Dreptul în vremea coronei | Podcasturi Țuca Zbârcea & Asociații
Țucă Zbârcea & Asociații a lansat o serie de podcasturi unde abordează subiecte relevante pentru mediul de afaceri românesc și lumea juridică
Invitatul primului episod este Florentin Țuca, Managing Partner al Țuca Zbârcea & Asociații, aflat în dialog cu Dan Cristea, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații. Podcastul „Cum se schimbă Dreptul?” este o discuție despre mutațiile esențiale și potențial ireversibile pe care le suferă în aceste zile universul juridic. Reglementările normative se succed și se vor succeda cu repeziciune, în diverse domenii ale vieții – în spatele lor s-ar putea afla transformări de substanță ale viziunii colective asupra rolului legiuitorului sau asupra echilibrului dintre puterea Statului și drepturile și libertățile fundamentale ale individului. Care este atunci rolul juristului în aceste vremuri, care sunt coordonatele luptei pentru echilibru într-o lume legală marcată de profunde incertitudini, care sunt certitudinile pe care mediul de afaceri le poate avea din partea juridică, toate sunt subiecte ale seriei de podcasturi.
Cum se schimbă Dreptul?
Al doilea episod îl are invitat pe Cornel Popa, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații. Mediul de afaceri este invadat acum de o serie de termeni de care nu s-a preocupat prea mult în trecut, dar care probabil vor ține capul de afiș pentru multă vreme: forță majoră, caz fortuit, exonerare de răspundere, impreviziune, ajustarea contractului. Va fi mult timp pentru a discuta incidența acestor noțiuni la diverse cazuri concrete, însă înainte de toate această preocupare are nevoie de o ordine, de o structură. Devine relevant pentru oamenii de business şi nu numai să știe întâi ce sunt, ce rațiune au, cum se disting, care este deliniamentul dintre diversele instituții ce înlătură răspunderea pentru executarea unei obligații deja asumate. Pentru acest motiv, al doilea episod al podcastului are drept tematică cauzele exoneratoare de răspundere.
Ce sunt și ce nu sunt cauzele exoneratoare de răspundere?
Al treilea episod, este o discuție despre cerințele și nevoile pe care le are acum mediul de afaceri din partea legiuitorului român, despre cum poate fi plănuită redresarea în mijlocul unei furtuni, despre ce trebuie să facă și ce trebuie să nu facă Statul Român în această perioadă. Împreună cu Gabriel Zbârcea, Managing Partner al Țuca Zbârcea & Asociații analizăm cât de eficiente au fost măsurile economice adoptate până acum prin ordonanțele de urgență succesive, care ar putea fi prioritățile economiei românești în viitor, dar și care ar fi soluțiile de păstrat și învățămintele de tras.
Ce are nevoie și ce nu are nevoie mediul de afaceri din partea Statului?
În cel de-al patrulea episod – „Soluții posibile pentru continuitatea procedurilor judiciare pe timp de criză”, discută cu Partenerul coordonator al diviziei de litigii Țuca Zbârcea & Asociații, Robert Roșu, asupra nevoilor mediului de afaceri cu privire la derularea neîntreruptă a procedurilor judiciare. Dialogul are în vedere viabilitatea abordării actuale a legiuitorului în legătură cu funcționarea instanțelor de judecată, potențialele măsuri de remediere ce ar putea fi implementate rapid, atuurile și oportunitățile prezentate de fiecare dintre acestea.
Soluții posibile pentru continuitatea procedurilor judiciare pe timp de criză
În ultimul episod din această săptămână – „Ce putem învăța de la Italia?”, avocații discută cu Maricla Pennesi, European Tax Coordinator Andersen Global și Tax Coordinator Andersen Tax & Legal Italy, despre lecțiile și sfaturile pe care mediul de afaceri român le poate extrage din experiența Italiei, țară care a văzut mult mai mult din criza coronavirusului. Dialogul cu Maricla Pennesi dezvăluie o serie de răspunsuri la unele dintre cele mai ardente subiecte economice: prioritățile pentru companiile italiene şi pentru consultanți, măsuri de intervenție ale Statului care au ajutat cu adevărat şi măsuri care nu au făcut asta, modul în care Italia plănuiește revenirea economică.
Ce putem învăța de la Italia?
„Dreptul în vremea coronei”, este o inițiativă a societății de avocați Țuca Zbârcea & Asociații, care reprezintă un ansamblu de dialoguri asupra unor teme de drept generate de această pandemie.de criza epidemiei de coronavirus în lume.
Podcasturile sunt difuzate pe Youtube și Podomatic.
Alina P, 8 mai 2020