Cristi Chițu
Patiseria Tineretului a luat naștere din dorința de a oferi oamenilor gustul copilăriei, gustul zilelor în care bunica pregătea, grijulie, bucate care mai de care
Povestea antreprenorială a lui Cristi începe în anul 2006, când, împreună cu doi prieteni și colegi de la o renumită bancă americană, a înființat o firmă de Consultanță Financiară, unde intermediau credite bancare între băncile existente pe piața din România și clienții persoane fizice sau juridice. În funcție de nevoile acestora, le găseau cea mai bună soluție de finanțare. Având în vedere creșterea economică specifică perioadei de aderare a României la Uniunea Europeană, le-a mers foarte bine. Astfel, la vârsta de 21 de ani Cristi devenise antreprenor și a mai fondat alte 3 firme între anii 2006-2009.
În 2007, a deschis a doua afacere cu aceeași parteneri pe care îi avea în firma de consultanță. Au pus bazele unei afaceri de închirieri ATV-uri, în Bușteni, iar după câteva luni de activitate, în care implicarea lor fizică era minimă, au primit un telefon de la angajatul care administra afacerea prin care i-a înștiințat că le-au fost furate 2 ATV-uri, din cele 5 puse la dispoziția turiștilor. Acela a fost momentul falimentului, deoarece dispăruse orice urmă de încredere că vor avea succes fără implicarea lor directă.
Noi parteneriate, asumarea greșelilor
În 2008, împreună cu un prieten a înființat a treia afacere, care a reprezentat pentru Cristi debutul în domeniul sectorului de panificație și patiserie. Astfel, au pus bazale unei firme care urma să comercializeze produse de patiserie congelate, sub umbrela unei francize destul de cunoscute.
“Practic am învățat cât de greu este să gestionezi o afacere în domeniul alimentar, în care ești nevoit să gestionezi nu doar relația cu angajații, ci și relația cu clienții, cu instituțiile statului, cu furnizorii, cu proprietarul spațiului închiriat, etc.”, spune Cristi Chițu.
Ca o consecință a Crizei Economice Mondiale, care se răspândea și în România, la începutul anului 2009, au încercat să compenseze scăderea comisioanelor încasate din creditare, prin înființarea unei firme de Asigurări. Din păcate criza economică a fost atât de puternică, încât, în același an firma de consultanță financiară a intrat în insolvență iar firma de asigurări nu numai că nu reușea să-și acopere cheltuielile, ci producea noi datorii. Au fost nevoiți să renunțe și la cea din urmă, pentru a evita riscul acumulării unor noi datorii.
“În anul 2012, am decis împreună cu asociatul meu, să înființăm o patiserie cu producție proprie. Politica inconsecventă a francizorului, precum și dorința noastră de afirmare în acest domeniu, ne-a determinat să ne adaptăm cerințelor pieței. Simțeam că putem mai mult, așa că am făcut mai mult“, spune Cristi.
În urma intensificării crizei economice, Cristi a fost nevoit să se implice din ce în ce mai mult în franciza/magazinul de la Hala Traian. Astfel, după doi ani de activitate, au deschis un nou punct de lucru, în zona Tineretului, din sectorul 4, București. Iar în 2012, au dezvoltat o afacere care urma să gestioneze prima lor patiserie cu producție proprie.
Brandul Patiseria Tineretului a apărut din dorința de a comercializa produse proaspete, necongelate, fără aditivi și cu ingrediente de la agricultori români
“Domeniul producției a fost atât de antrenant, încât și prietena mea, Cristina, s-a alăturat acestui proiect ambițios. O lună mai târziu, punctul de lucru de la Hala Traian purta același brand, Patiseria Tineretului”, ne povestește Cristi.
Această perioadă de tranziție, a durat până în noiembrie 2012, când au fost înștiințați de primărie, că terenul pe care funcționează Patiseria Tineretului, cea din intersecția cu Parcul Tineretului, este pe domeniul public. Așadar, în noiembrie 2012, punctul de lucru din zona Tineretului din București a fost demolat, proprietarul de la care închiriase fiind ”sub stare de șoc” și afirmând în mod imperios că este terenul lui. Această întâmplare a fost o lecție importantă pentru Cristi: “Ziua aceea de noiembrie îmi va rămâne întipărită întotdeauna în memorie, deoarece, a devenit o nouă lecție pentru mine: contractul de închiriere și clauzele prevăzute sunt deosebit de importante în derularea afacerii pe termen lung.”
