Repatriot s-a întâlnit cu intreprinzătorii români din Norvegia, pe 19 – 21 mai, la Oslo și Bergen
Întâlnirile RePatriot de la Oslo și Bergen cu peste 100 de români au fost un succes! Am găsit oameni la fel ca noi, animați de dragostea de țară, buni profesioniști, cu atitudine occidentală și care produc valoare însemnată în Norvegia. Am avut discuții consistente despre cum să fii antreprenor acasă și despre oportunitățile de cooperare.
Au dus mesajul de încredere în România: Marius Bostan – inițiatorul proiectului, Gabriel Iștoc- B-Team, Lucian Butnaru – Cegeka, Radu Rughiniș – La Bottega Del Tartufo, Lucian Neacșu – Senator Wine, Pavel Popescu și Cristina Ghiurgiucanu, ambasadorii RePatriot din Norvegia. Vinul nobil, românesc, de calitate excepțională, de la Senator Wines, prezentat chiar de proprietar a creat punți solide și bună dispoziție.
Am observat cu toții de-a lungul timpului că diapora s-a îndepărtat de țară, și nici noi, cei din țară, poate nu am făcut suficient să strângem aceste legături, și ne-am dat seama că de fapt Diaspora este cea mai mare bogăție a României în momentul de față și nu numai prin capitalul transferat ci și prin cunoștințe și prin comportament civic. Ne-am dat seama că rămânem în țară mai puțini oameni, deși în ultimii ani numărul de oportunități în România a crescut.
“Noi, nu știm ce ne rezervă viitorul. Nu știm ce se va întâmpla aici sau acasă și din această cauză este importantă legătura cu țara! Indiferent unde sunteți, uitați-vă și la oportunitățile de acasă!” (Marius Bostan – inițiator RePatriot)
Jurnal de bord RePatriot Norvegia
Vineri 19 mai, la 4.30 dimineata, împreună cu o parte a echipei RePatriot formată din Lucian Butnaru, Radu Rughiniș, Lucian Neacșu și Marius Bostan, eram la Otopeni. Am aterizat la Oslo cu 3 ore întârziere din motive de ceață și după încă o oră jumătate de mers cu autobuzul am ajuns în Oslo și am făcut joncțiunea cu Gabriel Iștoc și Pavel Popescu. Ne-am sfătuit asupra conținutului și formatului în timp ce am mâncat repede. Am plecat spre sala de întâlnire. Am pregătit sala, am început conferința, la care au participat 40-50 persoane și Ambasadorul României în Norvegia. Au fost prezentate exemple personale și au fost generate discuții în care interesul major a fost pe turism, IT&C, Heritage, tabere copii, comerț și alte oportunități.
“Născut și crescut în România până în anii ‘90, când am plecat din țară și am rămas întâmplător în Germania 10 ani. Am început să muncesc în zona de gastronomie, servicii, și am avut o legătură și cu Italia în același timp. Fiind foarte captivat de bucătaria italiană și de tot ceea ce venea de acolo, am plecat 4 ani în Italia. În acest timp am avut plăcerea să întâlnesc o persoană care m-a ajutat să-mi redescopăr țara. Întors cu el în România unde investea într-un hotel m-a rugat să lucrez cu el. Am rămas în România și ușor ușor mi-am dat seama de oportunitățile care erau acasă. M-am redescoperit într-o zonă a pădurii, anume trufe și ciuperci de pădure, iar în acest domeniu am legat parteneriate cu Italia.
Sunt aici pentru că Echipa RePatriot m-a ajutat. Am ieșit în față acum pe piața din România pentru că facem lucrurile bine, cu pasiune”, a spus Radu Rughinis, fondator La Bottega Del Tartufo.
“Am lucrat în Israel ca să-mi întrețin familia. M-am întors și am avut norocul să mă asociez cu un neamț, iar acum suntem lideri de piață pe domeniul anticorozive industriale, în România. Lucrăm în Turcia, Germania și multe alte țări și urmărim în continuare și alte domenii să ne dezvoltăm. Sunt oportunități și sunt multe zone neacoperite acasă. România are nevoie de oameni ca să le fructifice’, a povestit Gabriel Iștoc, fondator B- Team.
