Hai la Țară – Scorțeni | Antreprenorești
Dezvoltarea și schimbarea se poate produce doar printr-o contribuție activă a comunității și o punte de colaborare între autoritățile și asociațiile locale, antreprenori și cetățenii pasionați de dezvoltarea comunității în care trăiesc. Dovada vie a acestui lucru o reprezintă succesul proiectului Hai la Țară! Din cadrul programului Antreprenorești – RePatriot din 20 mai 2021 de la Scorțeni.
La mai puțin de 3 luni de la întâlnirea inițială cu antreprenorii locali și prezentarea strategiei de dezvoltare și implementare a oportunităților de promovare a produselor locale și turismului zonal, s-a realizato o primă etapă din procesul de lungă durată a dezvoltării rurale din regiune. Antreprenorii locali au primit inițiativă cu o mentalitate deschisa către a cunoaște și a primi ajutor de la experienți în diferite domenii și au reușit în proiecte sau afaceri asemănătoare.
Colaborarea echipei Antreprenorești-RePatriot cu antreprenorii locali s-a fructificat în lansarea unor produse locale și anume: Cașcaveaua de Scorțeni și alte produse locale de la Ferma Moldoveanu, Taburelul Bordeanca – rezultat al unei fuziuni între doi antreprenori locali – Liliana Bogdan Samoilă (tapițerie țesută manual) și Nicolae Dobra (tâmplarie).
_
Managerul de proiect, Raluca Uță, Antreprenorești – Scorțeni, Consultant de Strategie și dezvoltare afaceri la nivel international, repatriată din UK, a reușit să creeze un cadru propice dezvoltării unui business hub apreciat, îmbrățișat și mult așteptat de antreprenorii locali. Totodată, implicarea autorităților locale, și a edililor, Iulian Barbu – Primar Scorțeni, Daniel Alexandru – Primar Cocorăstii Mislii și Costel Brezeanu – Primar Telega, care au răspuns cu interes și deschidere ideii de fuziune între cele trei comune, a dus la crearea unui precedent favorabil și esențial dezvoltării rurale la nivel zonal.
Vestea acestei inițiative s-a propulsat în comunitate aducând la masa discuțiilor de la evenimentul din 20 Mai, primari și personalități politice semnificative din județul Prahova, care au rezonat cu ideile deja implementate și rezultatele inițiale deja vizibile: lansarea primelor produse locale. Acestea au creat evervescență încurajatoare în rândul primarilor din comunele învecinate – Bănești, Măgurele, Cosminele, Vâlcănești, Dumbrăvești, Ștefești, Filipești de Pădure, care au participat în calitate de invitați și care și-au exprimat dorința de a face parte din Antreprenorești. Așadar, acest proiect se dorește să fie adoptat în toate comunele din Prahova, așa cum a precizat domnul Vasilică Diaconu de la Asociația Comunelor Prahova.
“Niciodată comuna noastră nu a fost mai frumoasă și mai plină de viață” – a concluzionat D-na Barbu, Director al Căminului Cultural Scorțeni, gazda locației unde s-au reunit într-un cadru cald și prietenesc localnici, reprezentanți ai cultelor religioase, Diaspora, Repatriot – RBL și reprezentanți ai Instituțiilor Publice din Prahova.
Nu au lipsit de la întâlnire nici tinerele talente ale comunei, reprezentate prin solistul de muzica populară Nicolae Daniel, un bun ambasador al comunei la nivel național.
După expunerea punctelor cheie ale celor trei comune participante la proiect, echipa Antreprenoresti-RePatriot prezentă – Hilde Brandl – Arhitect și membru RBL, Andreea Petrișor – CEO Food Panda, Maria Moța – Expert Accesare Fonduri Europene, Simona Pirtea – Managing Partner Enache Pirtea și Asociații, Raluca Uță – Manager Proiect Comuna Scorțeni, coordonată de Marius Bostan – Leader Proiect RePatriot, Fundația Națională a Tinerilor Manageri și Antreprenorești, a prezentat obiectivele proiectului și strategiile de implementare cu success a acestora, în domeniile viabile de dezvoltare: economic, administrativ, cultural și arhiterctural, turistic, educațional și accesare fonduri europene.
După discuțiile oficiale, invitații au experimentat o zi din viața satului, pentru a identifica, descoperi și promova potențialul extraordinar pe care aceste comune îl au și trebuie valorificat, scopul acestui proiect de avengura.
Vizita la Biserica Monument Istoric “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” la care preotul paroh Neagu Adrian ne-a împărtășit istoria impresionantă a strămutării ei pe “urși” de lemn cu ajutorul a 12 perechi de boi, a fost urmată de cea la “Casa Bordeanca”, construită în 1913 și restaurată de familia Badea, oameni minunați adoptați la rândul lor de comuna noastră.
“Casa Bordeanca” a găzduit expoziția de pictură a artistului plastic și sculptorului Mihai Boroiu, fiu al satului, degustarea de produse apicole de la Ioniță Alexandru, lactate de la Ferma Moldoveanu și Poale-n Brâu, preparate cu produsele dăruite cu dragoste de țăranul autentic ospitalier care a dorit să aducă o mică contribuție primirii musafirilor într-o zi atât de importanta pentru comuna lor.
Printre obiectivele turistice trecute în revistă s-au enumerat: Gradina de Lavandă de la Țipărești, Braserie Du Țip, Stejarul Secular vechi de 600 de ani, Crucea Domnitorului, Închisoarea Doftana și Băile Telega unde am fost întâmpinați cu bulz, tocană de miel și pastramă la grătar, pregătite de ciobanii de la stâna Achim.
O zi de poveste care a încununat cu success efortul comun a echipei Antreprenorești-RePatriot, al comunității și al oamenilor care că prin efortul comun, indiferent de culoarea politică, statut și obiective pot valorifica și face cunoscută valoarea și potențialul oamenilor, resurselor și locurilor în care aceștia conviețuiesc.
Hai la Țară! A reușit să recreeze spațiul autentic românesc în sufletul vizitatorilor dar și al localnicilor inspirandu-i pe aceștia să se reîntoarcă la origini și să redescopere frumusețea și beneficiile vieții de la țară și a tradițiilor strămoșești.