RePatriot a transmis Primăriilor din România apelul către administrația locală și conceptul “Zilele Diasporei”
Vă felicităm pentru alegerea Dumneavoastră ca lider al comunităţii şi conducător al administraţiei publice la nivel local.
Vă chemăm alături de noi pentru proiectul RePatriot, un proiect de repatriere prin antreprenoriat, adresat românilor din Diaspora, lansat de Romanian Business Leaders, o importantă fundație care reunește antreprenori și lideri din mediul de afaceri românesc.
Am văzut cu toții că Diaspora este investitorul major în economie prin banii trimişi an de an şi am văzut de mai multe ori că este şi cu sufletul în România. Studiile arată că mulți dintre românii plecați și-ar dori să se întoarcă sau să investească în România. RePatriot își propune să susțină românii care doresc să revină în țară, cu informații și consiliere pentru acces rapid la oportunitățile din România. Pentru că în egală măsură, România are nevoie de expertiza și experiența lor. Proiectul se adresează în același timp și românilor care sunt de mult timp în străinătate și doresc să rămână acolo, dar sunt interesați să pornească o afacere în țară, transferând astfel în România bunele practici dobândite în țara adoptivă. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.repatriot.ro.
Programul a debutat cu o campanie de informare şi 9 conferinţe de succes la Torino, Milano, Valencia, Madrid, Londra, Dublin, Alba Iulia, Munchen și Focșani unde au participat peste 1500 de persoane. Foarte mulţi ar dori să revină în România, dar au fost exprimate și temeri privind birocraţia şi situaţia generală din țară. În afara conferințelor, am avut sesiuni de discuții în cadrul Summit-ului RBL, Business Days Timișoara și “Diaspora românească – Vector de dezvoltare”, la Palatul Cotroceni.
Mesajul nostru a fost perceput mult mai bine decât ne aşteptam şi deja a fost emis pe reţele sociale, televiziuni publice şi private, televiziuni online şi este discutat în mai multe medii. În 23 februarie, anul curent, președintele Klaus Iohannis și primul ministru Dacian Cioloș au declarat Diaspora prioritate națională în contextul conferinței „Diaspora românească – Vector de dezvoltare”.
Pe 1 decembrie, peste 150 de participanţi au lansat „noua declarație de la Alba Iulia”, cu scopul de a uni cele două Românii: Diaspora și Ţara și de a determina autoritățile să considere Diaspora o prioritate națională. Textul complet al acesteia poate fi consultat aici.
Re>Patriot, a lansat în urmă cu o lună un Apel către primarii aleși pentru a se implica în crearea de oportunități pentru Diaspora. Doi primari aleși, care vin din mediul antreprenorial deja s-au alăturat inițiativei. Vă invităm să citiți apelul aici.
Anul acesta, RePatriot și-a propus să organizeze și alte conferințe în țări ca Germania, Franța, America și Italia și un Summit RePatriot în toamnă.
Am strâns deja un grup de oameni de afaceri importanţi, organizaţii non-guvernamentale şi voluntari care susţin cauza RePatriot. Construim instrumente de sprijin, oferim consiliere, mentorat, educație de afaceri, coalizăm forţe instituţionale importante alături de personalităţi şi societatea civilă.
Noi ne dorim ca acest proiect să se dezvolte împreună cu Dumneavoastră, să construim o singură Românie pentru toţi românii oriunde s-ar afla, să aducem Diaspora alături de ţară, să ne fie ancora de stabilitate, securitate şi bază pentru accelerarea dezvoltării economice. Am considerat că primul efort intensiv ar fi de atragere a intreprinzătorilor, a meseriaşilor a creatorilor de valoare suplimentară, care să creeze condiţiile pentru repatrierea a cât mai multor români. Avem nevoie de medici, profesori, oameni pricepuţi şi de familii întregite pentru copiii lăsaţi în grija bunicilor şi a rudelor.
Dezvoltarea comunelor şi a oraşelor României depinde de investiţii şi de întreprinzători. Ţara are nevoie de oameni cu iniţiativă, buni meseriași care să aibă o atitudine occidentală faţă de muncă. Aceştia ar trebui sprijiniţi şi administraţia locală să fie alături de ei. Diaspora poate juca un rol major în dezvoltarea locală și poate sprijini conectarea puternică a orașului la oportunitățile din alte țări.
Dorim să mizăm şi pe orașul Dumneavoastră ca promotor al mesajului către toţi românii!
În măsura în care aveţi posibilitatea, vă rugăm să:
- delegaţi o persoană de legatură pentru proiectul RePatriot, care să urmărească site-ul www.repatriot.ro și pagina de facebook RePatriot România, să primească instrucţiunile necesare şi care să-i poată îndruma şi consilia pe cei care doresc informaţii pentru a se localiza sau investi în oraș
- informaţi consilierii locali şi alţi lideri de opinie locali cu privire la sprijinul în favoarea acestei cauze
- urmăriţi platforma www.forum.repatriot.ro și grupul de facebook RePatriot România, de consiliere şi discuţii şi să îndrumaţi experţii din administraţia pe care o conduceţi să participe activ.
- ne ajutaţi prin promovarea către media locală a iniţiativei şi să ne sprijiniţi în promovarea pe reţelele sociale
- identificaţi şi să ne transmiteţi posibile oportunităţi de afaceri şi investiţii pe care să le promovăm către românii din Diaspora
- recomandaţi oamenilor de afaceri din oraș să sprijine iniţiativa
- să organizați în toamnă Zilele Diasporei. Descarcă conceptul Zilele Disporei de aici.
Primarii din Reșita, Iași, Buzău, Oradea și Schitu Golești (Argeș) s-au alăturat deja inițiativei și vor organiza anul acesta Zilele Diasporei în orașele lor.Suntem determinaţi şi hotărâţi în drumul nostru şi vă chemăm alături!Veniţi alături de noi, acum cu forţele de care puteţi dispune. Niciun efort nu e prea mic pentru această cauză mare. În 1848 un grup de aproape 100 de români întorşi de la şcoli au pus bazele României moderne şi au creat premisele construirii României mari în 1918. În următorii aproape 100 de ani mulţi românii aflaţi pe toate meridianele au susţinut cauza ţării, au purtat steagul țării, au trimis bani acasă şi s-au rugat pentru noi când ne-a fost greu. Acum a venit rândul nostru să lucrăm pentru ca 100 de ani de la Marea Unire să ne regăsească împreună într-o singură şi puternică Românie, ţara pe care o merită Neamul nostru.
***
Romanian Business Leaders, www.rbls.ro
Fundaţia Romanian Business Leaders este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit. Obiectivul său este să dezvolte o platformă de acţiune şi implicare socială pentru liderii din mediul privat. Scopul este ca România să devină o ţară mai bună pentru business-ul responsabil şi, în felul acesta, pentru toţi românii.