PNDR 2014 – 2020, Sprijin pentru infiintarea de activitati non‐agricole in zone rurale
Măsura 06 „Dezvoltarea exploataţiilor și întreprinderilor”
Domeniul de intervenție: 6A – Facilitarea diversificarii, a infiintarii si a dezvoltarii de intreprinderi mici, precum si crearea de locuri de munca’’
SUB‐MĂSURA 6.2: Sprijin pentru infiintarea de activitati non‐agricole in zone rurale
Scop: crearea de noi activităţi non-agricole pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor şi în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural, acordându-se prioritate sectoarelor cu potențial ridicat de dezvoltare identificate în AP, în concordanță cu Strategia Națională de Competitivitate.
Beneficiari eligibili:
- Fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care îşi diversifică activitatea prin înfiinţarea unei activităţi non‐agricole pentru prima dată în spaţiul rural (autorizaţi cu statut minim de PFA);
- Micro‐întreprinderi şi întreprinderi mici existente din spaţiul rural, care îşi propun activităţi non‐agricole pe care nu le‐au mai efectuat până la data aplicării pentru sprijin;
- Micro‐întreprinderi şi întreprinderi mici noi, înfiinţate în anul depunerii aplicaţiei de finanţare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali consecutivi, care nu au desfăşurat activităţi până în momentul depunerii acesteia (start‐ups).
In funcție de forma de organizare:
- Persoana fizica autorizată
- Intreprindere individual
- Intreprindere familial
- Societate în nume colectiv
- Societate în comandită simplă
- Societate pe acţiuni
- Societate în comandită pe acţiuni
- Societate cu răspundere limitată
- Societate comercială cu capital privat
- Societate agricolă
- Societate cooperativă agricolă de gradul 1 si societati cooperative meșteșugărești și de consum de gradul 1, care au prevăzute în actul constitutiv ca obiectiv infiintarea de activităţi non‐agricole
- Cooperativă agricolă de grad 1 de exploatare şi gestionare a terenurilor agricole şi a efectivelor de animale.
Perioada de implementare: maxim 5 ani
ATENTIE!
- Sediul social si punctul/punctele de lucru trebuie sa fie situate in spatiul rural, iar activitatea va fi desfasurata in spatiul rural.
- Inaintea solicitării celei de‐a doua tranșe de plată, solicitantul face dovada desfasurarii activitatilor comerciale prin productia comercializata sau prin activitatile prestate, în procent de minimum 30% din valoarea primei tranșe de plată.
Cheltuieli eligibile:- vor fi in conformitate cu Lista codurilor CAEN eligibile pentru finantare in cadrul sub‐masurii 6.2, Anexa 7 la Ghidul solicitantului
Tipurile de operatiuni/ activitati si cheltuieli neeligibile:
- Prestarea de servicii agricole, achizitionarea de utilaje si echipamente agricole;
- Procesarea si comercializarea produselor prevazute in Anexa I din Tratat;
- Productia de electricitate din biomasa ca si activitate economica.
PRAG MINIM DE CALITATE Luna I – 80 PCT.
PUNCTAJUL minim – 15 PCT.
- Evaluarea proiectelor se realizează lunar pentru proiectele ce au un punctaj estimate (autoevaluare/ pre‐scoring) mai mare sau egal decat pragul de calitate lunar mentionat in anuntul licitatiei anuale de proiecte.
- Pentru a fi admise, cererile de finanţare trebuie să aibă punctajul mai mare decât pragul de calitate precizat în anunţul licitaţiei anuale de proiecte.
- Pragul de calitate va fi actualizat lunar. Cererile de finanţare care nu îndeplinesc această condiţie vor rămâne cu statutul de amânate.
ATENTIE!
- Pentru fermieri/ membrii unei gospodarii agricole, activitatea agricola trebuie demonstrata prin înregistrarea obligatorie, de catre solicitant, în Registrul Unic de Identificare – APIA sau în Registrul exploatațiilor – ANSVSA sau Registrul agricol (la Primarie) cu minim 12 luni inaintea depunerii Cererii de finantare.
- Exploataţia trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
- Exploataţia este înregistrată obligatoriu în Registrul Unic de Identificare – APIA, în Registrul agricol și/ sau în Registrul exploatațiilor – ANSVSA;
- Solicitantul este înregistrat ca microîntreprindere/ întreprindere mică.
PRECIZARI CU PRIVIRE LA STRUCTURILE DE PRIMIRE AGROTURISTICE.
- Structurile de primire agro‐turistica vor fi în conformitate cu normele de clasificare prevăzute în legislaţia naţională în vigoare, respectiv Ordinul nr. 65/2013 pentru aprobarea normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, a licentelor si brevetelor de turism.
- Pentru investiţii în structuri de primire agro‐turistică se va respecta definiţia agro‐turismului dată în cadrul, Ordinului nr. 65/2013, iar nivelul de confort şi calitatea serviciilor propuse prin proiect trebuie să atingă standardul de calitate de minimum o margaretă.
- Schimbarea destinației unei locuințe în structură de primire agro‐turistică este considerata investitie noua.
- Pentru investiţiile noi în structurile de primire agro‐turistică (construcție nouă sau extindere), suprafaţa de teren aferentă structurii de primire turistică trebuie să fie în conformitate cu prevederile legislației naționale în vigoare în domeniul turismului, în vederea evitării supra‐aglomerării şi a fragmentării excesive a peisajului natural.
- Angajament din partea beneficiarului că va introduce obiectivul investiţional în circuitul turistic.
- Beneficiarul trebuie să respecte cerinţele de mediu specifice investiţiilor în perimetrul ariilor natural protejate. În situația în care beneficiarul nu prezintă toate autorizațiile solicitate înainte de a doua transa de plata, proiectul devine neeligibil.
Valoarea sprijinului nerambursabil:
- 50.000 de euro/proiect, cu posibilitatea majorarii sprijinului pana la valoarea de 70.000 euro/proiect in cazul activitatilor de productie, servicii medicale, sanitar‐veterinare si de agroturism.
Sprijinul se va acorda sub formă de primă în două tranșe, astfel:
- 70% din cuantumul sprijinului la semnarea deciziei de finanțare;
- 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a planului de afaceri, fără a depăși cinci ani de la încheierea contractului de finanțare.