Daniel Sanpetru
Numele meu este Daniel Sânpetru. Sunt din orașul Mizil, județul Prahova, și, ca formare, sunt inginer. Am emigrat în SUA la începutul anului 2010, unde mi-am petrecut 7 ani, avansând până la poziția de lead engineer în companii mari, cum ar fi Caterpillar.
În 2017, am fost transferat ca Sales Manager pe Europa de Nord în cadrul unei multinaționale de servicii de inginerie și, cu această ocazie, m-am întors în România, preluând această poziție chiar din București.
După unii, acesta ar fi fost jobul ideal și poate să pară de neînțeles de ce am renunțat la el. După numai două luni, mi-am dat seama că amânam o decizie pe care mi-o doream de mult: să devin antreprenor. Așa am deschis, împreună cu alți doi parteneri, o clinică în domeniul medical, specializată în servicii de imagistică de ultimă generație, non-invazivă: scintigrafie.
La Gauss Clinics, ne propunem să aducem cunoștințele și experiențele occidentale – și la noi în țară, prin tehnologie de origine germană și medici români bine pregătiți.
Când statisticile arată că România este în topul țărilor în ceea ce privește rata de emigrare – iar acest trend nu pare să scadă –, eu am ales să mă întorc și să fac ceva aici. Să arăt că putem transforma relația pacient–doctor, că putem face performanță în sistemul medical privat, că putem oferi condiții foarte bune pentru susținerea actului medical.
Celor care sunt încă plecați peste hotare și ar vrea să revină în țară: oportunitățile sunt peste tot, mai ales pentru cei care au experimentat pe pielea lor ce înseamnă dezvoltarea de talente în străinătate. Desigur, întotdeauna vor fi lucruri de îmbunătățit în toate domeniile, dar tocmai aici este oportunitatea: concurența este mult mai mare într-o țară foarte dezvoltată.
Nu cred că toți românii ar trebui să revină în România, pentru că unii chiar și-au găsit locul acolo unde sunt acum. Vreau doar să spun că lucrurile merg înspre bine și, cu puțin efort, poți să revii unde ai copilărit, dacă asta este ceea ce îți dorești cu adevărat.
Și, la final, un motto personal: Nimic nu compensează munca. Statul în fața unui calculator, cărțile citite, discuțiile cu prietenii sunt foarte utile toate, dar nu pot înlocui acțiunea propriu-zisă. Mergeți până la capăt pentru ceea ce vă doriți.