500 mii și 37,5 milioane euro cu scopul de a stimula și de a atrage investiții noi cu impact major în economie prin care se finanțează realizarea de proiecte de investiții de tip greenfield.
14. Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională își dorește să acorde ajutoare de stat sub formă de granturi pentru realizarea investițiilor care determină crearea de noi locuri de muncă.
15. Programul IMM Invest pentru garantarea creditelor de capital de lucru și investiții pentru IMM-uri garantează în proporție de 80-90% creditele de investiții și credite/linii de credit aferente capitalului de lucru contractate de microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii.
16. Garanții de stat pentru creditarea companiilor mari pentru capital de lucru și investiții acordate de Eximbank în contextul pandemiei COVID-19. Eximbank își propune să acorde credite cu dobândă subvenționată și garanții la credite.
17. Schema de garantare privind asigurarea creditului comercial prin care se urmărește stimularea expunerii la risc a asiguratorilor și facilitarea accesului companiilor la asigurarea creditului comercial.
18. Programul de garantare a finanțărilor de tip factoring cu regres și scontarea efectelor de comerț oferă facilități de garantare de către stat pentru creditele pe termen scurt acordate întreprinderilor mici și mijlocii a căror valoare se stabilește prin corelarea cu valoarea finanțărilor de tip factoring/operațiuni de scontare.
19. Programul de garantare a leasing-ului de echipamente și utilaje promite leasing-ul pentru IMM-uri care optează pentru o finanțare non-bancară.
20. Prelungirea indemnizației de șomaj tehnic.
21. Stimularea reluării activităților economice și a ocupării prin acordarea unei sume în cuantum de 41,5% din salariul brut al angajatului pe o durată de 3 luni pentru beneficiarii indemnizației de șomaj tehnic care își reiau activitatea.
22. Sprijin din partea Guvernului pentru programul flexibil de muncă care are ca obiectiv asigurarea plății unei indemnizații în valoare de 75% din diferența dintre salariul brut al unui angajat prevăzut în contractul individual de muncă dinaintea reducerii programului și salariului brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii programului de lucru. Măsura se aplică companiilor a căror cifră de afaceri a scăzut cu cel puțin 10% comparativ cu luna similară a anului anterior. Finanțarea acestei măsuri se va acoperi prin Programul SURE.
23. Granturi pentru formarea profesională a angajaților
24. Stimularea ocupării tinerilor, a persoanelor cu vârstă de peste 50 de ani și a românilor întorși din străinătate prin acordarea unui sprijin în valoare de 50% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.
25. Măsuri active pentru lucrători sezonieri și zilieri din domeniile agriculturii HoReCa și turismului.
26. Granturi pentru susținerea locurilor de muncă destinare tinerilor de 25 mii euro.
27. Stimularea desfășurării muncii în regim telemuncă prin acordarea unui sprijin în valoare de 500 euro/angajat pentru achiziționarea de echipamente IT pentru angajații care desfășoară activități în regim de telemuncă în perioada de urgență sau de alertă.
Mai multe informații despre soluțiile de mai sus puteți vedea în prezentarea de aici, făcută de AVISSO Consulting.