Un discurs bun a avut managerul Hub-ului norvegian, care ne-a găzduit, despre importanța cooperării dintre antreprenorii din România și Norvegia și alte argumente pentru antreprenoriat și inovare, care au relevat valoarea adăugată adusă de români Norvegiei. Mai multe puteți vedea în live-ul care a avut peste 12.000 views.
“Sunt foarte bucuros să văd proiectul RePatriot cum crește din ce în ce mai mult. Am fost pasionat de mic copil de programare, m-am angajat la 18 ani iar la 19 ani am întâlnit un partener francez cu care mi-am deschis o firmă. Până la 21 de ani aveam deja 100 de programatori angajați, timpul a trecut, am dezvoltat compania , am vândut-o și acum sunt antreprenor și manager în diverse companii. Ce am învățat eu, este că totul depinde de mentalitate. Dacă îți propui ceva, cu siguranață vei reușii. Rolul nostru astăzi, aici, este să vă deschidem ochii referitor la oportunitățile din România.
Salariile în România din domeniul IT și nu numai, sunt comparabile cu cele din alte țări. Însă, costul vieții în România este cu mult mai mic ca în alte țări. Costurile să începi o nouă afacere în România sunt foarte mici și în aproape orice domeniu există o lipsă de idei. Puteți veni cu ideile și expertiza de aici, acasă. Acum, în următorii 5-7 ani, este momentul să investiți acasă”, a spus Lucian Butnaru, Director Cegeka România.
Discuțiile din cadrul conferinței au fost foarte interesante. Oana Bogdan, din Oslo, a spus în intervenția sa că: “România este atipică și tocmai de aceea numai nouă ni se pot întâmpla anumite minuni. Minunea pe care o așteptăm din previzibilitatea românilor începe să se arate și chiar vreau să fiu părtașă la asta. Eu am venit în Norvegia puțin forțată de împrejurări ca mulți alții și vreau să punctez că, în viziunea mea, ce faceți voi acum este extraordinar, anume să recuperați un aur cenușiu care de mulți ani de zile a fost pur și simplu aruncat, nici măcar exportat. Sunt foarte mulți oameni care au fost nevoiți să plece, ne dorim și noi să contribuim la tot ce înseamnă dezvoltarea României.”
Vinul Senator Wines prezentat de Lucian Neacșu a încălzit atmosfera. E bine în Norvegia, sunt posibilități mari de cooperare, dar nu prea au vară și plouă mai tot timpul. Am observat că deja era foarte tarziu, dar din cauza faptului că era încă lumină nu ne-am dat seama cât de repede a trecut timpul. Aflăm că dimineață nu avem legătură bună spre aeroport. La 12:00 noaptea ne culcăm, ne trezim la 4.00 și plecăm spre aeroport. Taxiul a fost extraordinar de scump.
Am plecat la Bergen. A fost extraordinar
Am aterizat la ora 9:00 și în 20 minute am ajuns la hotel. Împreună cu Cristina Giurgiucanu și prietenii RePatriot am amenajat sala, am pregătit logistica, într-o sală mare, aranjament frumos la mese. Marius, Radu, Lucian B și Lucian N au evaluat centrul orașului și au avut o experiență gastronomică cu multe feluri de pește și fructe de mare pentru a putea afla ce îi ține pe români în Norvegia. Am auzit că, din interes profesional, au doborât un platou uriaș și au evaluat berea locală. Cristina a trimis 2 mașini să îi recuperăm și să îi aducem în sala mare cu steaguri românești, unde conferința a început fabulos la ora 14:00, cu Imnul Național intonat de o compatrioată foarte talentată, îmbrăcată în costum popular. A cântat și “Cânta cucu-n Bucovina”. Ne-au dat lacrimile.
Am început sub imperiul emoției și echipa s-a dezlănțuit. Urmăritorii on-line năvălesc și cresc instantaneu. Se pot vedea înregistrările pe pagina noastră de Facebook. Excepționalii speakeri au livrat povești personale care au captat sala.
“Credem că ceea ce am făcut noi este un pas, un prim pas. Dacă 10.000 de oameni din toată diaspora se întorc și devin antreprenori pot contribui cu o creștere de cel puțin 1,5% la PIB-ul României. Noi nu suntem aici, în Bergen, dezinteresați! Avem interesul ca țara să se dezvolte și să vă avem vecini acasă. Am venit să deschidem o fereastră, să vă spunem să vă uitați și la oportunitățile de acasă și să veniți alături de noi”, a spus Marius Bostan.
