Tendințele în afaceri și modul în care ne putem proiecta viitorul feminin prin proiectele noastre – Conferința internațională “Femei Antreprenor”
O conferință internațională despre importanța de a-ți urma visele și de a construi lucruri mari
.
La mijlocul săptămânii trecute, în 20 ianuarie 2022, a avut loc Conferința internațională ”The Women Entrepreneurs Check-In” în Split, Croația. Evenimentul a fost organizat sub brandul Lifestyle Check-in, companie condusă de românca Monica Ioanițescu, care își propune să aducă împreună companii internaționale din turism, entertaiment, modă, frumusețe și stil de viață, desfășurate în locații deosebite precum galerii de artă, iahturi sau hoteluri.
De această dată, Conferința de networking, care s-a adresat femeilor antreprenor interesate de noi conexiuni de afaceri, schimb de experiență și bune practici, a avut loc la Kavana Central, parte a Heritage Hotel Santa Lucia, situat la Narodni trg 1, Split.
Tema întâlnirii a fost construită în jurul ideilor de creștere a gradului de conștientizare cu privire la femeile antreprenor și afirmarea rolului femeilor în economiile țărilor din care provin.
Speakeri și jurnaliști din Croația, România și Austria s-au alăturat evenimentului printr-o dezbatere despre antreprenoriatul feminin pentru a celebra ideile bune de afaceri și antreprenorii în devenire, subliniind în același timp rolul influent pe care îl joacă femeile în comunitatea de afaceri.
Reuniunea Femeilor Antreprenor/The Women Entrepreneurs Check In a fost moderată de cunoscuta jurnalistă Daniela Rogulj de la Total Croatia News care, pe parcursul celor 3 paneluri, a subliniat importanța susținerii femeilor, a colaborării și relaționării, mulțumindu-le tuturor, împreună cu directorul Camerei de Comerț a Regiunii Split, Joze Tomaš, pentru implicarea și participarea directă.
–
În primul panel s-a discutat despre femeile de afaceri din Europa și Croația, importanța conexiunii și antreprenoriatul social
Tash Peričić, originară din Noua Zeelandă, care trăiește în Croația de aproape 8 ani, a lucrat în ospitalitate și turism timp de 17 ani, având experiență de muncă timp de 10 sezoane pe iahturi de lux, inclusiv gestionând restaurantul cu stele Michelin al lui Gordon Ramsay – „Maze” din Londra. Tash a vorbit despre modul în care comunitățile de femei diferă în alte părți ale lumii în care a trăit și despre modul în care este obligatoriu să respingă mentalitățile de nesusținere a femeilor, în schimb, să se sprijine reciproc, ceea ce ea a descoperit prin intermediul comunității în care a trăit și s-a format în Dalmația.
Barbara Marković a petrecut 10 ani in Statele Unite și a lucrat în diferite domenii ale turismului pentru Marriott și industria de croazieră, în principal în activitățile hoteliere. Barbara a discutat despre importanța de a fi o gazdă bună, despre modul în care s-a adaptat ca femeie de afaceri la mediul turistic în schimbare rapidă din Split și despre cum trebuie să onorăm calitatea în detrimentul cantității.
Al doilea panel a abordat tendințele în afaceri și modul în care ne putem proiecta viitorul feminin prin proiecte conduse de Hildegard Brandl și Cornelia Rieger.
Hilde Brandl, născută în România, a studiat arhitectura la București și Dortmund și și-a înființat primul birou de arhitectură în Venezuela. În 2009, s-a întors în Europa și a deschis în România UNITH2B Architects, împreună cu partenera sa de afaceri, arhitecta Anca Sandu.
Hilde este puternic implicată în proiecte de voluntariat – este membră a Asociației Liderilor de Afaceri din România, membră a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană AHK, RBL – Repatriot și liderul proiectului Antreprenorești – Adoptă un sat. În prezent este Președinte al Organizației Oamenilor deAfaceri București și Coordonator al Comisiei Naționale pentru Mediul de Afaceri a PNL. În calitate de membru fondator și membru al consiliului de administrație al Asociației Societăților de Arhitectură din România(ASAR), ea sprijină simplificarea legislației și a politicilor publice în domeniul construcțiilor. Este unul dintre membrii fondatori ai ROBELO – Romanian Best Locations – o platformă pentru locații turistice excepționale din România și promovează cu pasiune peisajele sălbatice și experiențele unice, pe care le oferă România.
La Conferința de la Split, Hilde Brandl a electrizat audiența când a povestit despre experiența ei profesională și de viață. A vorbit și despre experiența ei de femeie în lumea politică dominată de bărbați și despre cele mai importante lecții pe care le-a învățat
,Mă întreb de multe ori – acest lucru m-ar omorî? Nu. Deci îl fac. Orice lucru care nu ne omoară, ne face mai puternici. A spune da oportunităților, chiar și în domenii precum politica, care nu îmi erau familiare, a fost una din deciziile bune, care m-au ajutat să înțeleg mai bine rolul politicului în dezvoltarea unei țări și totodată să am succes în lumea afacerilor”, a spus Hilde Brandl.
Cornelia Rieger este femeie de afaceri în Austria din 2003. A lucrat ca și consultant în Back Office Work for Entrepreneurs și Mentor și Trainer pentru Women in Leadership. De asemenea, face parte din Real Life Academy din 2018, din 2020, Agenția Parteneră „We bring together, what belongs together” și Summer Rose Community – Inner Circle pentru Oameni și Antreprenori de succes. Cornelia a subliniat importanța de a-ți urma visele și de a construi lucruri mari.
Janine Widmann a fost director de vânzări în industria ospitalității, și și-a început propria afacere în timpul concediului de maternitate în 2017. Acum lucrează cu 120 de parteneri de afaceri în 6 țări. Partenerul ei este compania americană Jeunesse, fondată în 2009 și acum este o companie de un miliard de dolari care continuă să crească la nivel mondial și se extinde în continuare în Europa. Janine își concentrează întreaga afacere pe începerea unui nou start-up în fiecare zi, împreună cu un prospect. Ea ajută la implementarea proceselor esențiale pentru a sprijini cel mai recent start-up pentru a avea succes.
Janine a subliniat importanța de a-ți sărbători realizările, de a nu fi umil în ceea ce privește succesul tău, de faptul că este mai important acum ca niciodată să nu fii în întregime dependent de un singur venit – și că este în regulă să faci mai mulți bani decât soțul tău!
Ultimul intervenient și singurul vorbitor masculin a fost Rino Medić . Originar din Bosnia Herțegovina, Rino a absolvit MBA în marketing de la Școala de Economie și Management din Zagreb în 2009, a lucrat timp de 13 ani în publicitate și educație ca manager de evenimente, manager de proiect și șef de publicație și a condus mai multe proiecte interesante. În cadrul evenimentului, el a împărtășit o poveste personală despre colectivism versus individualism pentru o creștere durabilă.
Evenimentul a înglobat si secțiunea de întrebări adresate publicului odată ce vorbitorii și-au încheiat prezentarea iar pauzele dintre fiecare dezbatere au inclus momente artistice, cu muzică acustică de Michelle Rowsell, portrete realizate pe loc de artista Sunčica Kuzmanić Perišin Tomljanović și lucrări de artă de Esther Canata și sculpturi deosebite din lemn recuperat realizate de Earth Wind Desire precum și bijuterii Pierre Lang din Austria.