Concluzii Masa Rotundă Inteligența Artificială – sursă de dezvoltare pentru România – ediția IV
A patra ediție a evenimentului strategic “Inteligența Artificială – sursă de dezvoltare pentru România” a avut loc în 14 Martie 2022 și a reunit peste 100 de experți din România și Diaspora. Dezbaterea, moderată de Marius Bostan, a beneficiat de intervenții speciale din partea Premierului Nicolae Ciuca și a Secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoana.
Proiectul Repatriot AI rămâne consecvent obiectivelor propuse în 2018 la Summitul Centenar de la Alba-Iulia, respectiv a susține implicarea și alinierea tuturor părților interesate de dezvoltarea unei Strategii Naționale pentru Inteligență Artificială, pentru a accelera realizarea beneficiilor pe care le poate aduce tehnologia și a reduce riscurile asociate. Viziunea noastră este ca Inteligența Artificială să îmbunătățească viețile românilor, iar România să devină un actor important al ecosistemului global de IA.
Intervențiile din cadrul mesei rotunde s-au concentrat pe proiecte care trebuiesc realizate în 2022:
- Lansarea Strategiei Naționale pentru Inteligență Artificială de către Autoritatea pentru Digitalizarea României
- HUB-ul Român de Inteligență Artificială
- Colaborarea națională și internațională în domeniu
Au fost discutate criteriile și modul în care ne putem stabili prioritățile la nivel național, ținând cont de provocările și oportunitățile pe care le avem în România, în contextul regional și global.
Discursul Premierului Nicolae Ciuca a fost unul de tip strategic cu câteva idei și acțiuni concrete pe care Guvernul le întreprinde sau le are în plan pentru dezvoltarea domeniului. Este pentru prima dată când un domeniu tehnologic de vârf se află între prioritățile unui prim-ministru.
“Lucrăm la crearea Cadrului Strategic Național pentru IA, care să fie bază pentru poziționarea României ca lider în domeniu. Avem români capabili, avem tineri talentați acasă și risipiți prin lume. Hai să-i strângem în proiecte comune. Avem companii tehnologice de vârf cu fondatori români care ne pot ghida în efortul nostru, hai să-i avem mai aproape. Avem companii românești cu antreprenori și manageri inteligenți care abia așteaptă să devină mai competitivi cu ajutorul tehnologiilor.
Abordarea strategică nu poate fi făcută în absența forței de muncă pregătite și a unei educații orientate spre dezvoltarea competențelor digitale, cunoașterea Inteligenței Artificiale încă din școală. Apreciez efortul făcut de comunitatea AI România, de a dezvolta un curs de liceu. Ministerul Educației Naționale este preocupat de acest aspect și depune eforturi în diseminarea cât mai bună a acestui conținut.
România are multe de făcut pentru a recupera decalajele de competitivitate. Inteligența Artificială poate fi o cheie importantă pentru o Românie Competitivă. Îmi doresc să creăm o echipă de români inteligenți care să genereze prin tehnologie dezvoltarea de care avem nevoie. HUB-ul de Inteligență Artificială, finanțat prin fonduri europene poate reuni talentele și cercetarea românească, alături de spiritul antreprenorial românesc și cu sprijinul administrației publice. Ministrul Boloș se va implica personal în urgentarea acestui proiect. Îmi doresc implicarea mediului de afaceri românesc la scară cât mai largă în acest proiect. Companii mari, IMM-uri, Startup-uri care să coopereze cu administrația, cu universitățile, institutele de cercetare și organizațiile non-guvernamentale.
HUB-ul de Inteligență Artificială este o oportunitate pentru revenirea în țară sau punerea în valoare a românilor cu experiență mare în IA, prin proiecte în care să poată fi cercetători asociați. Atragerea specialiștilor români de pretutindeni ne poate duce cel puțin într-o poziție de lider regional în IA, cu toate avantajele ce decurg din această poziție, pentru calitatea vieții, creștere economică și consolidarea securității naționale.
Nu avem timp de pierdut, iar provocările din ultima perioadă ne motivează și mai mult. Aplicațiile în domeniul apărării sunt multiple și inițiativele noastre vor fi apreciate și susținute de aliații noștri din NATO și UE, cu care ne coordonăm strategic.
