S-a publicat ghidul solicitantului pentru 2.2-IMM| Termen depunere 30.11.2020
Finanțării nerambursabile acordate de min. 1,5 mil. euro și max. 6 mil. euro pentru IMM-urile cu mai mult de 10 salariaţi şi care realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de peste 2 milioane euro
Apelul organizat în cadrul axei prioritare 2 ”Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, prioritatea de investiții 2.2. ”Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor” are ca prioritate sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor pentru îmbunătățirea capacităților avansate de dezvoltare a produselor și a serviciilor, în vederea creșterii competitivității economiilor regionale și naționale.
Perioada depunerii cererilor de finanțare este între 30.10.2020 și 30.11.2020.
CONDIȚII SPECIFICE DE ACCESARE A FONDURILOR
Pentru această prioritate de investiție se au în vedere IMM-urile care sunt interesate de găsirea unui model optim de creștere, atât în sensul trecerii în altă categorie de dimensiune, cât și în sensul dezvoltării activității desfășurate, în scopul creșterii dimensiunii pieței adresate (piața locală să devină regională, națională sau internațională).
Având în vedere faptul că avantajul competitiv reprezintă un cumul de factori care condiționează competitivitatea și performanța unei companii în afaceri, POR își propune să sprijine companiile care au potențial să-și dezvolte/mențină poziția pe piață prin consolidarea unor competențe superioare concurenței.
Care sunt regiunile în cadrul cărora se pot solicita finanțări în cadrul axei prioritare 2?
Regiunile de dezvoltare Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru.
***În cadrul prezentului apel nu se pot depune proiecte pentru investițiile localizate în regiunea de dezvoltare București Ilfov.
Care sunt acțiunile sprijinite în cadrul priorității de investiții?
Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin ajutor de stat regional includ:
Construirea, extinderea spațiilor de producție/servicii;
Dotarea cu active corporale, necorporale.
***Lucrările de modernizare pot fi considerate eligibile doar în măsura în care sunt aferente unei investiții inițiale
Rata de cofinanțare acordată în cadrul prezentului apel de proiecte
Pentru componenta de ajutor regional a proiectului (suma cheltuielilor eligibile finanțabile prin ajutor de stat regional pentru investiții), contribuția programului se acordă în limita intensității ajutorului de stat regional (vezi procentele din tabelul de mai jos), stabilite în funcţie de locul de implementare a proiectului (regiunea de dezvoltare pe teritoriul căreia se implementează proiectul finanțat), precum şi de tipul solicitantului (respectiv încadrarea în categoria întreprinderilor mici și mijlocii).
Pentru componenta de ajutor de minimis a proiectului, contribuția programului este de maximum 100% din valoarea eligibilă a cheltuielilor finanțabile prin ajutor de minimis și în limita plafonului de minimis.
Care este perioada în care pot fi depuse proiectele?
Data și ora deschiderii cererii de proiecte: 30.10.2020, ora 12:00:00
Data și ora închiderii cererii de proiecte: 30.11.2020, ora 12:00:00
Unde se depun proiectele și care este modalitatea de depunere?
În cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune exclusiv prin aplicația electronică MySMIS, disponibilă la adresa web http://www.fonduri-ue.ro/mysmis, doar în intervalul menționat mai sus. 2.4.
Care este valoarea minimă și maximă a finanțării nerambursabile?
Valoarea finanțării nerambursabile acordate este de minimum 1,5 mil. euro și maximum 6 mil. euro, echivalent în lei la cursul de schimb Inforeuro3 , valabil la data lansării apelului de proiecte. Aceste plafoane se aplică întregii valori a finanțării nerambursabile, constând atât din ajutor de stat cât și, dacă este cazul, din ajutor de minimis.
Cine poate solicita finanțare în cadrul prezentului apel de proiecte?
Solicitanții eligibili în cadrul acestui apel de proiecte sunt societățile constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile, republicată, cu modificările și completările ulterioare sau în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care se încadrează în categoria întreprinderilor mici și mijlocii din mediul urban, sau a întreprinderilor mijlocii din mediul rural.
Criteriile de eligibilitate trebuie respectate de către solicitant începând cu data depunerii cererii de finanţare, pe tot parcursul procesului de evaluare, selecție și contractare, implementare precum și pe perioada de durabilitate a proiectului, în condițiile stipulate în contractul de finanţare.
Excepții de la această regulă: – criteriul de eligibilitate a solicitantului referitor la încadrarea solicitantului în categoria IMMurilor (întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii), a cărui respectare este obligatorie până la momentul încheierii contractului de finanțare, inclusiv – criteriul de eligibilitate a solicitantului privind înregistrarea profitului din exploatare, care se referă doar la anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare – criteriul de eligibilitate a proiectului referitor la valoarea minimă a finanțării nerambursabile solicitate, a cărui respectare este obligatorie doar până la momentul încheierii contractului de finanțare, inclusiv
Eligibilitatea solicitantului
În conformitate cu Legea 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării IMM, cu modificările şi completările ulterioare, întreprinderile mici şi mijlocii se clasifică, în funcţie de numărul mediu anual de salariaţi şi de cifra de afaceri anuală netă sau de activele totale pe care le deţin, în următoarele categorii:
– întreprinderi mici – au mai puțin de 50 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei;
– întreprinderi mijlocii – au mai puțin de 250 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deţin active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane eur.
Nu sunt eligibili solicitanții care se încadrează în categoria microîntreprinderilor (au mai puțin de 10 salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei).
Mai multe informații puteți vedea direct în ghidul solicitatului aici.
Alte detalii: Grila CAE, Listă domenii eligibile, Grila ETF.