Locul 1 – Forbes TOP 500, ediția 2020, Daniel Dineș: Eroul „necunoscut” al pandemiei
Daniel Dines: 48 de ani, București, Tehnologie, 7,7 miliarde de lei
Pe scurt, în 2005, doi antreprenori din România, Daniel Dines și Marius Tîrcă, au fondat o companie de externalizare. După mai mulți ani de explorare a pieței, cei doi români și-au îndreptat atenția asupra domeniului automatizării proceselor robotizate. De atunci, compania UiPath construiește aplicații pentru ca întreprinderile să automatizeze funcțiile repetitive.
„Eroul” ne(re)cunoscut al pandemiei Covid-19, tehnologia RPA, a avut grijă de business-uri din spatele cortinei. Roboții îi ajută pe bancheri să proceseze împrumuturile, iar în spitale, această soluție ajută la procesarea mai rapidă a testelor pentru detectare a noului coronavirus, oferind personalului mai mult timp cu pacienții. Concepută pentru o lume hibridă încă din prima zi, compania UiPath a reușit să treacă la operațiuni la distanță fără să clipească. „Covid în sine nu a afectat modul în care lucrăm”, a declarat Daniel Dines, cofondator și CEO al UiPath, în presa internațională. „Suntem capabili să păstrăm și să depășim obiectivele pe care ni le-am stabilit”, adaugă acesta. Așadar, nu este deloc surprinzător că adoptarea acestei tehnologii este într-o continuă creștere.
În loc să se concentreze asupra propriei tranziții, UiPath i-a ajutat pe alții să „navigheze în apele tulburi” ale pandemiei. Prin implementarea RPA în spitale, tehnologia dezvoltată de către compania antreprenorului a accelerat timpul de răspuns pentru testarea Covid și a redus volumul de muncă al personalului, permițându-le să se concentreze asupra pacienților în locul birocrației aferente. „Am putut economisi două ore pe zi pentru fiecare asistență”, a spus Dineș.
TOP Forbes – Clasamentul celor mai bogați români în 2020. Cine sunt cei mai influenți oameni de afaceri din România?
Automatizarea nu a fost adoptată la fel de repede ca alte progrese tehnologice mai puțin costisitoare. Dar acest lucru se schimbă pe măsură ce oamenii de afaceri înțeleg modul în care RPA poate ajuta la recuperarea pierderilor suferite în timpul pandemiei.
UiPath a ajuns la peste 3.200 de angajați, în peste 40 de birouri din întreaga lume, iar anul trecut, compania a generat venituri de peste 360 de milioane de dolari. Primul unicorn românesc a anunțat în vara aceasta că pregătesc listarea la bursa americană în 2021. Oferta publică inițială (IPO) ar putea duce compania, până atunci, la o evaluare de peste 15 mld. dolari, susțin experții. Recent, compania EY anunța o alianță între UiPath și Ernst & Young LLP (EY US), cu scopul de a susține creșterea gradului de adoptare a tehnologiei de automatizare în cadrul organizațiilor. Daniel Dines susține că în prezent compania adaugă peste 10 clienţi pe zi.
Citește mai mult pe Forbes România.