Laura Stan, românca din Argeş care a reactivat filiala LSRS din Coreea de Sud
Laura Stan este din oraşul Costeşti, judeţul Argeş, şi la 29 de ani conduce filiala din Coreea de Sud a Ligii Studenţilor Români din Străinătate.
Laura Stan este din oraşul Costeşti, judeţul Argeş, şi la 29 de ani conduce filiala din Coreea de Sud a Ligii Studenţilor Români din Străinătate. A ajuns în Seul în 2017, prin intermediul bursei internaţionale GKS, finanțată integral de statul asiatic şi denumită anterior Programul de burse al Guvernului corean. Înainte de a pleca din România a absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universităţii Bucureşti şi a urmat cursurile de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene la Universitatea “Nicolae Titulescu”. În prezent urmează cursuri de master în studii coreene la Universitatea Hankuk din Seul. Despre cum a ajuns în Coreea am s-o las pe Laura să vă povestească.
“E o poveste veche de 10 ani. Într-o seară am văzut un serial coreean istoric şi m-am îndrăgostit de limbă, în primul rând, şi de istoria, cultura şi estetica coreeană. Am început să mă informez pe Internet. Am vrut să intru la facultate, la franceză-coreeană, dar la momentul respectiv Universitatea Bucureşti oferea locuri la coreeană, limba B, din doi în doi ani şi din nefericire când a trebuit eu să aplic nu exista această posibilitate aşa că a trebuit să mă orientez şi am început să învăţ singură, am început să cunosc comunitatea de oameni interesaţi de Coreea şi de cultura coreeană. Am aflat de această bursă, am aplicat, şi am fost foarte încântată că am reuşit să iau din primul an”.
Laura spune că a întâlnit în Coreea situaţii imposibil de regăsit în România zilelor noastre şi un popor cu un simţ al responsabilităţii civice extrem de dezvoltat. Pentru ea, contactul cu civilizaţia coreeană nu a fost atât de dur deoarece cunoştea deja limba şi obiceiurile.
“Trebuie să recunosc, tocmai că eram un pic obişnuită din România cu comunitatea coreenilor, şocul nu a fost atât de mare, şocul cultural, însă m-am lovit de diverse situaţii care m-au cam mirat. Am fost foarte şocată de faptul că nu există coşuri de gunoi pe stradă, dar este curăţenie. O numesc o formă de responsabilitate civică. Am avut nocorul de a cunoaşte foarte mulţi oameni primitori. Experienţele cred că pot fi foarte diferite. Cred că cel mai important pentru a avea experienţe pozitive este să cunoşti un pic limba. Datorită faptului că am venit în Coreea cu un nivel de limbă am reuşit să evit situaţiile neplăcute create de neînţelegeri”.
Laura Stan a devenit membru şi coordonator al filialei LSRS din Coreea în decembrie 2020. Inactivă din 2016, organizaţia a fost readusă la viaţă şi numără deja şapte membri, iar potrivit Laurei momentul este foarte favorabil promovării culturii şi tradiţiilor româneşti graţie deschiderii către nou de care sud-coreenii dau dovadă în ultimii ani.
Citește articolul complet pe România-Actualități.