Florin Luca: Cât mai puțină marfă pe stoc, negociați termene de încasare cat mai scurte și plătiți-vă furnizorii la timp
Dincolo de viziunea de business, strategie, know-how, clienți, salariați, leadership, competențele tehnice si manageriale specifice fiecărui antreprenor, în aceste momente cel puțin 3 actori joacă un rol determinant în evoluția IMM-urilor: circulația capitalurilor, băncile și Statul. Urmăriți cu mare atenție nevoia de cash și încercați s-o optimizați luând în calcul cel puțin trei elemente: cât mai puțină marfă pe stoc, termene de încasare cât mai scurte și plata la timp a furnizorilor, a spus Florin Luca, fost bancher în Paris, în prezent strateg și analist economic, la un eveniment online pe teme financiare organizat de Oxygen Events.
1. Circulația capitalurilor
Capitalurile circulă pe Terra precum circulă apa în natură. Așa cum apa urmează legile gravitației și străpunge sau ocolește orice obstacol, tot așa și capitalurile străpung sau ocolesc constrangerile regulatorilor, urmand o singura lege, legea « terenului profitabil ». Cu cat o tara sau zona economica va pune mai multe oprelisti profitabilitatii capitalului si liberei sale circulatii, cu atat mai mult capitalul va « ocoli » acea zona. In Era Digitala si a Internetului aceste fenomene s-au accentuat si mai mult. Intrebarea ce se pune acum este : Ce tari sau regiuni vor deveni noile « terenuri profitabile » pentru capital?
Romania trebuie sa stie sa raspunda la aceasta intrebare. Un raspuns ar putea fi, de exemplu, sa se creeze un tratament fiscal privilegiat pentru companiile ce-si domiciliaza lichiditatile in regiuni defavorizate. Sau sa oferim facilitati fiscale deosebite oamenilor bogati romani si straini care-si domiciliaza averea in Romania sau companiilor ce investesc in proiecte de invatamant, sanatate sau infrastructura sau in IMM-uri in zone defavorizate.
2.Bancile si lumea financiara
Aici trebuie sa lasam emotiile, sa fim cat mai precisi posibil in evaluarile noastre si sa plecam de la cateva realitati. In primul rand in mediul de afaceri din Romania nu exista incredere si atunci se creeaza decalaje intre oferta de finantare a bancilor si cererile efective ale clientilor… Sunt multe situatii in care investitii ce se amortizeaza in 10 ani sunt finantate cu credite avand o maturitate de 3-5 ani sau chiar cu linii de credite pe termen scurt (1 an)… Multi antreprenori utilizeaza creditele companiei pentru alte nevoi patrimoniale personale