Lipsa forței de muncă, flagelul din Europa de Est
Lipsa forței de muncă, o tema dramatică nu doar pentru România, ci și pentru majoritatea țărilor din Europa de Est
Organizația Națiunilor Unite și Banca Mondială au făcut un studiu asupra depopulării țărilor din est, având un spectru larg de timp între 1989 și 2050. Printre țările din Europa de Est, România, ar putea ajunge la o scădere a populației de peste 30% (aproximativ 6,5 milioane de locuitori mai puțin). În acești ani nimeni nu a găsit o soluție la această problema, nici măcar una parțială.
Pentru prima dată în istoria României recente, un investitor străin decide să se implice în mod direct în rezolvarea unei probleme de interes național care, de ani buni, pare să nu aibă nici o soluție. Giulio Bertola, președintele Confindustria România, o asociație care reprezentă cele mai mari investiții italiene din această țară, a luat o poziție fermă asupra acestui subiect important, în fața autorităților italiene, române și a celor 14 Președinți ai marilor asociații comerciale și patronate din România prezente la eveniment.
Confindustria România se prezintă ca un interlocutor neutru alături de marile puteri ale țării și anume: Guvernul, asociațiile de categorii, patronajele și sindicatele muncitorilor români, cu scopul de a ocupă o poziție de colector al unui proiect comun, sinergic, pentru a contracara lipsa de forță de muncă.
Giulio este convins că diviziunile și conflictele politice pot fi depășite atunci când vine vorba de soluționarea unei probleme de nivel național.
“Astăzi Confindustria împlinește 110 ani de istorie patronală în Italia și 16 în România. Ne-am asumat acest rol, ca prin Confindustria România să ne punem și noi know- how-ul în slujba țării gazdă, pentru a aduce împreună țara într-o nouă dimensiune a economiei muncii, care poate susține progresul și dezvoltarea și, mai ales, în cadrul căreia protejarea Familia să fie pusă în centrul oricărei acțiuni.
Apreciez foarte mult competența lui Marius Bostan, fondatorul Repatriot, și angajamentul manifestat până acum în această problemă de repatriere a cetățenilor români. Datorită acestui aspect, acțiunea noastră de agregare a entităților și competențelor în acest nou și inovativ proiect o vom începe tocmai prin colaborarea cu RePatriot”, declară Giulio Bertola.
În Italia, la Confindustria se alătură în mod voluntar peste 150.000 de companii, însumând un total de 5.438.513 angajați și contribuind la 34% din PIB-ul țării. Rețeaua Confindustria pornește de la sediul central de la Roma și ajunge până la delegația de la Bruxelles, fiind alcătuită din 216 organizații asociate între federațiile teritoriale și sectoriale.