Iulian Fota
Iulian Fota este secretar de stat pentru afaceri strategice, cu o carieră în serviciul public de peste 25 de ani. Având atât experiență politică sau parlamentară, cât și guvernamentală, Iulian Fota a îndeplinit diferite responsabilități importante în domenii precum politica externă, apărare armată, diplomație militară și securitate națională. În țară sau în străinătate, în timpul multiplelor misiuni internaționale asumate în numele statului român, Iulian Fota a contribuit atât la revenirea României în Occident, prin aderarea la NATO și la UE, cât și la afirmarea internațională a țării, prin activitatea desfășurată în cele două organizații.
În februarie 1997, la numai 32 de ani, conducea prima delegație importantă în SUA a noului guvern CDR. Misiunea sa era aceea a transmiterii dorinței românilor de aderare la NATO și UE. În următorii 25 de ani a continuat să fie implicat în dezvoltarea parteneriatului strategic cu SUA, contribuind la îndeplinirea multor obiective necesare consolidării acestei atât de importante relații bilaterale.
Între 1998 și 2001 a lucrat la Cartierul general al NATO, fiind primul șef al Secțiunii Apărare Armată din cadrul nou înființatei Misiuni a României pe lângă NATO și UEO. Responsabilitățile sale au inclus în special pregătirea Armatei Române pentru aderarea la NATO. În plus, într-un moment delicat al relațiilor României cu NATO, într-un efort diplomatic important, în toamna anului 2000 a organizat vizita la Cartierul general al Alianței a președintelui Ion Iliescu. Continuitatea eforturilor de pregătire pentru aderare era astfel asigurată.
Nu în ultimul rând, între 2009 și 2014, Iulian Fota a fost consilier prezidențial pentru securitate națională în administrația președintelui Traian Băsescu. Printre multe alte sarcini, a răspuns de consolidarea relației strategice cu SUA, inclusiv de proiecte vitale pentru statul român, precum creșterea prezenței militare americane pe teritoriul României, dezvoltarea cooperării de securitate națională cu mai multe state europene, organizarea mai multor summituri NATO sau dezvoltarea relațiilor de parteneriat strategic cu Polonia sau Turcia. Pe lângă relațiile firești, naturale cu țările occidentale, Iulian Fota a contribuit și la dezvoltarea relațiilor cu state din vecinătatea estică, în special cu Republica Moldova, Ucraina, Azerbaidjan, Turkmenistan sau Rusia. În 2013, prin diplomație, prin vizita la București a domnului Nikolai Patrushev, secretar al CSFR, a reușit semnarea unui acord de colaborare între Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială a României și Secretariatul Consiliul de securitate al Federației Ruse.
De-a lungul timpului a mai ocupat diverse funcții în sistemul public, precum director al Colegiului Național de Apărare (2005 – 2009), director al Colegiului Național de Informații (2016-2020) sau director general al Institutului Diplomatic Român.
Este absolvent al studiilor de licență ale Facultății de Instalații din cadrul Universității Tehnice de Construcții și al studiilor de master și doctorat din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, specializarea Relații internaționale. Iulian Fota a urmat și cursurile postuniversitare din cadrul Colegiului Național de Apărare din București și cele din cadrul Colegiului NATO din Roma. De asemenea, a parcurs mai multe stagii de pregătire la universitățile americane Harvard și Georgetown și la Centrul european pentru studii de securitate „George C. Marshall” din Germania. În prezent este și conferențiar universitar la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”. De asemenea, este și membru al consiliului științific al CEPA-Center for European Policy Analysis din Washington, SUA, singurul think tank american specializat pe Europa Centrală.
Între 2015 și 2021 a fost invitat ca lector la Colegiul NATO din Roma, Defence Academy din Shrivenham, Marea Britanie, National Defence University din SUA și Centrul pentru studii de securitate „George C. Marshall” din Germania. Cursurile susținute au acoperit în special problemele de securitate din zona Mării Negre și politica externă și de securitate a României.
Iulian Fota a publicat în România peste o sută de articole pe teme precum securitatea națională, securitatea internațională, relațiile internaționale, modernizarea României, în ziarele/revistele: Foreign Policy România, Observatorul Militar, Curentul, România Liberă, Ziua, Revista 22, Newsweek România, Reporter Global sau pe portaluri precum ziare.com, universul.net și spotmedia.ro.
Iulian Fota a fost decorat cu Steaua României, în grad de ofițer. De asemenea, a fost decorat cu Ordinul Coroanei, în grad de Mare Ofițer (Belgia) și cu Ordinul Național pentru Merit, în grad de Comandor (Polonia).
Mai multe pe mae.ro.