Proiectul RePatriot este adresat românilor din Diaspora care doresc să se conecteze cu ţara. Lansat de Romanian Business Leaders, fundaţia care reuneşte antreprenori şi lideri din mediul de afaceri românesc, proiectul oferă sprijinul de care românii din Diaspora au nevoie pentru a investi în România.
Am văzut cu toţii că Diaspora este investitorul major în economie prin banii trimişi an de an şi am văzut de mai multe ori că este şi cu sufletul în România. Studiile arată că mulţi dintre românii plecaţi şi-ar dori să se întoarcă sau să investească în România. RePatriot îşi propune să susţină românii care doresc să revină în ţară, cu informaţii şi consiliere pentru acces rapid la oportunităţile din România. Proiectul se adresează în acelaşi timp şi românilor care sunt de mult timp în străinătate şi doresc să rămână acolo, dar sunt interesaţi să pornească o afacere în ţară, transferând astfel în România bunele practici dobândite în ţara adoptivă.
Ne dorim să aducem Diaspora alături de ţară pentru a ne fi ancora de stabilitate, securitate şi, totodata, bază pentru accelerarea dezvoltării economice. Am considerat că primul efort intensiv ar trebui sa fie cel de atragere a întreprinzătorilor, a meseriaşilor și a creatorilor de valoare suplimentară, alături de care, să creăm condiţiile pentru repatrierea a cât mai mulți români. Știm cu toții câtă nevoie avem de medici buni, profesori dedicaţi, oameni pricepuţi şi, categoric, de familii întregite atât pentru copiii lăsaţi în grija bunicilor şi a rudelor, cât şi pentru părinţii lăsaţi în urmă de copiii lor în satele şi oraşele din România.
Dezvoltarea comunelor şi a oraşelor României depinde de investiţii şi de întreprinzători. Ţara are nevoie de oameni cu iniţiativă, care să aibă o atitudine occidentală faţă de muncă. Aceştia ar trebui sprijiniţi, iar administraţia locală ar trebui să fie alături de ei. Diaspora poate juca un rol major în dezvoltarea locală și poate sprijini conectarea puternică a orașului la oportunitățile din alte țări. Tocmai de aceea mizăm pe toate autoritățile locale din România pentru a deveni promotori ai mesajului nostru către toţi românii!
Veniţi alături de noi cu forţele de care puteţi dispune! Niciun efort nu e prea mic pentru această cauză mare. Daca ne întoarcem în istorie, vedem că în 1848 un grup de aproape 100 de români întorşi de la şcoli de peste hotare au pus bazele României moderne şi au creat premisele construirii României Mari în 1918. În următorii aproape 100 de ani mulţi români aflaţi pe toate meridianele au susţinut cauza ţării, au purtat steagul țării, au trimis bani acasă şi s-au rugat pentru noi când ne-a fost greu. Acum a venit rândul nostru să lucrăm pentru ca 100 de ani de la Marea Unire să ne regăsească într-o Românie unită și capabilă să ofere o viață mai bună românilor săi.