Roxana Dohotar
.
Roxana Dohotar: Țara noastră are nevoie de noi toți, așa cum orice altă țară are nevoie de poporul ei ca să se dezvolte
La numai 12 ani Roxana Dohotar a plecat cu familia în Grecia, iar după mai bine de 20 de ani a revenit acasă. Cum ar zice ea și-a îndeplinit visul. Iubește România și indiferent unde a fost în lumea asta Roxana s-a mandrit mereu cu faptul ca este româncă.
Spune-ne câteva cuvinte despre tine. Ce crezi tu că te definește cel mai bine?
Am plecat cu familia în Grecia la vârsta de 12 ani și dupa peste 20 de ani am reusit sa-mi indeplinesc visul. M-am intors acasa!! Sunt originară din Bucovina – Suceava și consider că patriotismul mă caracterizează. Poate nu am o cultură generală vastă în ceea ce privește România, pentru că am crescut în altă țară, însă iubirea mea pentru România nu are margini. Sunt îndrăgostită și de Grecia, acolo am crescut și m-am format ca om. Deci nu simt că “însel” România. În Grecia am învățat în primul rând ce înseamnă să fii antreprenor, grecii find vestiți pentru spiritul lor antreprenorial deosebit.
Sunt un om foarte creativ, îmi place arta în toate formele ei și de-a lungul timpului mi-am și exprimat „talentul” în acest sens prin decorațiuni pentru evenimente, torturi din marțipan, fotografie și pictura.
Cum a fost plecarea din România?
În anul 2000, când am plecat în Grecia, tătăl meu locuia deja de 5 ani acolo. A făcut tot ce i-a stat în putință să-și reunească familia, aducându-ne și pe noi acolo. Mi-am continuat studiile în Atena, am terminat un liceu cu profil de turism și apoi facultatea, tot pe turism și management. Inițial, părinții mei lucrau la o firma de curățenie, la care apoi au devenit asociați.
Din dor de țară și din dorința de a simți România mai aproape, în anul 2012, am deschis în Atena prima patiserie românească, Carpathian Bakery. Românilor le lipseau cozonacii, plăcintele, covrigii și tot ce ține de cofetăria și patiseria românească, așa că noi le-am readus gustul de acasă. Chiar și grecii au preferat produsele noastre, pentru că o dată gustate sunt greu de uitat. Ulterior am adăgat și servicii de catering și așa am devenit prima opțiune atunci când venea vorba de evenimentele speciale din viață romanilor din Atena, ale asociațiilor socio-culturale romanești sau a Ambasadei României din Atena.
Cum ți-a venit ideea de a deschide o afacere în România?
Ideea de a dezvolta o afacere în țara noastră nu a venit pe moment, ci ne-am tot gândit de-a lungul timpului și am evaluat cum putem face pasul spre casă. Apoi a venit pandemia, care a fost cumva pentru mine un semn că acum este momentul să acționez. Începusem să pierdem bani, lucrări și clienți din aceasta cauză, așa că am hotărât să stopam activitatea de catering și să mutam efectiv totul în România începând cu tot ce însemnă viață noastră acolo. Fratele meu a rămas în Grecia și continuă să conducă firma de curățenie care încă aduce profit.
În iunie 2020, am venit în București. Ideea noastră de data aceasta era să aducem Grecia mai aproape de români, așa că am fondat Omega care are doua activități: Omega Food & Sweet, firma de catering și Omega Shop, e-shop cu produse grecești.
–
Ești mulțumită de cum se dezvolta afacerile în România?
In momentul de față este prematur să mă exprim în acest sens. Cred că toate au un curs normal și că dezvoltarea unei afaceri se efectuează treptat. Având în vedere această perioadă de pandemie activitatea este încetinită în toate domeniile, deci vorbim despre cum supraviețuim și nu despre cum ne dezvoltăm.
Lăsând pandemia la o parte, aș putea spune că munca noastră începe să dea roade. Firma de catering începe să aibă clienți fideli, avem promisiuni de contracte, fiind încă în perioada în care facem probe pentru degustări și astfel ne creăm drumul spre ceea ce de fapt înseamnă catering.