Optimismul și perseverența l-au determinat să continue
Prin noi parteneriate, asumarea greșelilor și încurajarea tuturor persoanelor din jurul lui, a reușit să redeschidă punctul de lucru din zona Tineretului. Nu numai că a reușit să redeschidă patiseria demolată, dar a lansat împreună cu câțiva prieteni și alte patiserii în București, în zona Pieței Delfinului, Calea Moșilor, Bd. Carol I, Drumul Taberei și Teiul Doamnei și să învățe importanța creșterii graduale. Unele dintre ele s-au dovedit a fi amplasate în zone fără vad, iar lipsa de personal, deficiența logistică și insuficiența cunoștiințelor de business au devenit “dușmanii” lor.
Astfel, în perioada 2012-2013 s-au dezvoltat de la o patiserie, la 7 patiserii: “Eu, asociatul meu și Cristina, munceam aproape non-stop și din cauza acumulării de datorii, ca motiv al alegerii vadului greșit la unele puncte de lucru, am decis în 2014 să închidem patiseriile care merg pe pierdere.” Așa au ajuns să dețină 3 patiserii profitabile.
În octombrie 2014, au reușit să deschidă o nouă patiserie în zona Ștefan cel Mare, București. Acesta fusese testul tuturor greșelilor lor din ultimii ani, deoarece împreună cu celelalte 3 patiserii, noul punct de lucru i-a ajutat să recupereze “terenul pierdut” în anii în care au acumulat datorii și experiență.
Între timp, Cristi, a studiat continuu, atât formal, cât și non-formal. A participat la numeroase cursuri de antreprenoriat și de dezvoltare personală, conferințe, evenimente de lansare, team-buldinguri și altele, iar în paralel a urmat studiile doctorale din cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” din București. La sfârșitul anului 2017 va susține public Teza de Doctorat ”Geopolitica în epoca contemporană”, despre care Cristi ne va vorbi mai multe în perioada următoare.
“Cea din urmă, reprezintă o pasiune izvorâtă din dorința de a cunoaște mai bine lumea în care trăiesc”, spune Cristi.
Pentru finanțarea dezvoltării afacerii, în anul 2017 au vândut patiseria din Teiul Doamnei unei familii de români din Italia
“Pentru mine, această tranzacție a reprezentat un alt exemplu de reușită. Mi-am demonstrat, în primul rând mie, că pot ajuta românii stabiliți în alte țări care doresc să se întoarcă și să investească în România”, menționează Cristi.
Anul 2017 a fost încununat de încă o reușită și anume de lansarea Francizei ”Patiseria Tineretului”, prin care afacerea se poate extinde în sistem de franciză. Practic, românii pot investi într-o afacere 100% românească, formată din oameni tineri și entuziaști, care au în spate o experiență solidă, bazată pe propriile învățăminte și pe expertiza profesionistă a partenerilor săi. Împreună cu Inventure Franchise, o firmă de consultanță românească, recuno
Cristi, le poate pune la dispoziție celor care doresc să-și deschidă propria patiserie în sistem de franciză, cunoștiințele și experiența lor și îi poate asista pe tot parcursul derulării afacerii.
În cadrul locațiilor lucrează oameni însuflețiți de valori simple precum entuziasmul, pasiunea și atenția pentru detaliu, care își doresc atingerea unui singur scop: “Să încânte clienții cu fiecare produs”. Patiseria Tineretului oferă o gamă largă de produse și servicii, menite să satisfacă orice nevoie a clientului precum gustări sărate, dulci, pentru petrecere, preparate pentru zilele sărbătoare și covrigi. Misiunea lor este “Să ofere momente de răsfăț! Momentul Pentru Ceva Bun!” și vor să devină cea mai puternică rețea de patiserii, având în plan deschiderea unor noi locații, atât proprii cât și francizate.
Se poate și în România. Sunt multe oportunități care pot fi fructificate
Ar fi multe de povestit, iar Cristi crede că este oportun: “ca RePatriot, să arate românilor din diaspora cât mai multe exemple de reușită, pentru că se poate și acasă. Nu spune nimeni că este ușor, dar în niciun caz nu este imposibil. Doar împreună vom construi o Românie puternică, în care toți românii vor fi dornici să se întoarcă, să-și dezvolte afacerile și să-și crească copii.”
Patiseria Tineretului s-a dezvoltat și se va dezvolta în continuare pe 2 piloni importanți: experiența personală și educația continuă
“Cred că e necesar să contribuim cu toții la schimbarea mentalității românilor, mai ales a tinerilor care cred că educația nu contează. Foarte mulți consideră absolvirea unei facultăți o pierdere de timp, iar cei care se înscriu, o fac doar pentru diplomă. Consider că în dezvoltarea unei afaceri educația este foarte importantă”, declară Cristi pentru RePatriot.
Mai multe detalii despre franciza Patiseria Tineretului aici.