Fraternitatea romano-italiana 2000 de ani de istorie comună
Italia găzduiește cea mai mare comunitate de români din Europa, însă legăturile dintre cele două țări sunt multe mai strânse. Relațiile româno-italiene nu se rezumă doar la acest fenomen migrator, ci au rădăcini istorice mult mai adânci, a subliniat Ambasadorul Italiei în România, ES Marco Giungi, în timpul conferinței “Fraternitatea italo-română – La fratellanza italo-romena”, desfășurată duminică, 24 martie, la Cluj-Napoca.
În cadrul evenimentului, organizat de Italian Business Club, sub patronajul Ambasadei Italiei în România, în parteneriat cu Romanian Business Leaders și cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, a fost analizată dinamica relațiilor româno-italiene din punct de vedere istoric, social și economic, accentul fiind pus pe ultimii 12 ani, de când România a aderat la Uniunea Europeană.
Marius Bostan, om de afaceri și fost ministru al comunicațiilor în guvernul de profesioniști a evocat că nu există țară în lume care să fie mai înrudită cu Italia decât România, demonstrând că este o fraternitate legată prin mii fire de cel puțin 2000 de ani și o fraternitate dovedită de legăturile a peste 2 milioane de oameni. Mesagerul RePatriot și al Romanian Business Leaders a rostit un discurs care a provocat o intensă emoție în rândul celor prezenți:
„Suntem frați întru credință și am crescut în suflet cu Columna lui Traian, cu Roma, cu gândul ca suntem verișorii voștri din Carpați. Văd un pod al afacerilor și al turismului cultural între noi. Veniți frați italieni să va găsiți rudele sa vedeți Blajul, Mica Romă, să vedeți mormintele sfinților și martirilor, să vedeți cetatea de scaun a lui Ștefan, să vedeți locul unde castrul Apulum a fost construit și alte zeci de cetăți, să veniți sa vedeți Apusenii cei plini de aurul după care strămoșii au venit, veniți să descoperiți extraordinara noastră moștenire comună. Veniți frați italieni să redescoperiți măreția unui imperiu civilizator ridicat la putere de credința creștină.
Veniți să descoperite mânăstirile romanești să ne rugăm împreună pentru dăinuirea civilizației. Cred cu tărie că România și Italia au capabilitățile necesare pentru a forma o forță latină regeneratoare și păstrătoare a virtuților în Europa.”
Primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc a declarat, în cadrul discursului său, că dezvoltarea relațiilor româno-italiene ar trebui să fie o prioritate, iar menținerea colaborării bune este benefică ambelor națiuni. ”Trebuie să investim în ceea ce ne face mai europeni și pentru consolidarea proiectul european (…) Am mulțumit comunității italiene din Cluj pentru suportul și implicarea în susținerea comunității noastre în domeniul economic, dar și alte domenii precum cel cultural, universitar sau social”, a subliniat edilul.
Ambasadorul Italiei în România, Excelența Sa Marco Giungi a subliniat legătura istorică dintre cele două popoare: “Fraternitatea româno-italiană este un fenomen care se duce dincolo de simplul fenomen migrator dintr-o parte şi din cealaltă, adică din Italia înspre România şi dinspre România spre Italia, şi care, cu siguranţă, are rădăcini mult prea adânci în trecut, dincolo de cei zece ani de când România e în UE. (…) Suntem popoare foarte, foarte asemănătoare, nu doar în ceea ce priveşte limba, ci şi modul în care gândim, în care înfruntăm problemele vieţii. (…) Atunci când sărbătorim fraternitatea româno-italiană, sărbătorim, de fapt, fraternitatea latină”.
De asemenea, Excelența Sa a subliniat faptul că Italia este țară adoptivă pentru un număr important de cetățeni români, cei care formează cea mai numeroasă comunitate străină din Peninsulă: ”Avem mai bine de 1.200.000 de români în Italia. Este cea mai mare comunitate străină în Italia și este cea mai mare comunitate română de peste hotare. (…) Aceste persoane se integrează foarte ușor în țesătura amplă a structurii sociale italiene.”
Antonio Patané, președinte Asociația Italiană de Afaceri din Cluj (IBC): ”Apropierea dintre români și italieni produce mult suflet, pe lângă relații economice durabile.”
La rândul său, Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu a declarat că formarea unui grup atât de numeros de români în Italia reprezintă un fenomen migrator de succes și o dovadă a faptului că românii s-au adaptat ușor în Peninsulă și că s-au integrat în societatea italiană. Corina Crețu a atras atenția asupra faptului că românii merită drepturi egale cu ale celorlalți cetățeni ai Uniunii Europene și mai multe șanse la o viață mai bună. ”Cred că prezenţa românilor în Italia este cel mai mare fenomen migrator de succes din istoria italiană (…) am observat că în Italia românii se integrează social foarte rapid, sunt muncitori, eficienţi, respectaţi, au reuşit să participe la viaţa politică şi socială a comunităţilor din care fac parte şi mă bucur că faţă de prima perioadă de după Revoluţie, când am observat că românii din diferite ţări au un fel de concurenţă între ei, acum mai în toate ţările românii se înţeleg şi lucrează împreună”, a declarat Corina Crețu.
O parte importantă a evenimentului a fost reprezentată de lansarea, în premieră în România, a volumului “Come fratelli. La Fratellanza italo-romena a 10 anni dall’adesione all’Unione Europea / Ca frații. Fraternitatea italo-română la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană”, în prezența autorilor: profesorul Marian Mocanu și jurnalista Irina Niculescu. Cei doi autori, care trăiesc de peste 20 ani în Italia, au ridicat problema provocărilor cu care se confruntă românii din Diaspora. Volumul se bazează pe 30 de interviuri, realizate în exclusivitate pentru acest studiu, cu importante personalități italiene și române: ministrul Franco Frattini, Comisarul European Corina Crețu, consulul onorific Mario Moretti Polegato, Părintele Siluan, episcopul Bisericii Ortodoxe Române din Italia, și multe exemple de imigrați români care s-au integrat cu succes în Italia.
Evenimentul nu a fost o simplă prezentare a cărții, ci a abordat tema și din perspective practice, economice și sociale. Astfel, în continuarea lansării de carte a avut loc un workshop pe tema emigrației în și din Italia. Câteva zeci de persoane care au lucrat în Italia și s-au întors în România, sau italieni care lucrează acum în Cluj au venit la Grand Hotel Italia special pentru a pune întrebări specifice, referitoare la problematica asistenței sociale și a pensiilor de muncă.
De asemenea, în cadrul evenimentului de duminică s-a semnat un acord de o importanță istorică, între Institutul Național de Asistență Socială din Italia și Asociația Italo-Română „Futura“, pentru a oferi, pentru prima dată în mod direct la Cluj, asistență cetățenilor români care au lucrat în Italia și cetățenilor italieni care locuiesc aici.
La conferință au luat cuvântul, de asemenea, consulului onorific al Italiei la Cluj, Massimo Novali, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, reprezentantul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, preotul Bogdan Ivanov, reprezentantul Diocezei Ortodoxe Române din Italia, părintele reverend Octavian Schintee, preşedintele Institutului Naţional de Asistenţă Socială din Italia (INAS), Gianluigi Petteni, președintele Asociației ”Futura”, Angelo Antognetti, președintele Asociației ”Poiesis”, Alessandro Rossi și preşedintele Clubului Italian de Afaceri (IBC), Antonio Patane.