Gabriel Zbârcea – Despre România ca destinație de investiție
Despre România ca destinație de investiție, cu Gabriel Zbârcea.
Gabriel Zbârcea, Managing Partner at Țuca Zbârcea & Asociații: “Acum e momentul ca cei din Diaspora să se întoarcă în România. Suntem țară NATO, suntem în Uniunea Europeană și există premise că această creștere economică să continue datorită motoarelor antreprenorilor.”
Gabriel ne-a fost alături la cea de-a treia ediție a RePatriot Summit, în calitate de keynote speaker în sesiunea Capitalul privat românesc – premisă esențială pentru stabilitate. Gabriel a avut amabilitatea de ne acorda un interviu despre oportunitățile și riscurile asociate deciziei de a reveni în țară.
Cum a fost participarea la RePatriot Summit 2018?
Gabriel Zbârcea: Sunt la primul contact oficial cu mișcarea RePatriot, însă am văzut aici foarte mulți cunoscuți și prieteni. Pe unii dintre ei nu i-am văzut de 10-15 ani, iar pe alții, plecați în America de multă vreme, i-am reîntâlnit cu această ocazie. Sunt foarte bucuros și foarte fericit că mă găsesc în mijlocul românilor. De fiecare dată când merg în străinătate și aud vorbind românește, fie mi se face dor, fie îmi tresare inima de bucurie. Câteodată mă și supăr când îi văd că românii care pleacă nu se mai salută între ei. Cel mai important lucru pentru mine când merg în afara țării și văd un roman este să îi zic “bună ziua, ce faci aici?” și “mă bucur că sunt cu tine!”.
Ce mesaj vrei să transmiți românilor care au venit, special din toată lumea, pentru RePatriot Summit?
Gabriel Zbârcea: În primul rând, vreau să transmit celor care trăiesc în Diaspora și care vor să revină în România, că este un moment potrivit să facă acest pas. Sunt nenumărate avantaje pe care România le are în acest moment față de țările din jur, fie că vorbim despre implementarea unor reforme care s-au făcut în urmă aderării la Uniunea Europeană, fie de contextul regional. România este o țară sigură în care să investeșți. Este o țară sigură inclusiv pentru expatriati. Sunt foarte mulți străini care își doresc să lucreze în România pentru că este o țară sigură, atât din punct de vedere investițional, cât și al criminalității și fără probleme de mediu deosebite.
Care crezi că sunt riscurile asociate și ce răspuns găsim la ele?
Gabriel Zbârcea: Un prim risc este legat de creșterea economică, care este reală, dar care se bazează foarte mult pe consum. Suntem una dintre puținele țări din regiune pentru care Fondul Monetar Internațional a cerut o corecție de creștere de la 5,1 la 4,4-4,5, deci creșterea PIB-ului este mai mică decât a fost prognozată la început de an. De asemenea, sunt probleme legate de politicile guvernamentale și mă refer în primul rând la numărul mic de investiții în domenii precum educația, infrastructura și sănătatea. La astea se adaugă faptul că nu avem un proiect de țară și nici autostrăzi care să lege cele 3 provincii istorice româneșți.
Ce crezi că putem face pentru a conecta Românii din Diaspora cu țara?
Gabriel Zbârcea: Cred că statul trebuie să fie un partener în acest demers. Un exemplu în acest sens este legea prevenției. Statul ar trebui să fie cel care atrage investitorii plecați în străinătate, iar noi să dăm o mână de ajutor fără să așteptăm ceva în schimb.
Ce trebuie să facă statul și ce anume noi, mediul de business?
Gabriel Zbârcea: Unul dintre lucrurile principale pe care trebuie să le facă statul este legat de infrastructură. Oricine vine în România având un plan multianual se uită la investițiile in infrastructură, sănătate, educație și cercetare. De asemenea, imi doresc ca statul să nu intervină cu controale abuzive. Avem încă sute de instituții care au abilități de control deși s-a dat o lege a prevenției care, în principiu, presupune un plan de remediere. Cu toate acestea, în bugetul pe 2018, planul de amenzi a fost ridicat cu 35% față de anul trecut. De asemenea, așteptăm să simplifice procedurile de înființare ale unei societăți comerciale, să nu ne mai pierdem timpul cu proceduri birocratice și să avem o legislație predictibilă pe care o cer nu numai investitorii străini, ci și cei români.
Dacă ar fi să dai un telefon unui prieten care trăiește în Diaspora și care nu mai știe ce se mai întâmplă în țară, ce i-ai spune?
Gabriel Zbârcea: I-aș spune că atât România cât și Republica Moldova sunt două destinații grozave și că ar fi bine să ia o decizie în acest sens cât mai curând. Mai târziu s-ar putea să fie prea târziu Acum e momentul ca cei din Diaspora să se întoarcă în România. Suntem țară NATO, suntem în Uniunea Europeană și există premise că această creștere economică să continue datorită motoarelor antreprenorilor. Indiferent dacă Guvernul României va fi unul bun sau slab, economia va merge mai departe.
A.G.