25 Apr In Noutati
SOLUTII lives
Dragoș Roșca: Ce măsuri putem lua pentru a trece peste criză?
Credit foto: Doria Drăgușin
”Sunt pregătite autoritățile pentru a combate această criză? Avem varianta în care am putea spera că da, autoritățile sunt pregătite, dar în cazul acesta nu comunică deloc bine acest lucru. Sau, ceea ce comunică reflectă realitatea de fapt. Anume că nu sunt pregătiți. Mesajele sunt dezamăgitoare pentru societate și mediul economic”, susține președintele Romanian Business Leaders, cea mai importantă comunitate de business românească. ”Vedem o lipsă de realism. Poate vine dintr-o comunicare insuficientă sau dintr-o comunicare insuficient de onestă”, spune Roșca, invitat #deladistanță de HotNews.ro.
Ce a spus Dragoș în timpul interviului:
- Până la inceputul lunii martie, totul mergea conform proiecțiilor de business. Ele se bazau pe un trend extrem de bun al economiei. Unii vorbeau de o încetinire a creșterii, dar nu se punea problema unor mișcări foarte ample, ci mai degrabă despre reașezări. Toți aveam în bugete proiecții pline de încredere, aveam planificate investiții, mărisem salariile angajaților și urma să le mărim în continuare.
- Chiar vedeam posibilitatea de a crește numărul angajaților, deși aveam de-a face cu o criză a forței de muncă.
- Vom avea 3 componente majore ale crizei: cea sanitară (care a fost cea mai dură și cea mai emoțională și care va mai dura). Această criză va pune o presiune mare pe societate în continuare. Va trebui să învățăm să conviețuim cu ea
- A doua criză este cea economică, prin închiderea unor industrii importante: turism, retail, etc și care vor transmite unda de șoc spre alte sectoare. Producția nu mai are unde să-și vândă produsele.
- A treia criză va aparea în serviciile financiare, vor apărea credite neperformante, ceea ce se va transmite spre populație. Și asta se va întampla fie sub forma unor defaulturi bancare (care în final vor fi achitate tot de populație), fie spre Stat. Vom plăti cumva pentru aceste probleme bancare, probabil prin creșteri ușoare de taxe sau impozite, care vor crește lent, nu brusc, și nu pe termen scurt ci pe termen lung.
- Criza economică abia acum începe să se manifeste. Ea va dura mult mai mult decât cea sanitara. Criza sanitară trece într-un an sau doi. Cea economică va dura mai mult.