REPATRIOT NU MAI ESTE UN PROIECT, A DEVENIT O MIȘCARE
Mișcarea RePatriot deja se întinde în toată România și în afara ei, iar mulţi dintre românii plecaţi au devenit între timp ambasadorii şi promotorii noştri.
Anul acesta am mers prin Europa, ne-am întâlnit cu peste 1.000 de români, am fost urmăriți online de peste 1 milion de români de pretutindeni și ne-am concentrat să atragem și atenția autorităților locale și centrale asupra rolului pe care îl poate juca Diaspora în dezvoltarea comunităților.
Printre realizările RePatriot din anul 2016, cele mai importante sunt:
- Diaspora este o prioritate națională
RePatriot și-a îndeplinit cel mai important obiectiv pe care și l-a propus la lansare: determinarea statului să accepte că Diaspora este o prioritate națională. În 23 februarie 2016, președintele Klaus Iohannis și primul ministru Dacian Cioloș au declarat Diaspora prioritate națională, în contextul conferinței „Diaspora romneasca – Vector de dezvoltare” organizată cu sprijinul RePatriot la Palatul Cotroceni, unde au participat peste 400 de invitați. În acest context mesajul nostru a fost transmis către întreaga societate românească, generând acțiune din partea mai multor grupuri de români de pretutindeni. Această acțiune a avut un rol de catalizator și de a inspira diverse proiecte pentru Diaspora (Diaspora Start-up, Agro-Diaspora, Ghidul de reîntoarcere, Plați on-line pentru românii din străinătate, întâlniri ale diasporei, etc).
- RePatriot la Summitul RBL
RePatriot și-a prezentat realizările la un an de la înființare în prezența celor mai importanți lideri din business-ul românesc, membri ai Fundației Romanian Business Leaders. 350 de antreprenori și executivi de top au primit cu emoție reacțiile românilor din Diaspora surprinse în filmările din timpul conferințelor din ultimul an din Italia, Spania, Germania, Marea Britanie și Irlanda. Mai multe detalii aici.
Campania de strângere de fonduri organizată cu scopul de a da amploare proiectului, a avut loc pe 17 martie 2016. La licitația de la Gală s-au licitat obiecte sau experiențe cu Simona Halep, Horia Tecău, Felix Pătrășcanu, Dragoș Anastasiu, Mihai Marcu, Gabi Szabo, Devis Grebu, Mircea Lucescu, Nadia Comăneci, Ilie Nastase, Ion Țiriac și alții și s-au strâns peste 33.000 de euro. Detalii aici.
- RePatriot Summit – Împreună pentru România
Prima ediție a summitului a fost un succes, iar discuțiile antreprenorilor din Diaspora cu cei din România s-au concretizat în idei de business, în sectoare precum IT, agricultură şi turism.
În perioada 6-9 octombrie, la București și în Delta Dunării, au participat aproximativ 100 de antreprenori de succes din Diaspora și 130 de antreprenori de succes din România,
alături de reprezentanți de vârf ai autorităților centrale române și invitați de excepție din țări care deja au găsit soluții pentru fructificarea potențialului existent în România.
Predictibilitate, transparenţă şi să dispară frica faţă de stat! În doar câteva cuvinte, sunt principalele „revendicări“ ale antreprenorilor români care au reuşit să îşi construiască business-uri solide în afara ţării. Pentru prima dată după mai bine de două decenii şi jumătate, oamenii de afaceri din Diaspora au fost chemaţi acasă pentru a fi invitaţi să investească bani în ţara lor de origine sau măcar să transfere o parte din know how-ul câştigat pe toate continentele. Sunt între trei şi patru milioane de români în afara graniţelor, fără ca o statistică precisă să fi fost dată publicităţii. Mai multe detalii aici.
- Apel către administrația locală
RePatriot a lansat un apel către primarii aleși în 2016 și a transmis peste 3000 de scrisori către consilii județene, orașe și comune din România, pentru a se implica în crearea de oportunități pentru Diaspora. Apelul poate fi consultat aici. Mai mulți primari s-au alăturat inițiativei în acest an. Acțiunea noastră de convingere a administrației publice locale de a acorda o atenție sporită Diasporei continuă.
- Zilele Diasporei
RePatriot a propus în acest an ziua de 15 august, (Sărbătoarea Sf. Maria) Ziua RePatriot, iar săptămâna și luna din jurul acestei zile, să fie numite Zilele Diasporei.
Prima ediție a proiectului “Zilele Diasporei” inițiat de RePatriot a avut loc în luna august în Reșița, Iași, Oradea, Panciu, Făgăraș, Schitu Golești. Aceste zile au adus împreună comunitatea locală cu Diaspora fiecărei localitate în parte. Printr-o serie de programe, seminarii și acțiuni diverse, românii din afara granițelor au avut ocazia să ia contact cu realitatea din prezent a țării și să descopere oportunitățile de investiție pe care România le oferă. Reprezentanți ai RePatriot au participat la evenimentele care au loc în aceste zile. Mai multe detalii aici.
- Programul “Antreprenori romani de pretutindeni”
Programul este dedicat românilor din străinătate și a fost lansat la 1 iulie 2016 de RePatriot – RBL, Ministerul Afacerilor Externe –DPRRP și Fundația Națională a Tinerilor Manageri – FNTM.
