Cine sunt finanțatorii și care sunt programele de finanțare pe care le puteți accesa
Fondurile europene nerambursabile, o șansă pentru de neratat pentru antreprenorii români de pretutindeni
Oportunitatea de a accesa finanțări nerambursabile poate reprezenta o ocazie foarte bună atunci când intenționezi să inițiezi proiecte noi în cadrul afacerii tale sau să înființezi o afacere nouă. Totuși procesul de aplicare este cu siguranță unul anevoios și câteodată chiar complex. În principal, antreprenorii spun că de cele mai multe ori aceștia sunt confuzi cu privire la terminologia legată de finanțări și nu le este clar cum anume ajungă să utilizeze resursele financiare nerambursabile. Pentru ca procesul să fie mai lejer, e bine să apelați la companiile specializate, iar ambrozieconsulting.ro e una dintre ele. În acest sens au pregătit în continuare un articol care vă va ajuta să înțelegeți mai bine finanțările nerambursabile, să vă faceți o imagine de ansamblu cât mai clară.
Cine sunt finanțatorii?
Termenul „fonduri europene” a devenit deja unul reprezentativ atunci când vorbim de finanțări nerambursabile, însă nu toate programele de finanțare sunt asigurate din bugetul Comisiei Europene. Adesea, Guvernul României de sine stătător finanțează și oferă granturi pentru dezvoltarea companiilor românești. Pentru a face și mai multă claritate, am descris mai jos cele mai des întâlnite categorii de finanțări nerambursabile.
Cadrul financiar multianual – Bugetul UE este negociat pe perioade mai lungi de timp (în prezent 7 ani). În cadrul acestor perioade se lansează apeluri de proiecte conform priorităților stabilite la începutul perioadei în toate statele. În prezent accesăm finanțări aferente CFM 2021 – 2027. Din acest buget sunt finanțate programe precum: PCDIF, PEO, PIDS, PTJ, FM despre care am scris mai jos.
Planurile Naționale de Redresare și Reziliență –UE a creat un mecanism suplimentar de finanțare în cadrul pentru redresare și îmbunătățirea rezilienței, după pandemia ce de Covid-19. Acest mecanism creează oportunități unice de finanțare și limitate până în 2026.
Bugetul de stat – Proiectele finanțate din fonduri europene primesc de fapt doar o parte din finanțarea nerambursabilă din bugetul UE. În funcție de fiecare linie de finanțare, un anumit procent din buget este asigurat din bugetul României. De asemenea, bugetul de stat asigură finanțarea unor apeluri de proiecte fără componentă europeană (ex: Startup Nation, Femeia manager, etc.)
Programe de finanțare 2021-2027
8 programe regionale – Programelor regionale oferă resurse financiare pentru antreprenorii care doresc să susțină dezvoltarea, inovarea și cercetarea și sunt gestionate de fiecare Agenție pentru Dezvoltare Regională (ADR).
PCDIF – Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare propune măsuri în domeniile cercetare, dezvoltare și inovare/specializare inteligentă, antreprenoriat și digitalizare, pentru a răspunde provocărilor identificate la nivel național.
- Alocare din partea Uniunii Europene – 1,6 miliarde euro;
- Alocare buget de stat – 551 milioane euro;
- Total – 2,2 miliarde euro.
PEO – Programul de Educație și Ocupare sprijină optimizarea sistemelor de educație și formare pentru a răspunde cerințelor pieței muncii, concomitent cu promovarea accesului egal la educație și stimularea învățării pe tot parcursul vieții. Consolidarea funcționării eficiente a pieței muncii și facilitarea accesului și a participării incluzive și egale la ocupare de calitate și durabilă pentru resursa de forță de muncă.
- Alocare din partea Uniunii Europene – 3484,2 milioane euro;
- Alocare buget de stat – 857,9 milioane euro;
- Total – 4342,11 milioane euro.
PIDS – Programul Incluziune și Demnitate Socială reprezintă un ansamblu de măsuri integrate care sprijină aplicarea strategiilor naționale și locale pentru a contribui în mod direct la susținerea procesului de reducere a fenomenului sărăciei și la susținerea grupurilor vulnerabile în vederea depășirii situației de excludere socială, în linie cu principiile Pilonului european privind drepturile sociale.
- 3,3 miliarde euro alocare din partea UE;
- 786 milioane euro alocare de la bugetul de stat;
- Total – 4,1 miliarde euro.
