Echipa RePatriot face un cap de pod și în Franța. Urmează Norvegia și Grecia
Franţa, 14 şi 15 martie 2016 – Acțiunea RePatriot “Repatriere prin antreprenoriat” din Paris şi Lyon s-a încheiat cu succes după 2 zile de conferințe, întâlniri și discuții aplicate cu antreprenorii români din diaspora.
Acțiunea a început duminică, 12 martie, cu întâlniri directe cu întreprinzători din țară și diapora. Marţi, 14 martie, a urmat o conferință la Ambasada României de la Paris şi miercuri, pe 15 martie, o conferinţa la Lyon. La aceste evenimente au participat peste 200 întreprinzători și au fost urmărite live de peste 23.000 de români de pretutindeni. Au avut intervenții: Luca Niculescu – Ambasadorul României la Paris, Anca Opriş – Consul General la Lyon, Felix Patrăşcanu – Fondator FAN Curier, Simona Pirtea – Managing Partner la Business at Law, Georgeta Argeşanu – Antreprenor în Franţa şi România, Lucian Rotar – Director Loginet Conseil, Gabriel Iştoc – Fondator B-team, Valentin Făgărăşian – întreprinzător în Italia şi România, Marius Bostan – Antreprenor și inițiatorul proiectului RePatriot, alături de mai mulți oameni de afaceri din Franţa.
Acțiunile au fost inspiraționale, motivaționale și au oferit informații valoroase pentru românii de pretutindeni, pentru atragerea lor în țară, prin antreprenoriat. De la început mesajul RePatriot a fost acela că, primii oameni care își asumă riscul să se întoarcă sunt cei care și-au asumat riscul să plece, pentru că sunt niște oameni curajoși.
“De fapt, noi ne dorim o țară în care să ne placă să trăim! Avem nevoie de voi, avem nevoie de vecini la fel ca noi. Ni se pare foarte, foarte important, dacă vrem să rămânem cu țara noastră, să vă convingem să investiți în România, să vorbiți frumos de țara noastră și să o promovați! Sunt lucruri de mare valoare în România și din păcate se pierd.
Căutăm oameni mai deștepți ca noi, mai credincioși ca noi, oameni buni care cred în țara noastră. Avem datoria asta și avem nevoie să veniți alături de noi! Construcția României moderne a fost inițiată de cel mult 100 de români care s-au întors de la Paris“, a spus Marius Bostan, inițiatorul proiectului RePatriot.
Antreprenorii se definesc în primul rând prin curaj. Așa că ne-am pus întrebarea: Cine ar veni să investească în România? Cine ar înțelege cel mai bine oportunitățile de aici?
Românii din diaspora. În România sunt oportunități de afaceri, competiție scăzută, terenuri ieftine, fiscalitate redusă, nu sunt taxe pe moștenire, etc. Revenirea unor antreprenori români și investițiile făcute de aceștia în România pot atrage noi investitori străini din țările de adopție, mărind efectul economic.
Mulți au plecat din cauza greutăților, mulți au plecat să studieze, mulți au plecat pentru un job, o nouă oportunitate și de asta în momentul în care apare o fereastră de oportunitate acasă, probabil, românii care au un comportament de întreprinzător, de pionier, de om care își asuma riscuri s-ar putea întoarce acasă, sau ar putea să investească acasă, să facă afaceri acasă, să fructifice oportunități.
„În gena familiei mele nu au existat antreprenori și eu mi-am dorit să fiu judecător în România. Până la urmă lucrurile au luat o întorsătura care mie mi-a plăcut foarte mult. În anul 1998 am deschis această firmă de curierat, împreună cu doi prieteni din copilărie. Acum, după 19 ani avem peste 5000 de angajați , peste 1000 de mașini și o cifră de afaceri frumușică. Nu am venit cu nicio soluție spectaculoasă, nu am făcut nicio invenție, pur și simplu am fructificat o oportunitate oferită de România. Franța, toată Europa occidentală face business de câteva sute de ani și știți cu toții lucrurile astea, dar în România lucrurile nu stau deloc așa. Avem nevoie de jucători în piața românească și sunt o mulțime de oportunități”, a spus Felix Pătrășcanu.
„Visul meu era să fiu partener într-o mare firmă de avocatură. Datorită deplasărilor pe care le-am avut cu echipa RePatriot și a oamenilor pe care i-am cunoscut în toate țările în care am fost, mi-am dat seama că se poate mult mai mult și acum am ales și eu calea antreprenoriatului, meseria mea de bază fiind de avocat de drept penal. În această calitate vreau să vă spun că lucrurile în România s-au îmbunătățit mult și nivelul a scăzut în ultimii ani și astfel companiile cu un comportament etic au șanse mult mai mari”, a spus Simona Pirtea.
