Diana Podaru ,director general la SOS Satele Copiilor România
Diana Podaru este director general la SOS Satele Copiilor România, o organizație neguvernamentală partener RePatriot, ce are ca misiune oferirea unei familii iubitoare copiilor care au rămas fără îngrijirea părintească și susținerea și protejarea celor care riscă să o piardă. În cei 27 de ani de activitate în România, SOS Satele Copiilor România a derulat programe de îngrijire alternativă a copiilor (Satele SOS, Comunitățile de tineri), de întărire a familiei (Centrele de consiliere și sprijin pentru copii și părinți, Centrul de zi), educaționale, precum și o serie de proiecte pentru tinerii aflați în situații de risc atât din sistemul de protecție, cât și din mediul rural sau familii vulnerabile.
- Ce descoperiți în comunitățile vulnerabile în care interveniți – cum arată viața copiilor din aceste medii?
Noi lucrăm în comunitățile dezavantajate din București – Ilfov, județul Sibiu și județul Bacău. Copiii pe care îi întâlnim în aceste comunități sunt serioși și conștiincioși, plini de viață, care vor să învețe, să se joace și să se bucure de copilărie. Adesea percep de mici o anume separare de restul copiilor și familiilor din jur, care au o situație materială mai bună, iar acest lucru îi afectează pe termen lung. Când întră în contact cu cei de la școală simt că ceva e diferit la ei, că au un rol prestabilit, de copii care niciodată “nu au”, “nu își permit”, “nu au modele bune acasă”. Însă când ești acolo, în casele improvizate din aceste comunități vulnerabile, vezi că părinții lor sunt oameni modești, dar care își iubesc copiii și care regretă că nu au avut la rândul lor parte de mai multă educație, sprijin, oportunități.
- Care sunt efectele pandemiei în viețile copiilor proveniți din comunitățile vulnerabile?
Pandemia și criza financiară aduc cu ele și mai multe provocări pentru cei vulnerabili. Majoritatea părinților din comunitățile dezavantajate nu au des oportunitatea să lucreze în perioada aceasta, ei muncind cu ziua. Astfel, multe familii rămân fără singurele surse de venit, care erau, oricum, instabile. De asemenea, discriminarea devine tot mai ridicată din partea comunității, iar diferențele sociale sunt tot mai conturate, în special de când școlile s-au închis. Situația este dramatică pentru copiii din comunitățile dezavantajate, în care condițiile de trai sunt extrem de precare – locuințe supraaglomerate, adesea fără electricitate, fără conexiune la internet sau alte resurse necesare pentru a ține pasul cu școala.
- Cum primesc familiile dezavantajate sprijin din partea Centrul de consiliere și sprijin pentru copii și părinți?
Centrul de consiliere și sprijin pentru copii și părinți schimbă de peste 21 ani destinele copiilor din comunități vulnerabile, prevenind separarea lor de familie. Familiile pe care noi le susținem se află la risc de separare din diferite motive, cum ar fi sărăcia extremă sau lipsa condițiilor decente de trăi. Bunăstarea copiilor nu poate fi concepută separat de bunăstarea familiei, iar munca noastră vizează familia ca întreg. Serviciile oferite sunt personalizate și adaptate în funcție de situația în care se află fiecare familie în parte. Le oferim adulților consiliere socială și psihologică, educație parentală, îi sprijinim în găsirea unui loc de muncă potrivit pentru a avea un venit sigur. Prin educație, copiii pot avea un viitor diferit de cel al familiei. Copiii primesc rechizite, suport în relația cu școala, sprijin la teme, îmbrăcăminte și participă la activități în timpul liber, excursii și ateliere de dezvoltare a abilităților de viață sau educație pentru sănătate. În această perioadă de criză, le oferim și alimente, produse de igienă, dezinfectanți și măști, până când părinții vor avea din nou un venit, iar situația va reveni la normal.
- Cum se măsoară succesul programelor SOS din Centrul de consiliere și sprijin pentru copii și părinți?
Când familia reușește să rămână împreună, cu un venit stabil, iar copiii recuperează noțiunile de la școală, lucrurile se îndreaptă în direcția potrivită. Este un drum lung, cu multe provocări și piedici, dar prin care viețile copiilor vor fi cu adevărat schimbate.
