Despre curajul de a arde etape
“Când ţi se propune să aduci o contribuţie la un proiect mare, nu ai dreptul să refuzi și nu ai dreptul să-ţi economisesti resursele sau să rămai în confort”, Raluca Crișan, CEO Ceetrus România.
_
Pe Raluca Crișan am cunoscut-o cu ocazia celei de-a treia ediții RePatriot Summit când am aflat că tocmai s-a repatriat. Acum este CEO al Ceetrus România, dar până de curând a fost Directorul de Marketing & Comunicare al aceleiași companii în perioada 2013-2018, în Franța unde a coordonat activitatea de comunicare pentru cele 12 țări și s-a ocupat de dezvoltarea noului brand Ceetrus, with citizens ● for citizens. Din noua postură, misiunea Ralucăi va fi de a consolida, alături de echipa din România, poziţionarea Ceetrus ca actor urban global în serviciul comunităţilor şi al oraşelor. Este absolventă a Skema Business School din Lille şi a Universităţii Louis Pasteur din Strasbourg.
Mai jos o conversație tare interesantă cu Raluca despre ce a însemnat pentru ea reîntoarcerea în România și despre cum a luat această decizie. 🙂
Care este mesajul cu care ai venit la Repatriot Summit și pe care vrei să îl transmiţi și celorlalți?
Raluca Crișan: Mesajul meu este unul de mândrie, pentru că am descoperit aici o adevărată mișcare, oameni foarte mobilizaţi să facă lucruri. Și simt cu toată fiinţa că particip la ceva care mă depășeste, care e mai mare decât mine și decât contribuţia mea individuală. Și asta este foarte frumos in această mișcare, că împreună putem să construim ceva mai mare decât noi.
Ce lucruri ar trebui să știm despre Raluca Crișan?
Raluca Crișan: Ca să descriu omul Raluca Crișan trebuie să fac apel la oamenii din jurul meu. Se spune “zi-mi cu cine esti prieten ca să îţi spun cine ești” și cred că asta rezonează foarte mult cu mine. Eu am fost mereu bucuroasă să fiu înconjurată de oamenii de care sunt mândră, pe care îi iubesc și care m-au ajutat uneori să-mi găsesc calea, alteori să-mi pun întrebările corecte. Tot ei m-au ajutat să depășesc momentele dificile și alături de ei m-am bucurat în tot ceea ce am realizat împreună, de la lucruri simple la proiecte foarte mari și grele.
Te-ai întors in România și conduci astăzi o companie importantă în țara noastră. Cum ai luat decizia de a reveni?
Raluca Crișan: În ceea ce mă privește, decizia mi-a fost cumva adusă pe un platou, adică am primit o propunere de nerefuzat, fiindcă atunci când ţi se propune să aduci o contribuţie la un proiect mare, nu ai dreptul să refuzi și nu ai dreptul să-ţi economisesti resursele sau să rămai in confort. Invitaţia mea pentru toţi cei care citesc aceste rânduri este să nu lase decizia de a se întoarce in ţară la voia întâmplării. Veniţi, cunoasteţi, descoperiţi ceea ce este de descoperit, toate oportunităţile, tot ce se poate face și câtă nevoie este de voi.
Dacă te uiţi acum la toată experienţa ta, care este lecţia principală pe care ai învăţat-o din tot traseul tău profesional?
Raluca Crișan: Lecţia pe care am primit-o este legată de accelerare. Cred și sunt bucuroasă că am făcut lucrurile temeinic și am muncit. Eu cred foarte mult în valorea muncii, a efortului și că din când în când trebuie să fim suficient de indrăzneţi să luam controlul asupra destinului, să avem curajul să accelerăm și să ardem etape. E specific românilor și s-a întâmplat asta în România în ultimii douăzeci și cinci de ani, s-a făcut un salt enorm și asta pentru că au existat oameni curajoși care au ars etape. Să îndrăznim să ardem etape, pentru că avem și resursele și energia, dar și inteligenţa s-o facem.
Cum a fost momentul în care te-ai intors în România și în Brașov, orașul natal? Cum ai facut faţă unei asemenea mutări?
Raluca Crișan: A fost un moment de uimire. Am venit într-un context de repatriere, respectiv de expatriere. Știu că sună ciudat să spunem că am fost expatriați în România, însă eu și soțul meu exact asta am simțit. Eu cunoscusem România, copil fiind la Brasov, apoi student în București și totul se schimbase radical. Nu ne dăm seama când suntem aici ce progrese și ce pași uriași facem și uităm să ne bucurăm de ei. Eu m-am bucurat de momentul acela când am redescoperit o Românie mult mai energică, mai dinamică și mai vizionară.
Ce înseamnă “împreună” pentru tine?
Raluca Crișan: Împreună, desigur, e și un fel simbolic de a spune “Să fim împreună, să punem umăr la umăr și să facem ceva”. Astfel simţi că unu plus unu fac trei când lucrezi împreună la un proiect, la a construi ceva. Dar vreau să accentuez un lucru, și anume faptul că pentru mine “împreună” înseamnă să fim cu adevărat unul lângă altul, a ne ţine de mână, a descoperi lucruri și a trăi experiențe comune.
Dacă acum ai lua telefonul și ai suna cel mai bun prieten sau cea mai bună prietenă, care încă este in Diaspora, ce i-ai spune la telefon?
Raluca Crișan: I-aș spune că am cunoscut aici (la RePatriot) oameni care vor să facă lucruri, care au o mulțime de idei bune și își aduc contribuţia așa cum poate fiecare. Unii cu foarte mult timp și multă energie, alţii, așa ca mine, cu o zi dedicată acestei cauze. Și atunci întrebarea mea este nu e așa că și voi vreţi să contribuiţi? Nu e așa că nu se poate altfel, că nu puteţi rezista?
Care sunt gândurile cu care ai plecat de la RePatriot Summit de anul acesta (2018)?
Raluca Crișan: Imediat după Summitul am transmis mesajul RePatriot către comunitatea de business și autorităţile cu care am interacționat. După această participare am simțit că sunt mai încărcată cu energie și încredere, ca să port mesajul acesta, al României pline de oportunităţi, al României frumoase, în care se poate trăi bine și se poate face business de calitate.
Andra Giucă