Ce forţă gravitaţională are România? | RePatriot la TVR 1
Ce forţă gravitaţională are România? Ce metode trebuie să folosim pentru a atrage atenţia românilor care – mânaţi de o paletă vastă de sentimente, motivaţii şi emoţii – au plecat. Au plecat şi au dat ţării lor un alt nume. Despre cele două Românii, cea dintre graniţele istorice şi cea împrăştiată în toată lumea au discutat în Ediţia Specială de joi seară, la TVR 1, ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, directorului executiv al programului RePatriot, Ramona Chirilă şi antreprenorii George Roth şi Mike Costache.
Antreprenorul George Roth a spus, în Ediţia Specială că, din experienţa sa, românii din California sunt reticenţi în a se întoarce acasă în primul rând din cauza birocraţiei, apoi a sistemului medical şi a infrastructurii. George Roth a subliniat însă că imaginea ţării în ochii celor care au plecat este mai bună decât a celor care sunt în ţară.
Ministrul Maria Ligor a anunţat că, marţi, împreună cu ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, va fi lansat programul Diaspora Start–up, prin care cei care doresc să se întoarcă în România primesc până la 40 de mii de euro pentru ideea de afacere şi 10 mii pentru relocare, dar şi asistenţă.
Informaţiile vor fi disponibile pe site-urile celor două ministere. Pentru a accesa banii, antreprenorul trebuie să vină cu o idee de afacere, să fi stat în străinătate cel puţin un an de zile, să se angajeze că rămâne în România pentru a duce proiectul până la capat, apoi intră într-un incubator, gestionat de o altă organizaţie care va asista ideea de business.
Proiectul „RePatriot” care își propune să determine românii emigrați să se întoarcă în țară prin antreprenoriat a deschis în acest an primul canal de comunicare între autoritățile locale şi românii care vor să se întoarcă în țară. Platforma va oferi acces rapid la oportunitățile din România şi îi va pune pe aceștia în contact cu autoritățile locale.
Potrivit inițiatorilor, primăriile partenere vor avea o persoană delegată care va păstra legătura cu voluntarii din cadrul proiectului, pentru a comunica rapid oportunitățile de investiție sau de joburi din zona lor.
Programul Repatriot a debutat cu o campanie de informare și nouă conferințe organizate la Torino, Milano, Valencia, Madrid, Londra, Dublin, Alba Iulia, Munchen și Focșani, la care au participat peste 1.500 de români emigrați.
Pentru oricine din diaspora care doreşte să se întoarcă în ţară să lucreze este un gest simbolic, nu neaparat financiar de însemnătate. O primă de instalare de 12.500 de lei pentru o persoană singură, dacă vine şi cu familia încă 3.000 de lei, pentru a veni şi a lucra înapoi în ţară.
Românii care doresc să se întoarcă acasă şi să îşi deschidă o afacere pot accesa şi fonduri europene. Guvernul promite o interacţiune mai prietenoasă cu statul.