RePatriot la Poiana Brașov și FFIR Râșnov: Români din Basarabia, România și Diaspora și-au dat mâna
În perioada 17-21 iulie în Poiana Brașov, RePatriot a adunat asociații de studenți, experți și parteneri din România, Basarabia și Diaspora pentru un program inedit prin care ne-am propus să conectăm organizațiile studențești pentru a-și uni eforturile și a spori impactul acțiunilor pentru o Românie mai bună.
Ocazia întâlnirii noastre a fost dată de Festivalul de Film și Istorie (FFIR) de la Râșnov, care este la a XI-a ediție și la care, în acest an, RePatriot este partener. Ne-am întâlnit la ediția de anul acesta și cu senatoarea ieșeană, Iulia Scântei, care susține mesajul și cauza RePatriot și care a oferit, pentru al treilea an consecutiv, 10 burse pentru participarea studenților ieșeni și basarabeni la Școala de Vară “ASTRA” inclusă în programul FFIR 2019.
Folosind aceasta ocazie, i-am invitat la un team building pe studenții și prietenii noștri de pe ambele maluri ale Prutului că să gândim o viziune comună, să generam idei și acțiuni concrete în sprijinul ei. De aceea construim parteneriate solide care să ne apropie de idealul pe care îl împărtășim: să lucrăm împreună pentru o țară puternic dezvoltată, a tuturor românilor din care chiar dacă pleci, să-ți dorești să revii. Este o viziune pe termen lung și asta ne-am propus. Și ne dorim ca studenții care o vor citi aceste rânduri peste 10 ani, să rezoneze cu acest mesaj.
Împreună cu președinții Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Uniunii Studenților din România (USR), o parte din echipa Galei Studenților Originari din Republica Moldova (GSORM), Fundația Youth Development for Innovation, membri și prieteni ai RePatriot, inclusiv din Basarabia (antreprenori, avocați) am stabilit planuri prin care să ne aducem aportul pentru o identitate unică mai puternică, să ajutăm dezvoltarea personală a membrilor fiecărei organizații și comunitățile de tineri coagulate în jurul acestora și să ne susținem reciproc în proiectele și evenimentele pe care le organizăm.
Discuțiile au fost profunde și importante pornind de la fundamentele civilizației noastre până la proiecte de infrastructură, energie, cultură, identitate și dezvoltare personală. Marius Bostan, inițiatorul RePatriot, a moderat câteva workshop-uri strategice prin care au fost generate acțiunile de baza pe care cei prezenți le-au asumat. Acțiunile au la bază principii solide pe care se poate construi pe termen lung, căutând permanent cele mai eficiente căi de atingere a rezultatelor.
Robert Stredie, Președintele Ligii Studenților Români din Străinătate și George Uzun, Președintele Uniunii Studenților din România au reafirmat dorința acțiunii comune în spiritul ideilor și valorilor care au animat făuritorii idealului național, pentru o Românie în care studenții să aibă un viitor mai bun și să fie cât mai bine pregătiți pentru el.
Felix Pătrășcanu, lider RePatriot și co-fondatorul FAN Courier, a împărtășit emoția de la întâlnirile cu românii din Diaspora, a povestit despre trăirile pe care le-a aflat de la aceștia. Mesajul principal este că oamenii lucrează, sunt (relativ) satisfăcuți financiar, însă multora le lipsește ceva de acasă: membrii de familie, tradiția, căldura, legătura cu pământul natal și părerea de rău că nu s-au putut dezvolta în țara lor.
Eduard Digore, fondator și avocat la Casa de avocatură Digore, numit „avocatul Diasporei”, a povestit despre cum a apărat interesele basarabenilor după alegerile din 2016, la care zeci de mii de oameni din Diaspora au stat în cozi și nu au putut să își exercite dreptul de vot. Eduard este una din persoanele care își dorește să ducă inițiativă RePatriot în Basarabia.
Gregoriana Tudoran, doctor în economie, antreprenor, lobby-ist şi consultant financiar pentru afaceri europene ne-a împărtășit despre acțiunile sale de lobby pe care le face la Bruxelles pentru construcția Autostrăzii A8 și cum aceasta ar trece din Târgu Mureș până în Ungheni, R.Moldova.
Vitalie Ciupac, antreprenor născut în R.Moldova, a revenit după 10 ani din Canada și dezvoltă afaceri acum și acasă. A împărtășit cu noi povestea lui de viață, experiența acumulată și cea de reintegrare acasă și, inclusiv despre ideile sale, pe care implementându-le, să putem crea o dezvoltare la nivel economic și social. Aurelia Salicov, vicedirector StarNet, una dintre cele mai importante companii din R.Moldova din industria IT&C, a prezentat noul proiect pe care îl dezvoltă prin care doresc să aducă aport în dezvoltarea abilităților IT în rândul tinerilor.
Ne bucurăm să vedem că studenți care au plecat la universități peste hotare vor să ia know-how-ul de acolo și să revină mai repede acasă, pentru că adesea nu se regăsesc acolo și pentru că doresc să dezvolte proiecte și afaceri acasă, să promoveze turismul, să aibă un aport însemnat în societate prin munca lor. Au mai venit să ne împărtășească din experiența și gândurile lor antreprenorii și membrii RePatriot – RBL – Mihai Ungurenuș, Gabriel Aftenie, Andra Giucă, Dana Dumitru, Lucian Neacșu, Sergiu Manofu, Rareș Dinu, Denisa Albu, Andreea Roșca, Ozana Radu, Valentin și Adriana Făgărășian, antreprenori în Italia și România. Nicu Știrbeț, coordonatorul GSORM își lansează o afacere în turism prin suportul programului Diaspora Start Up, prin care speră să atragă cât mai mulți turiști care să se bucure de experiențele românești. În același timp ne-a anunțat că Văleni, satul lui natal, va fi primul sat din Basarabia adoptat de proiectul Antreprenorești al RBL.
Printre tinerii basarabeni au mai fost Doru Curoșu, Cristina Bivol, Mihaela Țăranu, Grigore Fortună, Mihaela Vodă, Doina Vîrlan, Natalia Golub, Mădălina Vrâncean, Ernest Digore. Un mulțumesc deosebit îi aducem lui Andrei Ioniță, cantautor din Basarabia, care ne-a făcut să ne apropiem și mai mult sufletește, interpretând piese profunde despre țară, iubire, tradiție și părinți.
Mulțumim tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment plin de căldură și dragoste frățească la care au interacționat peste 40 de români de pretutindeni animați de dorința de a face lucruri bune.
Relatare: Mihaela V. – Voluntar RePatriot