Orice rezultat prima dată pleacă de la o idee
În general o mișcare de asemenea proporții nu poate fi făcută decât cu oameni foarte mulți, inteligenți și dedicați. În primă etapă scopul nostru este să atragem atenția asupra acestei probleme pe care o are țara și asupra unor oportunități care sunt în țara și nu sunt fructificate. România este singura țara din Europa cu o creștere economică, în ani succesivi, de asemenea amploare și asta poate continua.
“În foarte multe sate din România există case vechi, foarte frumoase, în zone deosebite, unele cu ternuri generoase sau cu proprietăți adiacente, care nu mai au proprietari să și prețuiasca valoarea lor, unele fiind părăsite din cauza migrației din ultimii 20 de ani.
La Summit-ul Repatriot, din octombrie, s-a nascut proiectul Heritage Houses, care își propune să salveze și să pună în valoare tezaurul românesc și începe să prindă contur, iar în câteva luni vom veni cu oferte”, a declarat Marius Bostan.
Antreprenorii cu care ne-am întâlnit în Franța au fost de acord că România oferă
oportunități pe care oamenii de afaceri își doresc să le utilizeze
„De când am venit în Franța m-am gândit și la România și împreună cu câțiva dintre românii de aici am lansat proiecte și firme, astfel încât sa lucrăm tot timpul cu România. Totdeauna m-am gândit că și noi putem face ceva și că probabil plecarea noastră la un moment dat în strainătate se va coagula astfel încât să ridicăm România și să creăm punți pentru a dezvoltarea ei. Sunt sigur că și la Paris ca și în alte locuri vom putea să formăm un grup de antreprenori și să investim în România sau în afaceri românești si să contribuim la dezvoltarea țării noastre”, a spus Lucian Rotar, antreprenor în Franța și România şi Ambasador RePatriot.
„Mi s-a părut o idee excelentă acest program, prin simplul fapt că este primul program chiar face ceva pentru Diaspora și sunt Ambasador RePatriot de anul trecut de la Summit-ul din octombrie. Eu trăiesc la Roma de 25 de ani. Am investit bani în Roma și România și chiar acum avem două proiecte importante în România”, a spus Valentin Făgărășian, antreprenor în Italia și România.
„M-am îndrăgostit de acest proiect din octombrie, anul trecut, când am decoperit această echipă minunată. În acele două zile în Delta am cunoscut oameni în care creștea un sentiment de dor de România. Îmi este dor de România, mi-a fost întotdeauna, dar acum știu că mă pot apropia din nou de ce se întâmplă acasă. Nu este neaparat vorba de reptriere fizică pentru că este destul de greu, este vorba de repatriere intelectuală, de repatriere afectivă și atunci, ceea ce cred eu că se întâmplă acum este că într-adevăr am reușit să plantăm semințele în inimile oamenilor și să le dăm speranța că se pot apropia de România.
Am plecat din România în 2004, am facut o cariera în Franța, mi-a fost foarte bine. Dar ceea ce îmi lipseste cel mai mult este o legătură cu România. Si așa am decis să deschid o firmă care ajuta firmele românești să investească în Franța și invers. Nu spun că este uşor, dar deocamdată fac ceea ce mi-am dorit: să merg în România cât de des vreau“, a spus Georgeta Argeşanu, antreprenor în Franţa şi România şi Ambasador RePatriot.
În urma studiilor și discuțiilor avute cu mai mulți antreprenori s-a observat nevoia mare de forță de muncă profesionistă în țară, s-a observat că mai mulți români s-ar întoarce acasă pe un salariu un pic mai mic decât acolo deoarece costul vieții este mai mic în România și ar fi nevoie de o platformă de întâlnire a cererii cu oferta, care să fie legată de proiectul RePatriot.
„Și în România avem unele joburi foarte bine plătite. România se schimbă, nu mai este cea de acum 5 ani, momentan sunt business-uri care se doresc a fi făcute în România cu oameni din diapora, spiritul civic al românilor este total schimbat, am început sa avem speranța că România va ajunge unul dintre motoarele de dezvoltare ale Europei și să nu uităm că este cea mai stabilă țară din Sud-Estul Europei”, a spus Gabriel Iștoc.
Întrebările și intervențiile venite din rândul celor prezenți și-au găsit un răspuns bun și au arătat interesul mare pentru scopul proiectului. Lucian Neacșu, de la Senator Wine, a prezentat o selecție de vinuri românești, din soiuri de viță autohtone, românești, foarte apreciate de participanți.
RePatriot continuă acțiunea! Pe 19 mai la Oslo, 20 mai la Bergen și pe 24 iunie la Atena vor avea loc întâlniri ale echipei RePatriot cu românii din Norvegia preocupați de ce se întamplă acasă. Mai multe detalii despre conferințe AICI!
A fost o experiență memorabilă surprinsă în imagini. Fotografiile se pot vedea AICI și video mai jos.