CBN AgroTech, românii care fac cele mai avansate sisteme de pilot automat pentru silozuri din lume
Revoluția tehnologică în domeniul agriculturii a venit cu tractoare și combine care merg singure, care au tot felul de senzori, cu drone care-ți indică starea culturilor și locul în care să intervii, cu semințe și îngrășăminte ecologice. Cam tot ce-ți trebuie pentru a schimba modul în care ai o cultură într-un an.
Prea puținiantreprenori s-au preocupat și de revoluționarea modului în care se depozitează culturile, de ceea ce se întâmplă după ce o recoltă pleacă de pe câmp și până ajunge la prelucrare sau direct pe masa consumatorilor.
CBN AgroTech, un startup românesc, vine cu o soluție pentru fermieri odată ce și-au dus marfa în depozite. CBN AgroTech este un startup activ în industria de depozitare cerealieră, iar planul echipei de fondatori este ca în scurt timp să vină cu soluții și post-depozitare, adică să acopere întreg supply chain-ul.
”CBN AgroTech ajută fermierii să depoziteze în siguranță, să nu aibă pierderi de calitate sau de cantitate, astfel încât să păstreze marfa pentru 6-12 luni și să o vândă atunci când prețul este mai mare. În medie, își pot maximiza veniturile, raportat la cifra de afaceri pe tot anul, cu aproximativ 10-12%”, ne povestește Cezar Nourescu, cofondator și CEO al CBN AgroTech.
În ceea ce privește sistemul pe care-l pune la dispoziție startup-ul românesc, acesta este un mix de hardware, compus din senzori și echipamente de automatizare gândite și produse de echipa CBN, și software cloud. ”Am dezvoltat pe baza datelor un algoritm de automatizare a ventilației pentru a conserva produsele agricole în spațiile de stocare. Practic, fermierii pot lăsa silozurile pe pilot automat, direct de pe telefonul mobil, funcționalitate deja testată și utilizată, cu rezultate concrete, în ultimii 2 ani”, spune Cezar.
Cel mai avansat sistem de pilot automat din lume
”Până la acest moment se pare că ar fi cel mai avansat sistem de pilot automat din lume. Practic, fermierul își setează silozurile pe pilot automat și ele merg singure fără erori umane, fără oameni care să adoarmă pe timp de noapte sau să nu aibă instrumentele necesare ca să poată să ia o decizie”, adaugă el.
Cezar menționează faptul că printre beneficiile finale ale fermierilor se numără faptul că pot conserva marfa, perisabilă fiind, pentru o perioadă mai lungă de timp, cu pierderi și riscuri mult mai mici, cu costuri de energie electrică mult diminuate, și astfel pot obține un preț cu 20-30% mai mare.
În ceea ce privește costurile asociate folosirii soluției CBN AgroTech, Cezar Nourescu spune că până la acest moment au furnizat echipamentele cu un cost inițial la care se adaugă niște costuri aferente serviciilor cloud. Pe lângă acestea furnizează și suport online, update-uri de funcționalități, update-uri de securitate, conexiunea la internet, hosting online pe servere care asigura funcționare continuă fără întreruperi.
Deja au făcut primii pași spre extinderea soluției lor la nivel global: cu o săptămână înainte de publicarea acestui material, Cezar ne spunea cu bucurie faptul că CBN AgroTech a fost acceptat în cadrul unui accelerator finanțat cu fonduri UE și care ajută startup-urile tech să se extindă în India, EU – India Innocenter, go to market.