Europa Centrală și de Est vrea să fie auzită când se emit reglementări la nivel european
Pentru prima dată în istorie, 19 asociații patronale și platforme de inteligență artificială din zece țări din Europa Centrală și de Est s-au așezat la aceiași masă în Praga
În cadrul evenimentului AI Challengers, de la Praga de astăzi, 12 februarie, s-a discutat pe tema inteligenței artificiale, despre planurile strategice din țările reprezentate, despre intențiile de reglementare a acesteia în UE și în special asupra unor acțiuni concertate comune în acest domeniu.
Organizațiile semnatare care reprezintă o parte importantă a mediului de afaceri european a și trimis Comisiei Europene câteva recomandări privind posibila reglementare a acestui sector. În urma acestei întâlniri, Romanian Business Leaders prin RePatriot a aprofundat cooperarea cu partenerii din Europa Centrală și de Est pentru a coordona pozițiile comune cu privire la dezvoltarea agendei digitale în UE.
Întâlnirea s-a bucurat și de sprijinul guvernamental al Republicii Cehe, întâlnirea având loc în clădirea istorică a Palatului Hrzánský.
În zilele noastre, funcționarea cotidiană a societății și o parte din activitatea cetățenilor se bazează pe deja pe utilizarea inteligenței artificiale. De asemenea, aceasta devine unul dintre subiectele prioritare pentru multe asociații profesionale, academice și non-guvernamentale din Europa. Noua Comisie Europeană va emite un plan pentru dezvoltarea și posibila reglementare a inteligenței artificiale sub forma unei cărți albe pe 19 februarie.
Reglementarea planificată a acestui sector poate afecta semnificativ competitivitatea întreprinderilor din Europa și dezvoltarea economică în general.
Platforma de Inteligență Artificială a RePatriot – Romanian Business Leaders a răspuns la invitația Confederației Industriei din Cehia care a inițiat prima discuție cu privire la nevoile întreprinderilor și sferei academice din Europa Centrală și de Est, pentru a exploata pe deplin potențialul inteligenței artificiale în practică și pentru a prezenta rezultatele Comisiei Europene. Reprezentanții organizațiilor de afaceri și platformele de inteligență artificială din Cehia, Slovacia, Slovenia, Polonia, Lituania, Bulgaria, Ungaria, România și Croația au acceptat invitația la întâlnire de la Praga.
„Întâlnirea de astăzi este un punct cheie în cooperarea regiunii CEE în domeniul tehnologiilor de inteligență artificială. Sunt convins că regiunea noastră are multe de spus, iar contribuția sa la întreaga Uniune Europeană este indispensabilă “, a declarat Milena Jabůrková, vicepreședinte al Confederației Industriei din Cehia în discursul de deschidere.
Această primă întâlnire a inițiat viitoarea cooperare regională în domeniul AI și noilor tehnologii. Participanții s-au informat reciproc despre starea actuală a inteligenței artificiale din țările lor și au făcut schimb de opinii și de experiențe bune. Împreună, au discutat, de asemenea, posibile abordări privind modul de reglementare a dezvoltării AI și a noilor tehnologii. A fost unanimă opinia că ar trebui să se protejeze în mod eficient confidențialitatea, securitatea și drepturile cetățenilor europeni, sprijinind în același timp dezvoltarea și utilizarea inteligenței artificiale în practică.
„Pentru a descătușa energiile tehnologiei și mai ales a inteligenței artificiale, este nevoie ca politicienii să asculte vocea economiei reale, a specialiștilor și a cetățenilor simpli. Avem români care lucrează în domenii de vârf nu numai în Europa ci și în Statele Unite, Canada, Marea Britanie și alte multe țări și ne dorim să-i avem în proiecte economice și de cercetare comune spre binele întregii Europe. E timpul ca banii să fie alocați mai inteligent pentru a aduce mai multă eficiență și competitivitate companiilor și o viață mai bună pentru cetățenii țărilor noastre”, a spus Marius Bostan, membru Romanian Business Leaders, inițiator al RePatriot AI.
Astăzi 12 Februarie la Masa Rotundă de la Praga, într-o declarație comună organizațiile reprezentate au emis cinci recomandări principale pentru dezvoltarea AI, care au fost ulterior trimise membrilor Comisiei Europene și membrilor Parlamentului European. Documentul îl puteți vedea aici.