Ciprian Ardelean: Arheologul care schimbă istoria Mexicului
Prestigioasa publicație Nature prezenta pe larg, în luna iulie, descoperirile arheologului Ciprian Ardelean făcute într-o peșteră din Mexic. Știrea a fost preluată imediat de toate marile publicații ale lumii. De fapt, povestea lui este despre curajul de a-și urma visul.
Ciprian Ardelean s-a născut în 1976 și toată copilăria și-a petrecut-o în satul părintesc, la Măderat, la 40 km est de Arad, în mijlocul podgoriei, într-o familie de viticultori. În același sat unde are casă părintească de vară și familia vestitei actrițe Maia Morgenstern.
“Am urmat școala generală din satul părintesc, până în 1990. Schimbarea de cicluri școlare pentru mine a coincis cu căderea vechilor regimuri în Europa și părea că porțile se deschid larg către alte țări și continente. Visam, și eu și fratele meu, să cutreierăm lumea și să locuim prin țări îndepărtate. Fratele meu — Adrian, cu patru ani mai mic — și-a urmat și el visele sale și , de câțiva ani buni, este CEO la brațul american al unei mari firme germano-franceze. Pentru ani buni fusese CEO pe Asia. Acum stă în Texas, cu familia sa multi-lingvă, la câteva ore cu mașina de mine.”
Ciprian era hotărât de mic să cutreiere lumea. Încă de pe la 8-9 ani visa la asta. De atunci a făcut totul ca să-și îndeplinească visul. La 14-15 luase decizia să facă arheologie în America Latină.
“Am știut, de mic, că patriotismul, naționalismul și naționalitatea nu au nici o legătură cu legarea de glie. Suntem cetățeni ai lumii și a fi român e o manifestare particulară a faptului de a fi uman. Ideea că românii sunt meniți a sta în România, lipiți de glie, a fost o idee pe care și eu și fratele meu nu am acceptat-o niciodată.
La 14-15 ani am luat decizia de a face arheologie în America Latină. Și de atunci totul a fost în linie dreaptă până astăzi. Nu m-am abătut de la obiectiv niciodată. În liceu o știam deja cu siguranță, iar odată intrat la facultate îmi era mai mult decât clar că decizia rămânea valabilă.”
Am aplicat din timp la masterul în arheologie la prestigioasa Școală Națională de Antropologie și Istorie (ENAH) în Mexico City și am fost acceptat. Am aplicat apoi și la primul pachet de burse oferit României de guvernul mexican în 1998, când eram aproape de a termina facultatea. La începutul lui 1999 s-au dat rezultatele la acel concurs și luasem bursă, veste aflată pe când eu eram la Berlin. Am plecat imediat în Mexic. Am deja 21 de ani aici. Promisiunea pentru mine însumi era să stau până ce descopăr ceva extraordinar și important. A durat foarte mult să fac asta, două decade. Acum, cu ce s-a publicat în ‘Nature’, pot spune că am găsit ceea ce aveam plănuit pentru Mexic. E timpul să merg mai departe”, spune arheologul român.
Citește articolul complet pe Newsweek.