Repatriot Londra: România o mare oportunitate
RePatriot a organizat o nouă serie de întâlniri cu comunitatea de români care locuiesc în Marea Britanie. Am prezentat oportunitățile disponibile în România, le-am arătăm o altă imagine a traiului în țară și ne-am conectat mai bine cu aceștia pentru a le înțelege percepția despre conectarea mai bună cu România.
Am interacționat cu mediul de afaceri român din Marea Britanie și am văzut interesul acestora de a investi în România, o parte dintre aceștia chiar având planuri pe termen scurt și mediu de a face asta. Inclusiv reprezentanți ai mediului de afaceri din Marea Britanie, care au participat la conferința “New Horizons for UK – Romania Trade and Investment”, sunt interesați din ce în ce mai mult să investească în România.
Un jurnal al drumului echipei Repatriot către și prin Londra și al experienței trăite îl puteți vedea mai jos.
Miercuri, 16 noiembrie
Într-o dimineață plăcută am plecat cu pași încrezători spre Aeroportul Otopeni unde cu mare drag ne-am revăzut, prieteni și colegi, să plecăm înspre Londra unde ne așteptau 4 zile de întâlniri cu comunitatea locală, antreprenori, manageri, profesioniști români sau străini din Marea Britanie.
După o cafea binemeritată de dimineață, ne urcăm în avion și așteptăm decolarea care urma să ne poarte peste norii așezați cu câteva minute în urmă deasupra Bucureștiului, deasupra continentului European spre aeroportul Stansted din Marea Britanie, aflat la câteva mile de locul unde eram cazați.
Odată aterizați, ne îndreptăm pe drumul de peste o oră spre hotel să facem check-in-ul. În maxim 10 minute am coborât să mâncăm ceva, find lihniți după un zbor lung și un mic dejun și prânz “sărit”.
Am găsit un restaurant în apropierea hotelului cu specific mediteranean și am poposit câteva ore gustând din majoritatea opțiunilor de mâncare pe care le aveau. Fiind un grup mai mare, am comandat fiecare ceva diferit și am “împărțit” mâncarea, aflând de la chelneriță că acesta era și specificul restaurantului.
După o cină inițiatică, mai mult decât interesantă datorată multitudinii de arome și schimbului de idei, ne îndreptăm spre Institutul Cultural Român de la Londra unde am fost primiți cu căldură de Alina Balațchi-Lupașcu și de grupul de români inimoși care organizau o strângere de fonduri pentru un centru de copii din Rădăuți. Am putut admira tablourile pictate de copii în culori pe apă și să ne conectăm cu o parte din membrii comunității locale care ne anunțau că vor veni cu entuziasm următoarea zi la conferința Repatriot.
Joi, 17 noiembrie
Dis de dimineață, cumva mai devreme decât în România, am plecat pe jos spre ICR la conferința “New Horizons for UK-Romania Trade and Investment” organizată de către BRCC la care eram parteneri. Ploaia se oprise iar noi am ales să trecem prin minunatul Hyde Park și nu am putut să rezistăm tentației de a face un mic ocol spre Albert Hall unde am văzut impresionanta statuie a Prințului Albert.
Ajunși la conferința dedicată mediului de afaceri britanic cu scopul de a atrage investiții în piața de capital din România, am ascultat cu mult interes opiniile speakerilor, străini și români, care vorbeau cu inspirație despre oportunitățile de investiție de la noi din țară. Am observat un interes crescut al acestora de a se conecta cu românii și a învăța despre cum se face business în România.
“O mare oportunitate pentru creșterea afacerilor între UK și România o reprezintă dorința Guvernului Britanic de a arăta, după Brexit, că Marea Britanie rămâne o destinație extraordinară pentru business și investiții. Mai mult rezultatele recensământului generează un mai mare interes pentru români și România. Am venit pentru a face noi legături directe de afaceri, pentru a convinge investitorii interesați de o mare oportunitate pe care o reprezintă România” a spus Marius Bostan la conferința “New Horizons for UK-Romania Trade and Investment”, organizată de BRCC în 16 noiembrie.
La câteva ore distanță, a început și Conferința RePatriot Londra unde ne-am bucurat de prezența a peste 150 de români locuitori în Marea Britanie. Printre aceștia am avut ocazia de a ne întâlni cu profesioniști, antreprenori, manageri și tineri studenți interesați de oportunitățile pe care România le are, locurile de muncă și situația din țară.
În cadrul conferinței, am avut prezența Doamnei Ambasador al României în Regatul Marii Britanii și a Irlandei de Nord, Laura Popescu care a salutat inițiativa noastră și și-a arătat suportul pentru a comunica mai bine cu românii care locuiesc în Marea Britanie.
Membrii RePatriot prezenți la conferință au transmis mai multe mesaje de inspirație și informare pentru românii care locuiesc în Londra și au răspuns la întrebările adresate de participanți.
Mesajul lui Felix Pătrășcanu, Co-Fondator FAN Courier transmite românilor din Londra, în urma experienței trăite la conferință: “Doamne, ce bine m-am simțit ieri! Sunteți calzi, deși vremea din Regat nu cadrează cu inimile voastre. Acum sunt în avion și sunt gata de decolare și am sentimentul că plec de acasă și nu că mă întorc. Eu cred că mi-ați pus voi ceva în vinul de aseară. Succes mult în ceea ce faceți și nu uitați niciodată de România.”
