Programul Baldrige Performance Excellence – High Level Round Table – 8 Mai 2020
Nevoia de mărire a competitivității companiilor românești este importantă pentru dezvoltarea sănătoasă pe termen lung a României și un factor important pentru reținerea talentelor sau revenire românilor de pretutindeni Acasă.
Pe data de 8 Mai, după o discuție peste ocean cu Profesorul Andrei Ghenciu, Marius Bostan, inițiază o masă rotundă având ca principal subiect de discuție modelul de succes Baldrige Performance Ecellence (https://www.nist.gov/baldrige). Keynote speaker a fost Steven Hoisington (https://whoswhonewsletters.com/2018/10/16/steven-hoisington/), un manager de excepție și consultant senior, un expert internațional cu experiență de peste patru decenii în implementarea programelor Baldrige în Statele Unite, dar și în alte țări de pe mai multe continente.
Steven este, în același timp, un prieten, susținător și ambasador al României. Moderatorul discuției a fost Andrei Ghenciu, doctor în matematică, profesor universitar la University of Wisconsin Stout. (singura universitate din lume laureată a prestigiosului Malcolm Baldrige Award). Andrei este Ambasador Repatriot, iar de câțiva ani este expert în cadrul Programului Baldrige în statul Wisconsin, din Statele Unite. Andrei a fost student al Universității București și a fost un luptător activ în mișcarea studențească din anii 90 pentru libertate, democrație, proprietate, piață liberă și integrare euro-atlantică.
Andrei și Steven au colaborat în cadrul mai multor proiecte și începând din acest an au susținut împreună câteva prezentări despre setul de valori și principii din cadrul Programului Baldrige precum și seminarii despre leadershipul pe timp de criză.
La Masa Rotundă au participat antreprenori, manageri și profesioniști din administrația publică locală, centrală și europeană: Dana Dumitru – Hermes Forwards, Florin Furdui – Portland Trust, Margareta Chesaru – UiPath, Viorel Udma – Accendo, Nicolaie Moldovan – Parlamentul European, Liviu Rogojinaru – Secretar de Stat – Ministerul Economiei, Andra Giucă – Voss Review, Felix Pătrășcanu – FAN Courier, Cristian Nevzoreanu – reprezentant al Asociației Constructorilor de Automobile – ACAROM, consilier onorific al Primului Ministru, Gabriel Iștoc – B-Team, Rareș Dinu – Community Officer RePatriot, student la administrarea afacerilor și Marius Bostan antreprenor, acționar în mai multe companii, fost Ministru al IT&C, licențiat în informatică la Universitatea București, dar cu specializări și practică vastă în management.
Programul Baldrige Performance Excellence a fost inițiat în anul 1987 de către președintele Statelor Unite, Ronald Reagan, având ca scop stimularea competiției între companiile americane cât și încurajarea lor să implementeze politici de calitate pentru a avea succes într-o piață globală din ce în ce mai competitivă. Malcolm Baldrige Award este singura distincție acordată anual de către Președintele Statelor Unite companiilor care demonstrează rezultate excepționale prin prisma valorilor și principiilor din cadrul programului Baldrige. Premiul este acordat în fiecare din următoarele șase categorii: educație, sănătate, nonprofit, servicii, afaceri mici, și industrie.
După o prezentare a filozofiei Baldrige făcută de Steven și Andrei la începutul discuțiilor, dezbaterea a continuat cu o comparație între diverse modele manageriale de succes în lume și de ce modelul Baldrige este considerat de mulți a fi superior în comparație cu modele precum Lean/Six Sigma, TQM etc. A urmat o conversație excelentă despre cum putem implementa modelul Baldrige în România și cum ar beneficia organizațiile românești și românii în general de acest model.
În cadrul dialogului a intervenit și Katherine Frank, Cancelarul University of Wisconsin Stout. Prezentarea ei s-a axat asupra modalităților de colaborare la nivel internațional între instituții românești și americane, cât și pe dorința University of Wisconsin Stout de a deveni din nou câștigător al prestigiosului premiu de excelență Baldrige.
La finalul discuțiilor s-au prezentat idei și soluții pe termen scurt și s-a reiterat ideea de a continua aceste dezbateri. Marius Bostan, Andrei Ghenciu si Steven Hoisington au convenit deja sa aibă discuții pentru construirea unui plan în urma acestei mese rotunde, iar o nouă dezbatere va avea loc în luna Iunie. Steven Hoisington a acceptat deja să participe ca invitat de onoare la Summit-ul RePatriot – Romanian Business Leaders din 1-3 Octombrie pentru a ține o conferință despre excelența în afaceri, antreprenorilor români din toată lumea.
Creșterea performanțelor companiilor românești poate fi făcută pornind de la o evaluare bine realizată pe baza unor criterii și principii care și-au arătat deja eficiența și care pot fi adaptate cu ușurință specificului românesc și european. România are nevoie de principii și valori solide, de transfer de know-how și de minți strălucite care să ajute la introducerea în societatea noastră a celor mai bune practici din țările mai dezvoltate.