Crearea unui Comitet Național de Inteligență Artificială este necesară pentru a oferi leadership și a coordona eforturile de punere în operă în acest an a Cadrului Strategic Național.”
Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoana, a vorbit despre planurile Alianței în domeniul tehnologiilor emergente: “Un număr redus de țări au capacitatea financiară, tehnologică, universitățile, ecosistemul de inovare, capitalul de risc și piețele financiare care să fie capabile să genereze volumele de resurse umane, financiare și instituționale pentru a duce astfel de inovații la nivel foarte înalt.
Vrem să fim siguri ca în ecosistemul de inovare al NATO avem o distribuție cât mai uniformă cu putință a acestui talent, care în acest moment este concentrat în mare măsura în 4 -5 țări aliate foarte dezvoltate și cum putem găsi niște punți de legătură pentru a avea și țările cu economie mai mică și capacitate de inovare mai restrânsă, cu piețe de capital de risc mai puțin profunde și cum reușim sa nu avem o problema interoperabilitate în cadrul NATO.
Lansăm un fond de inovare al NATO. Suntem interesați să aflăm și să finanțăm acele Start-Ups care au aplicații interesante în domeniul securității, oferind gratis experimentare pentru a reduce riscul de intrare pe piață.
Lansăm de asemenea un accelerator de inovare pentru spațiul transatlantic: Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic. Aici căutăm acele entități de cercetare sau acceleratoare, incubatoare, teste de centrare pentru a aduce în ecosistemul de inovare al NATO companii și universități de talie mai mică astfel încât să putem să creștem mai repede și să nu avem un risc de interoperabilitate.”
Mai multe detalii se pot găsi aici: https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_194587.htm
Concluziile mesei rotunde au fost concentrate în jurul nevoii ca România să acționeze strategic, fără a întârzia însă acele acțiuni care pot aduce beneficii rapide. Provocările pe care le avem sunt legate de disponibilitatea talentului în domeniu, competitivitatea scăzută și nevoia de dezvoltare a tehnologiilor conexe IA (robotică, hardware, big data). Au fost identificate oportunități în educație, pentru formare de specialiști, sau în domenii care pot aduce un impact rapid în creșterea calității vieții (de ex. servicii medicale).
Finanțarea investițiilor în dezvoltarea și implementarea IA se poate face din surse private (având în vedere potențialul de a dezvolta noi modele de business și a oferi un randament bun al investițiilor) dar și finanțările prevăzute în PNRR, programe operaționale cu fonduri europene (POCIDIF), fondul de investiții al Inițiativei Celor Trei Mări sau programele de finanțare anunțate de NATO.
Ca și priorități majore, lansarea cât mai rapidă a Strategiei Naționale pentru Inteligență Artificială precum și a HUB-ului național de AI, care ar fi un element cheie în implementarea cu succes a strategiei. În paralel, România ar putea să acționeze proactiv pe tema AI la nivelul UE, în parteneriatele strategice cu Statele Unite și Marea Britanie, precum și în cadrul altor organizații sau inițiative (OECD, NATO, Three Seas Initiative, Global Partnership for AI).
“Acțiunea RePatriot de stimulare a dezvoltării șii accelerării proiectelor de Inteligență Artificială este parte a efortului nostru de punere în practică a ideilor strategice la cea de-a treia ediție a Summitului RePatriot de la Alba Iulia, din octombrie 2018. Această tehnologie este o pârghie pentru dezvoltare pe care Repatriot și Romanian Business Leaders o folosește pentru a face o Românie mai bună pentru toți românii oriunde s-ar afla. Ca informatician, specialist în management și fost ministru al comunicațiilor sunt convins că aceasta este o cale, ca antreprenor român sunt convins că este o prioritate. Hai să ne facem fiecare treaba cât putem mai bine” a spus Marius Bostan, inițiator Repatriot moderatorul acestui eveniment strategic.
Puteți urmări partea publică a intervențiilor mai jos.
De asemenea, cei interesați să facă parte din grupul de lucru al RePatriot AI ne pot scrie la adresa de office@repatriot.ro.