Peter Georgescu, din lagărul de muncă al comuniștilor, în topul managerilor lumii
În 1947, Valeriu Georgescu se afla în Statele Unite și nu a mai putut reveni în țară din cauza regimului pro-sovietic instaurat aici. Peste noapte, au devenit dușmanii regimului comunist .
Peter și fratele său au fost lăsați în România cu bunicii și au rămas departe de mama și de tatăl lor timp de opt ani. Bunicului său i-a fost confiscată averea și a fost întemnițat, fiind ucis în închisoare.
La scurt timp după ce bunicul său a fost închis, Peter, în vârstă de doar zece ani, a fost arestat împreună cu fratele și bunica și a fost trimis într-un lagăr de muncă.
În 1953, tatăl său a fost abordat de diplomații comuniști români la New York care i-au cerut să devină spion în schimbul păstrării în viață a copiilor săi. Părinții lui Peter au refuzat și au mers direct la presă, provocând un scandal internațional.
Cu intervenția congresmanului Frances Bolton și a președintelui Eisenhower, băieții s-au reunit cu părinții lor în aprilie 1954.
Peter Georgescu a urmat apoi Phillips Exeter Academy, unde ajunsese la invitația directorului de acolo, care l-a primit cu toate că tânărul nu știa limba engleză și nici nu mai fusese la școală în ultimii ani. Dar Peter a trecut cu brio peste aceste probleme.
Apoi a absolvit Universitatea Princeton, cum laudae, și a obținut o diplomă de MBA la Stanford Business School. În 1963, a ajuns la Young & Rubicam ca stagiar în departamentul lor de cercetare.
Treizeci și șapte de ani mai târziu s-a retras din funcția de președinte și director executiv al Young & Rubicam, pe când această firmă se afla în vârful industriei de publicitate și comunicații conexe.
În semn de recunoaștere pentru contribuțiile sale la industria de marketing și publicitate, Peter a fost introdus în Advertising Hall of Fame și a primit mai multe diplome de Honorary Doctorate of Humanity și alte recunoașteri de la o serie de colegii și universități renumite.
Cel mai recent, Peter a fost unul dintre susținătorii principali ai tranziției guvernanței afacerilor de la shareholder primacy la stakeholder capitalism. El a vorbit pe larg pe această temă în Statele Unite, inclusiv la Aspen Institute și
Commonwealth Club și la mese rotunde la care au participat membrii ai Congresului Statelor Unite.
Peter a lucrat în opt consilii de administrație publice și este în continuare vicepreședinte al Spitalului Presbiterian din New York, al bursei Paul & Daisy Soros Fellowships for New Americans. De asemenea, este administrator al Academiei Exeter și al altor organizații nonprofit.
Peter Georgescu a publicat volume care s-au bucurat de mare succes: Capitalists, Arise!, The Source of
Success și The Constant Choice. Totodată, a scris articole de opinie în secțiunea Sunday Review de la The New York Times, articole care au avut mii de comentarii pe Facebook.
Premiat in Top 100 Români de pretutindeni ediția 2020.
Articol publicat de Newsweek.