Prin acest program au fost alocate gratuit 300 de burse în valoare de 1.000 de lei fiecare, pentru Programele e-Learning FNTM și premii Repatriot-RBL: cărti, 3 sesiuni de mentorat cu membrii Fundației Romanian Business Leaders și 3 sejururi în Delta Dunării.
Mai multe detalii aici.
- Conferințe, sesiuni, consiliere și întâlniri RePatriot
Primele conferințe din anul 2016 au avut loc în ianuarie, la Focșani și în februarie, la Munchen, la care au participat peste 200 de români din diaspora și au fost urmărite live de peste 5000 de persoane.
RePatriot a avut dedicată o sesiune specială în cadrul evenimentului organizat de Business Days la
Timișoara din 6-7 aprilie 2016. La eveniment au participat peste 800 de antreprenori și executivi de top și a fost urmărit online de 7800 de persoane din România și Diaspora. Mai multe detalii aici.
Echipa RePatriot a luat parte la Sesiunea specială “Migraţia și impactul acesteia asupra economiei” din cadrul evenimentului CEE Entrepreneurship Summit 2016 – Bucuresti, organizat de Business Days. Video aici.
La final de an, echipa RePatriot s-a întâlnit cu peste 300 de români de pretutindeni, la Roma în noiembrie și la conferința anuală de la Alba Iullia, din 1 decembrie. Mai multe detalii aici.
Majoritatea antreprenorilor cu care ne-am întâlnit au fost de acord că România oferă oportunități pe care oamenii de afaceri își doresc să le utilizeze, dar există încă bariere care stau în calea unui mediu economic solid precum birocrația, complexitatea avizelor de construcții, lipsa de predictibilitate în domeniul fiscal și dezinteresul administrației pentru dezvoltarea economică. Au fost apreciate eforturile și rezultatele guvernării din ultimul an.
În cadrul conferințelor și întâlnirilor, au fost propuse mai multe idei de afaceri și de colaborare pentru promovarea investițiilor în România, care se poate face mai aplicat și cu rezultate mai bune, prin românii din diaspora. Investițiile în eficiență energetică, turism, agricultură, construcții și tehnologie sunt așteptate acasă!
Acțiunea RePatriot din acest an s-a încheiat cu succes după 4 conferințe, Summitul RePatriot, sesiuni în cadrul altor evenimente și mai multe întâlniri și discuții aplicate cu antreprenori români din Germania, Italia, Grecia, Spania, România, SUA, Cambogia, Norvegia, Canada, Franța.
La Centenarul Marii Uniri, în 2018, ne vom reuni la Alba Iulia pentru a demonstra încă o dată contribuția noastră la unitatea și dezvoltarea României
RePatriot, proiect lansat în urmă cu aproape doi ani de RBL, prin participarea voluntară și cu fonduri proprii a peste 30 de antreprenori români, continuă cu noi obiective. În acest an am fost invitați în Silicon Valley, Atena, Oslo, Bergen, Paris pentru a organiza întâlniri cu antreprenorii români din aceste orașe.
Prima acțiune majoră din 2017 va avea loc în SUA în perioada 18-24 februarie, unde RePatriot va iniția un schimb de experiență între antreprenori în IT și tehnologie din România, în Sillicon Valley, și vor fi implementate și alte noi modalități de a realiza întâlniri între antreprenori, pe diverse domenii de interes.
Pe 3 martie, RePatriot va avea o sesiune dedicată în cadrul Summitului RBL, la București, unde ne propunem să vedem care ar fi impactul economic al dezvoltării a 10.000 de noi afaceri, care ar fi meseriile căutate și bine plătite în România și ce oportunități oferă administrația publică.
Anul viitor se vor organiza Zilele Diasporei în cât mai multe localități din România, la care vor participa și reprezentanții RePatriot. Mai multe detalii despre concept mai sus. Vom continua să inspirăm și încurajăm administrația locală pentru a se implica în crearea de oportunități pentru Diaspora
Dezvoltarea comunelor şi a oraşelor României depinde de investiţii şi de întreprinzători. Ţara are nevoie de oameni cu iniţiativă, buni meseriași care să aibă o atitudine occidentală faţă de muncă. Aceştia ar trebui sprijiniţi şi administraţia locală să fie alături de ei. Diaspora poate juca un rol major în dezvoltarea locală și poate sprijini conectarea puternică a orașului la oportunitățile din alte țări.
În luna aprilie vom organiza o Gala RePatriot, cu scopul de strângere de fonduri pentru a continua să dăm amploare proiectului, iar în luna octombrie va avea loc a doua ediție a Summitului RePatriot, în România.
Echipa RePatriot, cu ajutorul ambasadorilor din diaspora, va organiza 6 conferințe în Europa. În Franța vom merge în perioada 14-16 martie, la Paris și Lyon, în Norvegia în perioada 19-22 mai, la Bergen și Oslo, în luna iunie în Grecia, la Atena, iar pe 1 Decembrie, va avea loc conferința anuală Repatriot de la Alba Iulia, de Ziua Unirii.
Ne dorim să inspirăm cât mai mulți români să lucreze pentru repatrierea fraților noștri, pentru o Românie mai bună pentru noi și copii noștri.