Conferință pentru viitorii antreprenori din Alba Iulia
FNTM organizează în perioada aprilie – mai 2018, la Alba Iulia, o conferință de informare și motivare pentru persoanele interesate de educație antreprenorială și de demararea unei afaceri.
În cadrul proiectului „Măsuri Integrate de Combatere a Excluziunii Sociale în comunitățile marginalizate din Municipiul Alba Iulia – MICESA“, Fundația Națională a Tinerilor Manageri – FNTM organizează o conferință de motivare a persoanelor interesate de începerea unui proces de educație antreprenorială și de demararea unei afaceri. În plus, oferă consultanță personalizată, acces la programe de formare ANC de Inițiere în Competenţe antreprenoriale și la Programe e-Learning de management și antreprenoriat și oferă subvenții pentru 5 dintre cele 15 planuri de afacere selectate prin concurs la nivelul proiectului.
„Măsuri Integrate de Combatere a Excluziunii Sociale în comunitățile marginalizate din Municipiul Alba Iulia – MICESA“ este un proiect complex ce vine în sprijinul comunităților marginalizate din Alba Iulia prin măsuri ce au ca scop incluziunea socială și reducerea sărăciei, în perioada septembrie 2017 – septembrie 2020.
Activităţile MICESA se derulează în Alba Iulia și vizează 600 de persoane din trei comunităţi marginalizate (non-romă): „Chicago“ (2 blocuri de pe strada Gladiolelor, cu 130 de apartamente),„Goldiş” (trei blocuri de pe strada V. Goldiş, nr.12, 14 și 16, cu 201 apartamente locuite) și „Pâclişa”(910 persoane potrivit actelor colectate de experții proiectului, în faza de cercetare).
Serviciile furnizate de parteneri în cadrul proiectului sunt integrate și vor avea ca scop creşterea accesului la educaţie, servicii medicale şi sociale, piaţa muncii, asistenţă juridică pentru reglementarea actelor, îmbunătăţirea condiţiilor de locuit, respectiv susţinerea antreprenoriatului.
Alături de Fundația PAEM ALBA și DAD EXPERTISE SRL, FNTM acționează în componenta de antreprenoriat, pentru dezvoltarea abilităților și cunoștințelor grupului țintă, promovând educația și inițiativele antreprenoriale.
Componenta de antreprenoriat
FNTM organizează în perioada aprilie – mai 2018, la Alba Iulia, o conferință de informare și motivare pentru 150 de persoane interesate de educație antreprenorială și de demararea unei afaceri.
Conferința de motivare va cuprinde prezentări, povești de succes și filme motivaționale, studii de caz și sesiuni interactive de discuții între experți-traineri și participanți, fiind abordate teme de interes cu accent pe dezvoltare locală, management si cultură antreprenorială.
De asemenea, FNTM va oferi acces la programe de formare Inițiere în Competenţe antreprenoriale, acreditate ANC – Autoritatea Națională pentru Calificări, pentru 40 de beneficiari selectați în proiect.
Vor fi organizate două programe de formare, structurate pe 5 zile fiecare, dintre care 4 zile de instruire (18 ore de teorie, 6 ore de practică) și o zi de evaluare. Fiecare program de formare este susținut de câte 2 traineri care transmit cunoștințele teoretice și oferă sprijin cursanților în realizarea planurilor de afacere din componenta practică a cursurilor.
Cele 2 programe de formare ANC, se vor organiza în perioada mai – august 2018, la momente diferite de timp, pentru a permite grupului țintă interesat să aleagă perioada de participare, în funcție de disponibilitate.
Pentru aprofundarea cunoștințelor și inițierea și demararea unei afaceri, invităm persoanele care au participat la programul de formare ANC Inițiere în Competenţe antreprenoriale dar și alți doritori să se înscrie la Programele e-Learning de antreprenoriat și management realizate de FNTM, care se vor studia în perioada mai – noiembrie 2018.
La alegere, beneficiarii selectați vor avea acces și la unul din cele două programe e-Learning de educație antreprenoriala – “Antreprenor” sau “Întreprinzator în turism”, care se studiază pe platforma online edusa.ro pe o perioadă de maxim 6 luni și cuprind câte 6, respectiv 5 module de curs.
Programul de educatie „Antreprenor” conține cursurile:
• Firma și mediul economic
• Antreprenoriat și inovare
• Managementul afacerii
• Finanțele și contabilitatea afacerii
• Marketingul afacerii
• Comunicare și negociere
• Plan de afacere
Programul de educație „Întreprinzator în turism” conține cursurile:
• Management turistic
• Marketing și promovare
• IT&C
• Management financiar
• Plan de afacere – Cerere de finanțare
Participanții la cursurile de antreprenoriat vor primi diplome de absolvire, acreditate ANC, pentru cursul de Inițiere în Competențe antreprenoriale, respectiv diplome de absolvire a Programului e-Learning ales, sub egida FNTM și a partenerilor.
De asemenea, prin proiect, partenerii noștri DAD EXPERTISE SRL (0358/401375) și Fundația PAEM Alba (0358/401303) oferă acces la umătoarele cursuri de specialitate:
• măcelar
• îngrijitor bătrâni la domiciliu
• bucătar
• lucrător în comerț
• agent de curățenie
• agent de securitate
• tâmplar universal
• lucrător finisor pentru construcții
• operator mașini unelte cu comandă numerică
• croitor îmbrăcăminte
Prin proiect, persoanele interesate din grupul țintă pot participa și la sesiuni de consultanță sau consiliere, oferite de FNTM, Fundația PAEM Alba și DAD EXPERTISE SRL, în vederea dezvoltării unei idei de afaceri, elaborării unui plan de afaceri și a unei strategii de dezvoltare și a inițierii și demarării unui business.
În urma participării la programul de formare ANC Inițiere în Competențe antrprenoriale și la sesiunile de consultanță/ consiliere, persoanele interesate se pot înscrie la concursul de planuri de afaceri, în vederea obținerii unei finanțări de 25.000 euro pentru dezvoltarea unei activități independente.
FNTM, Fundația PAEM Alba și DAD EXPERTISE SRL vor oferi subvenții pentru 15 planuri de afaceri viabile selectate prin concurs la nivelul proiectului și vor monitoriza demararea și buna derulare a acestor start-up-uri. Concursul se va desfășura în prioada noiembrie 2018 – februarie 2020, în baza unei metodologii de participare și selecție anunțată ulterior.
Astfel se vor înființa 15 structuri economice, ai căror beneficiari vor fi persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile amintite mai sus.
Înscrieri în componenta de Antreprenoriat
Persoanele interesate de participarea la componenta de antreprenoriat a proiectului (conferință de motivare antreprenorială, cursuri ANC de Inițiere în Competențe antreprenoriale, Programe de educație e-Learning, sesiuni de consultanță/consiliere și concurs planuri de afaceri din cadrul proiectului) vor contacta consultantul antreprenorial FNTM din Alba-Iulia.
Contact consultant antreprenorial FNTM:
Claudia Pilat, claudia.pilat@fntm.ro, 0745861220
Proiectul „Măsuri Integrate de Combatere a Excluziunii Sociale în comunitățile marginalizate din Municipiul Alba Iulia – MICESA“ este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capitalul Uman (POCU) 2014-2020.