Ovidiu Burdușa
De la om de serviciu, la manager de hotel în Roma
Cariera lui Ovidiu a început ca angajat la încărcarea și descărcarea mărfurilor pentru o firmă de produse alimentare. Apoi a lucrat ca om pentru curățenie și recepționist la un hotel din centru.
Obsesia lui a fost mereu turismul. Astfel nu era mulțumit. În anul 2000 s-a întors în România, la București, pentru a câștiga pariul cu tatăl său, acela de a fi primul său fiu care termină o facultate. Așadar după ce a urmat Facultatea de Economie și Turism a revenit în Roma cu o sută de CV-uri într-o mapă.
“Le-am dus la toate hotelurile de la Piazza della Repubblica la Piazza del Popolo. Inima șic a Romei. Mă simțeam ca atunci când abia am sosit, ghemuit pe scările de la Trinità dei Monti, în timp ce subliniam cu markerul numărul meu de telefon pe CV-uri. Nu voi uita niciodată acel moment, niciodată acel loc”, spune Ovidiu Burdușa.
Cu o licență în sertar și un master în afaceri și turism pe care îl frecventa la distanță, a fost angajat ca paznic de noapte după 10 zile. Din 2008 până în 2011 a devenit manager al aceluiași hotel. Însă obiectivul era să-și deschidă propria afacere și a cumpărat unul, plătit pe jumătate în rate, în Piazza Spagna împreună cu un coleg italian. După doi ani, au vândut hotelul la preț dublu iar Ovidiu a continuat de unul singur. A găsit un local abandonat, l-a renovat și l-a închiriat pentru 18 ani cu 6.500 de euro pe lună.
“Dacă îți pui în minte să-ți schimbi viața mai devreme sau mai târziu reușești. Dacă te aștepți să te ajute statul, îți faci iluzii. Cheia succesului o avem cu toții, este în mâinile noastre. Problema e să știm să o vedem, poate doar am pus-o în buzunar”, declară antreprenorul vrâncean.
Ovidiu a găsit-o aproape imediat. Numai că efortul său a fost dublu fiindcă în Italia e un străin și până în 2007 (an în care a intrat România în Uniunea Europeană) era un extracomunitar.
Acum la 37 de ani, se află încă în Roma (din 1998), și a reușit să transforme localul abandonat în Corso Grand Suite un Boutique Hotel cu 6 camere de lux, situat în zona zero a centrului istoric al Romei. În iulie 2016 a deschis încă un hotel, Frattina Grand Suite, cu 10 camere de lux.
“Mă voi întoarce în România, sper cât mai curând. Tot acest sacrificiu trebuie să aibă un final, nu? Urmăresc cu mare atenție programul RePatriot și cred că este bine gândit și argumentat. Din punctul meu de vedere ar fi un mare păcat dacă românii de succes întorși acasă nu s-ar implica și în viața politică. E necesar să trecem la o altă etapă: ocuparea administrațiilor din țară. Bineînțeles pornind de la nivelul unui ales în Consiliul Local al unei comune, oraș, municipiu sau în Consiliul Județean. E necesar să învățăm cât mai mulți să facem politică și să ajutăm la întărirea României.