Noutăți privind Inteligența Artificială în România
Dezvoltarea rapidă a domeniului Inteligenței Artificiale (IA) în ultimul deceniu indică potențialul puternic al acestuia de a genera o revoluție tehnologică, cu implicații în toate sectoarele de activitate. Deși beneficiile utilizării tehnologiilor IA pentru a îmbunătăți viața oamenilor și a aduce creștere economică sunt semnificative, ele pot provoca, de asemenea, perturbări majore, cum ar fi creșterea diviziunii economice între țări sau între păturile sociale, restructurarea pieței muncii din cauza automatizării, încălcarea confidențialității datelor și altele din cauza tehnologiilor intruzive.
Pentru a maximiza beneficiile, în același timp atenuând riscurile asociate, este esențial ca dezvoltarea și adoptarea IA să fie strategică la nivel de țară, astfel încât toate părțile interesate să fie identificate corect, iar eforturile lor să fie coordonate într-un mod care să genereze bunăstarea tuturor. Cetăţenii sunt în centrul preocupărilor și cooperarea cu mediul privat este esențială. Repatriot consideră că atragerea specialiștilor români în IA din toată lumea într-un efort coordonat ar putea ajuta România să devină mai competitivă și să accelereze dezvoltarea economică, socială și culturală.
Viziunea proiectului este „Îmbunătățirea nivelului de trai al tuturor cetățenilor prin dezvoltarea de tehnologii bazate pe IA care să ducă la creștere economică semnificativă și situarea României ca un contributor important al ecosistemului IA european și mondial.”
Propunerea Repatriot din 2018 poate fi consultată Aici.
Am generat multiple mese rotunde pe teme de interes despre inteligența artificială și aplicarea acesteia în diverse domenii de activitate. Amintim ultima masă rotundă cu tema “Inteligența Artificială aplicată în domeniul Sănătății” unde am avut prezenți mai mulți experți în domeniu, firme care dezvoltă soluții de IA aplicate în sănătate. Puteți urmări discuția și soluțiile propuse în evenimentul Live de mai jos. Statusul proiectului, precum și inițiativele desfășurate până acum pot fi văzute aici.
În cadrul ședinței de guvern în data de 11 Noiembrie a.c. s-a adoptat un memorandum privind înființarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială. Comitetul va funcționa ca o entitate umbrelă pentru inițiativele de IA din România și va avea o guvernanță dinamică și flexibilă, totodată facilitând un cadru formal de discuții și colaborare cu toate părțile interesate în IA. Va conlucra îndeaproape cu Comisia interinstituțională pentru elaborarea Strategiei României în domeniul IA.
Pe data de 8 Decembrie a.c., Autoritatea pentru Digitalizarea României, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, și sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării va organiza o consultare privind Cadrul național strategic în domeniul Inteligenței Artificiale. Propunerea Cadrului strategic național în domeniul IA poate fi consultată aici.
Dacă aveți propuneri vă invităm să le adresați spre Autoritatea pentru Digitalizare României sau pe office@repatriot.ro.