Sergiu Neguț, FintechOS: „E o binecuvântare să pornești o afacere în IT în România”
Un fior neplăcut pe șira spinării mă face să-mi strâng umerii la ieșirea din metrou. E o stație pe care am ajuns să o urăsc, rămasă în anii ’95, prăfuită și înconjurată de puzderie de buticuri din care se vinde te miri ce și printre care trebuie să te strecori cu grijă.
Am ieșit pe-aici spre job timp de ani de zile, în probabil cea mai uitată zonă de autorități – platforma Pipera. Ironic, aceeași zonă care aduce o mare parte din veniturile din IT ale țării – știți voi, industria aia cu care se laudă aceleași autorități ori de câte ori au ocazia. Trotuarul a rămas la fel de rupt și îngust, traficul, la fel de aglomerat, iar aerul la fel de poluat.
Între timp, s-au înălțat zgârie nori, s-au făcut sedii moderne care s-au umplut și apoi s-au golit de corporatiști, pe măsură ce nebunia de a aduce laolaltă câteva zeci de mii de talente în IT – și nu numai – a fost calmată temporar de pandemie. Deși e o zi de muncă, grupurile de corporatiști sunt răzlețe, iar sediile din sticlă și beton sunt relativ pustii.
Chiar și așa, eu trebuie să mă văd cu unul dintre oamenii de care vei auzi tot mai des în următorii ani, doar unul dintre românii care construiesc la nivel global, deși sunt încă necunoscuți publicului larg: Sergiu Neguț.
Sergiu Neguț e un tip ocupat. Dau cu ochii de el în timp ce e lipit de un zid de cărămizi aparente din propriul sediu, ascultând cuminte indicațiile unui fotograf. E în faza aia a oricărei afaceri în care ți-ai dori să fii – să faci ședințe foto pentru coperțile revistelor de profil -, dar de care vrei să scapi cât mai repede, pentru că ai o zi de lucru care începe la ora 6 și se termină târziu în noapte.
Compania pe care a fondat-o împreună cu Teodor Blidăruș, alt investitor de calibru din România, se numește FintechOS. Și tocmai a primit o finanțare de rundă B în valoare de 60 de milioane de dolari. Nu vă spun cât valorează acum FintechOS, pentru că asta e prea puțin important – abia o listare la bursă sau un exit va stabili asta, iar ochii lui Neguț nu privesc – încă – într-acolo. Spun doar că angajările au explodat, iar compania românească se ridică acum la nivel global, în mai multe etape.
Ce face FintechOS? Simplu spus: ajută băncile și instituțiile financiare să nu mai fie atât de enervante și de rămase în urmă, în special atunci când vine vorba de interacțiunea noastră cu ele și sistemele lor învechite. Iar asta, se pare, valorează foarte mult, pentru că timpul fiecăruia dintre noi înseamnă bani. Mulți bani.
Dar am stat de vorbă cu Sergiu Neguț nu doar despre ce face compania, ci mai ales despre cum au reușit să ajungă aici. Precum și despre ce ne putem aștepta – în România, da – de la acest domeniu în următorul deceniu.
A fost suficient de amabil să-mi răspundă exact ca un antreprenor, într-o mică sală de discuții, fără corporateza specifică executivilor crescuți în facultăți și încremeniți în șabloanele lor.
„Suntem foarte hotărâți ca orice chestiune avem de rezolvat, să o putem rezolva asincron – adică nu în timpul orelor de program ale unei instituții”
Articolul complet pe pressone.ro