- Cum învață o familie vulnerabilă să se integreze în comunitate?
Situația fiecărei familii este diferită, însă, în cadrul Centrului de consiliere și sprijin pentru copii și părinți, familiile reușesc să înțeleagă felul în care societatea funcționează și să facă parte din ea. Spre exemplu, ei învață cum să se înscrie la medic, să acceseze serviciile medicale potrivite, ce înseamnă educația pentru sănătate, noțiuni despre alimentație sănătoasă si, dacă este cazul, părinții primesc ajutor pentru dobândirea documentelor de identitate. Ne asigurăm ca cei mici merg la școală, sunt hrăniți corespunzător și că nu trăiesc în condiții de igienă precare.
- Ce vă motivează să lucrați pentru copiii vulnerabili?
Este un lucuru neprețuit să ajuți un copil să își atingă potențialul și să îi dai șansa să fie ca toți ceilalți. Copiii care astăzi sunt vulnerabili și au nevoie de ajutor pot fi oamenii de încredere pe care ne vom baza mâine.
- Ce îți doresc copiii vulnerabili să devină atunci când vor fi adulți?
Visurile copiilor din medii vulnerabile sunt de cele mai multe ori umbrite de limitările de care se lovesc în jur, însă ei își doresc, ca toți copiii, să devină oameni mari și de încredere. Echipa noastră îi sprijină să găsească curajul să își imagineze un țel al lor și să facă pași pentru a-l atinge treptat. Mulți dintre copii își doresc să devină profesori, deoarece participarea și interacțiunea lor cu școala îi impactează profund și îi determină să urmeze exemplul profesorilor lor.
- Cum ar arata o societate în care oamenii s-ar simți responsabili să se implice acolo unde este nevoie de ei?
În ultimul timp, pe fondul crizei, tot mai mulți români aleg să se implice în acțiuni de caritate ceea ce ne dă speranța că generațiile viitoare vor integra responsabilitatea ca pe o valoare principală, in viața lor. Responsabilitatea socială a fiecaruia dintre noi ar putea crea o lume mai bună, în care nimeni nu este lăsat în urmă.
________________________________________________________
Implică-te pentru copiii vulnerabili!
Direcționează 20% din impozitul pe profit datorat statului, fără niciun cost pentru tine. Legea sponsorizării îți dă dreptul să alegi ce să faci cu o parte din taxele care sunt colectate de către stat. Este un dar pe care îl poți oferi copiilor în această perioadă grea. Asociația SOS Satele Copiilor România este furnizor de servicii sociale și este înregistrată în Registrul entităților/unităților de cult ANAF din 17.04.2019, având înregistrare în registrul special al asociațiilor cu Nr. 2259/1990 de la Judecătoria București. Cu sprijinul tău, vom oferi ajutor de urgență familiilor din programele SOS Satele Copiilor – alimente, produse de igienă, dezinfectanți și măști, dar și sprijin pe termen mediu: reparații urgente ale locuinței, rechizite și îmbrăcăminte pentru copii, consiliere socială și parentală, pentru a le oferi părinților îndrumare să aibă grijă de copii cât mai bine cu putință, iar riscul separării să fie înlăturat.
Asociația SOS Satele Copiilor România este considerată un model de bună practică în protecția copilului și se numără printre inițiatorii modelului caselor de tip familial în România, al centrelor de consiliere și sprijin pentru copii și părinți din comunități și al programelor ce pun accent pe formarea deprinderilor de viață independentă pentru tinerii din sistemul de protecție.
DATE BANCARE: Beneficiar: SOS Satele Copiilor România Cod de identificare fiscală: 7108752 Cont donaţii: IBAN RO84BACX0000001080003013 deschis la Unicredit Bank, Sucursala Panduri
Pentru mai multe informaţii, ne poți contacta oricand:
Anca Vărzaru, anca.varzaru@sos-satelecopiilor.ro;
Alexandra Popa, Alexandra.popa@sos-satelecopiilor.ro;
Sau la telefon 021 668 00 77.