Lucian Neacșu, antreprenor în domeniul viticulturii, fondator Senator Wines, a afirmat: “În agricultură, este destul loc de investit în România. Avem terenuri ieftine, mulți bătrâni care nu-și mai pot lucra pământul. Sunt fonduri europene care pot folosite pentru a dezvolta afaceri în acest domeniu. Terenul României este de o calitate extraordinară. Putem juca un rol în producția bio. Dar cel mai important bun pe care îl are România în momentul de față sunt oamenii care au plecat și care au acumulat altă mentalitate, o altă viziune asupra vieții și care sunt mândri că sunt români!”
Participanții au pus întrebări valabile și ne-au provocat să spunem lucruri. Am stat 4 ore și am răspuns la toate întrebările.
“România este atractivă pentru piețele din vest pentru că costul total salarial al unui programator în România este de 40% din costul din Europa de vest. România are un mare avantaj din cauza deducerilor de taxe și impozite pentru că este unul din cele mai avantajoase locuri să faci business în Europa, astfel încât salariul net al unui programator în România este aproape egal cu salariul unui român în Norvegia.
În Fundatia Romanian Business Leaders încercăm să facem din România o țară mai bună pentru noi și copii noștri. Regrupându-ne pe domenii de interese credem că putem face o schimbare prin impact”, Lucian Butnaru, Director Cegeka Romania.
Am livrat oportunități și am mai discutat și după, la restaurant unde am avut încă o experiență culinară deosebită. Am terminat tarziu, dar nu puteam încheia pentru că la ora 23:00 încă era lumină. Am vizitat piața de pește, unii au mâncat balenă, am mers pe țărm, am văzut portul, am văzut cluburi, norvegience vesele, bodyguarzi români și am vorbit cu mulți români. Am observat că vinul bio de la Senator Wines este mai bun decât două mărci internaționale renumite. Sunt multe lucruri care rămân confidențiale cunoscute numai de Frăția Bergenului.
La 3:00 am plecat la recuperare, somn profesional pentru a fi în formă la provocarea lansată de Cristina, soțul ei și frații și surorile noastre de la Bergen. Niște gazde admirabile, care au înțeles mesajul nostru și îl vor duce mai departe.
De la ora 9:00 ne-am pregătit pentru o nouă acțiune, am făcut un scurt tur al orașului ghidați de Cristina și Gabriela, de la care am aflat lucruri care ne vor folosi în misiunea noastră de a convinge câți mai mulți români să investeasc în România. Am mâncat sarmale și am văzut-o pe Simona Halep în finală, în casa norvegiană a Cristinei și a lui Gabi Giurgiucanu. Continuăm și ne îndreptam către o mare petrecere românească de Sfinții Împărați Constantin și Elena, pe o insulă până nu demult exclusivă pentru vikingi. Munte, lac, verdeață, grătar, povești despre viața în străinătate, despre casă, corupție, ploaia și frigul din Norvegia. O primire extraordinară făcută de comunitate și am primit invitații de a reveni la pescuit de macrou, la aurora boreală sau la yachting prin fiorduri. A răsunat din nou “Canta cucu-n Bucovina”! O concluzie a fost să nu lăsăm straja să piară.
Ne-am îndreptat repede spre aeroport și am ajuns la timp. Am aterizat la ora 21:00 la Torp, unde strălucea încă, un soare norvegian. Am încheiat ziua cu o plimbare prin Sandefjord și am evaluat acțiunea noastră din aceste zile.
Mesajul principal a fost: Oportunități sunt și este foarte important să vă uitați spre România
În țară ne concentrăm mult prea mult pe niște lucruri mărunte și nu vedem de fapt esențialul. Din punct de vedere cultural, științific, economic, al cunoștințelor și al expertizei, dacă le măsurăm pe toate acestea, ajungem la concluzia că Diapora este cea mai mare bogăție a României. Sunt peste 4 milioane de români în afara țării și ne-am gândit că oamenii ar trebui să fie informați despre oportunitățile care, între timp, au apărut în România.
A.G.