PTJ – Programul Tranziție Justă urmărește să atenueze impactului închiderii sau transformării unor activități economice dominante în economia locală a 6 județe din România – Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș și să faciliteze tranziția acestora la neutralitatea climatică.
- Alocare din partea Uniunii Europene – 2,1 miliarde euro;
- Alocare buget de stat – 391 milioane euro;
- Total – 2,5 miliarde euro.
FM – Fondul pentru Modernizare este cel mai important instrument financiar european destinat susținerii tranziției energetice în țările Europei Centrale și de Est până în 2030. Acest program reprezintă un instrument cheie pentru dezvoltarea investițiilor în proiecte energetice, care prevăd îmbunătățiri în eficiența energetică, modernizarea sistemelor energetice și tranziția în regiunile dependente de cărbune. Fondul pentru modernizare este constituit din veniturile obtinute prin licitarea pe piată a 2% din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (GES) la nivelul UE, pentru perioada 2021-2030 iar Romania are alocat un procent de 11,98% din totalul de 2 %.
- Total – 15 miliarde euro (în funcție de valoarea de tranzacționare a certificatelor de CO2).
Ce se finanțează de regulă?
Fondurile nerambursabile sunt destinate în special investițiilor care au capacitatea de a stimula dezvoltarea afacerii tale. De regulă sunt prioritare investițiile în active corporale și necorporale, digitalizare, inovare și tranziție verde.
Cheltuieli prioritare finanțabile:
- Echipamente și utilaje tehnologice
- Lucrări de construcții sau modernizare a punctelor de lucru
- Soluții de eficientizare energetică și producție energie verde
- Digitalizare și echipamente TIC
- Inovare și cercetare
- Educație și formare pentru personalul companiilor
- Inovare socială
Cheltuieli cu probabilitate scăzută de finanțare:
- Cheltuieli operaționale (materii prime, salarii, chirii, etc.)
- Achiziția de Imobile
- Automobile
Atenție! Nu se finanțează echipamente second-hand.
Care este mecanismul de plată?
Mecanismele de plată variază în funcție de programul de finanțare. Cu toate acestea, există câteva mecanisme clasice care se aplică. Fondurile pot fi obținute după semnarea contractelor de finanțare prin următoarele modalități:
Prefinanțare – avans pe care îl primești la începutul proiectului pentru cash-flow (între 10-40% din valoarea proiectului)
Cerere de plată – cerere pe care o transmiți finanțatorului cu facturi acceptate la plată, dar pentru care încă nu ai făcut plăți furnizorului, în afară de cofinanțarea proprie. Finanțatorul îți va vira diferența exactă pe care o vei redirecționa furnizorului.
Cerere de rambursare – mecanismul clasic de implementare a granturilor. Faci plăți către furnizori din surse proprii și apoi ceri să îți fie returnat sprijinul nerambursabil. Poți utiliza diferite instrumente bancare pentru asigurarea cash-flowului (eg. Credit punte, credit cofinanțare, credit TVA).
Cererea de transfer – mecanism utilizat în cadrul PNRR prin care banca care gestionează finanțarea îți face deconturile în conformitate cu planul proiectului tău
Atenție! Uneori, aceste proceduri se întind peste perioada stabilită de autorități. Pentru a asigura o implementare fără probleme, este crucial să elaborați un buget realist, adaptat la resursele financiare pe care le dețineți.
Condiții de îndeplinit pentru a fi eligibili
Companiile pot primi finanțare nerambursabilă în urma participării la competiții de proiecte lansate de periodic în baza programelor de finanțare. Cel mai frecvent, acestea trebuie să îndeplinească cel puțin următoarele condiții:
- Cel puțin un an fiscal integral încheiat
- Profit în anul anterior solicitării finanțării și capitaluri pozitive
- Minimum un angajat
- CAEN-ul pentru care solicită finanțare se află în strategiile naționale/regionale de specializare inteligentă
Studiați cu atenție toate informațiile, acestea vă vor ghida în elaborarea unei planificări meticuloase, în efectuarea unei cercetări amănunțite și în adoptarea unei abordări strategice pentru a vă mări probabilitatea de a obține resursele necesare. Iar dacă aveți nevoie de sprijin, echipa ambrozieconsulting.ro vă poate oferi mereu o mână de ajutor.
*Articol scris de Ambrozie Țurcanu