În ceea ce privește activitatea magazinului online aceasta merge de la sine. Produsele noastre sunt de calitate superioară și au în compoziția lor produse naturale din culturi bio. Ulei de măsline, oțet balsamic, măsline, condimente, cosmetice s.a , toate aduse din Grecia, le puteți găsi pe omegashop.ro.
Iubesc Romania cu tot ce înseamnă ea și experimentez repatrierea de câteva luni. Nu e ușor! Dar fiecare reușită pe care o am îmi dă o satisfacție uriașă, pentru că sunt acasă cu cei dragi și simt că aduc o contribuție la dezvoltarea țării noastre prin afacerea pe care am deschis-o aici. Poate pentru unii dintre noi este un sacrificiu mare să lași tot ce ai clădit în țara de adopție și să revii acasă. Să o iei din nou de la zero, dar merită! Nimic nu se compară cu bucuria de a fi acasă, în țara ta! Așa că vă îndem și pe voi să venți mai aproape! Hai să punem mână de la mână și să venim acasă cu tot bagajul nostru de cunoștiințe și experiența acumulată afară. Să facem fiecare ceva pentru țara noastră.
Ce părere ai despre programul RePatriot?
Despre RePatriot am aflat de la tatăl meu, Mihai Dohotar, care devenise foarte interesat și pasionat despre tot ce însemnă această mișcare. Urmărindu-i și începând să participe la evenimente, tatăl meu a devenit ambasador RePatriot și a organizat două conferințe: una la Atena în iunie 2017, unde s-a inițiat și programul RePatriot Youth și una în Cipru pe data de 1 martie 2020.
În ceea ce mă privește pe mine, RePatriot mi-a accentuat și mai mult patritismul și dorința de a mă întoarce acasă. După conferință de la Atena, am știut că atunci când voi face pasul, voi avea susținere din partea membrilor Repatriot, având în vedere că o parte de ei sunt și ei repatriați. După ce m-am întors, asta s-a și întâmplat. Am găsit în Repatriot oameni mereu dornici să mă ajute. Marius Bostan, este omul care e mereu dispus să intervină atunci când mă aflu într-un impas, cel care a venit cu multe soluții și sfaturi practice pentru a mă ajuta să mă dezvolt ca antreprenor. Îi mulțumesc pe această cale și pentru recomandările făcute, chiar avem nevoie de ajutor în promovare.
Nicuta Enache, repatriată și ea de ceva timp din Italia, este un exemplu pentru mine. Nu a obosit niciodată să mă încurajeze, să îmi împărtășească din experiențele ei, să îmi dea idei, furnizori și contacte de tot felul. Nu în ultimul rând am câștigat o prietenă, pentru că toți cei care o cunosc, știu că Niki este omul care-ți va fi mereu alături. Când eram încă în Grecia și îi povesteam că am o mică reținere în a mă întoarce acasă, ea îmi spuneea: „Vino fără frica, pentru că nu ești singură!”
Andra Giucă este omul de la care am învățat „cu ce se mănâncă” comunicarea online și multe altele. În Grecia era totul simplu pentru că eram singura patiserie românească, deci lumea știa unde să vina, însă în România… lucrurile sunt mult mai complexe, concurența fiind foarte mare. Atunci când a realizat că nu mă descurcam Andra m-a sprijinit în acest sens și a avut răbdarea și deschiderea să îmi explice pas cu pas cum aș putea să acționez.
Am realizat, umărind și discutând cu mai mulți antreprenori din RePatriot, că atunci când ești serios și foarte decis referitor la afacerea pe care vrei să o dezvolți, nu are cum să nu ai succes. De exemplu, în Grecia aveam o dificultate în a procura materii prime necesare pentru produsele de patiserie romanești. Aici a intervenit Cristi Chițu, care ne-a ajutat mereu cu orice am avut nevoie.
Pe scurt, Repatriot reprezintă pentru mine o punte de susținere și sper pe viitor să devin, la fel că cei menționați mai sus, un antreprenor care inspiră pe ceilalți.