Marius Bîcu a transmis tuturor cele 3 principii ale sale despre cum te poți întoarce și să fii fericit în România:
“1. Sa folosești expertiza profesională dobândită în străinătate și să investești din calitatea ta de expert din domeniile în care ai activat
- Să ai răbdare, să faci investiții pas cu pas, cu treabă bună, ca Ardelenii.
Sa pleci înspre România investind timp și bani treptat fără sa riști bunăstarea dobândită și tihna familiei. Etape propuse in 5-10 ani:
- Documentare și planificare afacere (timp necesar – o ora pe zi)
- O mică investiție alături de un partener în România. (timp necesar – o zi pe săptămână)
- Expansiune afacere în România (timp necesar – o săptămână pe lună – faci naveta timp de un an)
- Te muți în România împreună cu familia într-o casă frumoasă și te bucuri de timp liber împreună cu cei de care ți-e dor acum.
- Profită de oportunitățile din România: finanțare bancară garantată de stat și fonduri europene.
Avem nevoie de voi în România în calitate de experți, mentori și parteneri de afaceri.
Noi, cei de acasă, vă iubim orice ați face și voi puteți să faceți orice în lumea asta.” a încheiat acesta.
Ungureanu Andrei, a ajuns la Conferința din Londra chiar dacă avionul cu care trebuia să vină acesta a avut întârziere de 7 ore datorită condițiilor meteorologice: “După 7 ore de ceață pe aeroportul din Iași, am reușit să ajung în Londra la Conferința RePatriot.
Am dorit să transmit scurt, mai ales adresându-mă celor tineri, că este important să-și ghideze alegerile pe ce simt în interior. A crede în România nu e doar o fraza, e o alegere.
E important în viață să ne dăm seama de alegerile noastre și de ce facem aceste alegeri pornind de la valorile fiecăruia. Indiferent unde activăm, ca antreprenori sau nu, consider că platforma RePatriot ne oferă acest impuls de a fi curioși și de a aparține unei comunități care își dorește binele României și al românilor de pretutindeni.”
Impactul conferinței din Londra din 17 noiembrie ne-a bucurat. Peste 150 de români s-au adunat cu mare interes să afle mai mult despre România și am umplut sala de evenimente de la ICR. După o conferință cu intervenții și discuții au urmat încă două ore de networking valoros și ne-a fost greu să ne despărțim. Am ajuns la hotelul nostru cochet cu parter fabulos dar cu niște camere foarte mici dar plătite la un preț uriaș. Unul dintre noi exclamă cu ciudă:”La București nu ar fi primit 4* și cu mai mult mai puțini bani am fi avut și saună, piscină și centru de afaceri.”
Puteți urmări conferința și mesajele românilor care locuiesc în Londra pe transmisiunea live aici:
Vineri, 18 Noiembrie
Vineri ne-am întâlnit cu comunitatea de constructori români de la Londra. Am fost primiți cu căldură și deschidere de aceștia și ne-am bucurat să vedem că își clădesc relații de colaborare. Toți au afaceri în Londra de mulți ani de zile, iar o parte dintre aceștia se gândesc să investească și în România sau o fac deja, prin “repatrierea” capitalului.
De asemenea, am descoperit și o televiziune românească la Londra, făcută de români, pentru români, inițiată de George Dărăban și care împărtășește experiențele românilor mutați la Londra. Am avut prilejul să cunoaștem o mare parte dintre aceștia la cină și ne-am bucurat să avem prezența a d-lui Profesor Kishan Devani, onorat de Majestatea Sa, Regina Elisabeta a Angliei, cu medalia Imperiului Britanic în anul 2020 și care ne-a transmis cuvinte de laudă despre comunitatea românilor cu care a interacționat în ultimii ani și apreciază impactul pe care îl aducem economiei și culturii britanice.
Seara a continuat cu muzică și mâncare tradițional românești, găzduiți de Cornel Ghețu la Restaurant Cornelius, un restaurant cu specific românesc din nordul Londrei.
Ziua de sâmbătă ne găsește în recepția hotelului la întâlnirea cu Bogdan Mărgineanu, cercetător postdoctoral la Institutul Francis Crick din Londra și coordonatorul proiectului BioMentorHub, o inițiativă nonprofit dedicată mentoratului pentru tinerii cercetători, studenți și elevi români interesați să urmeze o carieră în cercetare. Biomentorhub își propune să faciliteze identificarea de mentori aflați în diferite etape ale carierei (doctoranzi, postdoctoranzi, investigatori principali) și de resurse educaționale și financiare (burse, conferințe, cursuri de specializare).
După discuția productivă avută cu Bogdan despre o conferință dedicată cercetătorilor de la Londra ce va avea loc în anul 2023, ne-am îndreptat spre aeroport unde avionul se pregătea să ne poarte înapoi Acasă.
Ajunși acasă, am documentat concluziile conferinței în acest articol și am rămas cu un sentiment de respect și inspirație transmis de către românii din Londra.